..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 8  
Bayram Kaya
Bunlarýn hepsi 48i verir ama bunlarýn her birinin iliþkisi ve iliþki düzeni ve baðýntýsý, çekme itme; özellik ortaya koyma, özellik kazanma baðýntýlarý hiçbir zaman ayný deðildir. 44+4=48 baðýntýsý, 34+14 = 48 baðýntýsýný çekmez.


:DDC:
Hayatýn da kendisine özgü bir çekim yasasý vardý. Bu çekim yasasýnýn adý birlikte yaþama (eþleyiþle simbiyoz yaþamaydý). Büyük olamýyorsan büyüklüðün etkisine karþý birleþerek büyük olma. Yardýmlaþma. Zýddý olma gibi alan durumlardý. Bu süreçler belli bir birim zamaný daha küçük parçalý süre durumlar kýlmanýn umulmadýk avantajýydý.

Yalýtýmlý bir inþa içinde parçalý bölüklü olan hayat, dýþ fonundan ayrýldýðý evrensel bütünlüðün eksiðini; bütüne doðru olan imge ve eðilimini, dýþtan birlik yapan organizmalarýn bu tür simbiyoz yaþam biçimi ile saðlýyordu.

Dýþtaki olup bitenin girdisi yapýlýrken hücre zarýnýn tepki koymasý, kendi seçme ayýklamasýný yapmasý karþýsýnda yapýlan bu tür tekrar ve çevrim yapan süreçlerin tekrarlarýný öðrenen baský ve yansýmasý vardý. Yansýma karþýlýðý sitoplazma içinde birçok çeliþkin durumlardý.

Bu çeliþkin durumlar, deriþimdi. Deriþimle oluþan baský basýncýn çekme itmesiydi. Deriþmelere dek her bir yolun yaptýðý her bir iz de fazdý. Farklý zaman ve baþlanýþ eylemli bu eðimi takip eden eþzamanla zekâ bu izlek oluþu tamamlýyordu. Bunlarýn protein kalýplarýný çýkarýyordu.

Ayný zamanda simbiyoz yaþam parçalý tekli organizmayý birlikte yaþama içinde tutuyordu. Baðýntýlýyý iliþkili yordu. Ýliþkin oluþ birbirinin boþluk olan yandan eksiðini tamamlama yardýmlaþmasý oluyordu. Böylece süreç bu tür parça olanýn her bir iliþkin ligi içinde devamlý olaný sürekliliði ortaya koyuyordu.

Dalganýn sürekliliði ve parçacýðýn kesikli oluþ ikilemi içinde olan özdeksel yapý bu düzlem halin ;sürekliliði içinde organizmalar bu süreklilikle kendi dýþýnda simbiyoz yaþamla; sosyal, toplumsal yaþamla; her biri kendi parçalý yaþam durumlarýný ortaya koyuyordular.

Makro düzlemdeki yasalar, kuantum alemindeki yasaya benzerle ama kuantuma göre çok farklý koþullarýn içindeydi. Ve bambaþka düzlem iliþkileri içindeydi. Kuantum düzlemde kuantum durum içindeki her bir gerçekleþmelerin makro dünyaya doðru imaj ýþýðý altýnda yansýmalarý vardý.

Bu tür kuantum yansýmalar, makro dünyanýn makro düzlemi içindeki kendi deriþim ve faz farkýný veren özgünlüðün tekrarý ve çevrimleriyle makro olana dönüþecekti.

Tekrarlar zýt durumlardan kaynaklýydý. Kuantum imajlý yansýmalar, evren sel yasanýn faz geçiþi içindeki imajýna göre inþa olacaktý. Ýnþasý olan imaj olandý. Ýmajýn kendisi, makro alemdeki temel çalýþma ilkesinin aynýsýydý. Ve bu transformasyon hayat gibi kuantum süreçler ortaya koyan, artan birim zaman devinmeleri içinde olmakla, mikro olanýn benzeriydi.

Makro alanda kuantum durumu veren süreçler; simbiyoz yaþamla, sosyo toplumsa yaþamla, üreten iliþkilerle ortaya konuyordu. Nasýl ortaya konuyordu? Süreçlerin her biri, bir birimlik kendi zamanýný çok yüksek sayýsal deðerlerde parçalý süre durumlar etmesiyle, bu yapýlar birim zamaný adeta kuantum zamana çeviriyorlardý.

Böyle olunca nasýl yaþarýz diyen sorgulamayý anlamak, bilmek; nasýl varýz demeyi anlamaktan, bilmekten geçer. Yaþam bir tanýma göre bir ortaya konuþ deðildi. Aksine yaþam ortaya konan ile ortaya konuþ üzerinde okumalar yapýp, anlamlar çýkarmanýn kendisiydi. Sürekli olanýn parçalý kýlýnmasý, parçalý olanýn sürekli olana refedilmesiydi.

Yaþam bir türlü de deðildi. Yaþam çevreye göreydi. Deniz de baþka, kara da baþka, havada baþka, stratosferde baþka, 150° sýcak ve kaynar su ortamý içinde baþkaydý. Kükürtlü ortamda baþka, oksijenli oksijensiz ortam da baþka. Normalden biraz fazla ýþýnlý ortamlarda baþkaydý.

Bu nedenle kesikli sýnýrlý sonlu parça durumunu sürekli; sürekli olanýný da parça durumlarýyla sýnýrlý sonlu yapmadan evrimini oluþmayan süreçle bir çýrpýda olmuþ bitmiþ bir hayat olanaksýzdý.

Þimdi bile hayat bir çýrpýda olmuþ bitmiþ deðildir. Hayat suda baþlamýþtý. Çünkü ultraviyole ýþýnlarý sentezleri parçalýyordu. 3-5m kalýnlýðýndaki bir su kütlesi ultraviyole tehdidine karþý korunaktý.

Karalar, su içinde baþlayan hayata göre ultraviyole ýþýnýndan zararsýz miktarlara kadar arýnan bir evrimle yaþanýr bir durum olmadan bir çýrpýda hayat olanaksýzdý. Bir çýrpýda olacak hayat dünyanýn ilkine göre mi yoksa þimdisine göre olan evrimsel sürecine göre mi olacaktý?

Hayat dünyanýn ilk duruma göre bir çýrpýda olacaksa, evrim niye vardý? Yok eðer hayat þimdiki gibi baþtan beri böyle var olacaksa, üç milyar yedi yüz elli milyon yýl önce insan niye yoktu?

Bu günkü hayat baþlangýçta asla var olamazdý. Baþlangýçtaki hayat ta bugün asla var olamaz. Bugünkü hayat baþlangýçtaki hayatýn deðiþen çevre koþullarýna göre evrimle oluþan hayattý. Denizlerde karaya göre uyumlu, denizlerden havaya göre uyumlu bir hayat, bir çýrpýda ve tek seferde olamazdý.

Yaþam birçok hamuleler bileþmeli düzenliliðin ortaya konuþuyla baþlayan birçok sýnama yanýlma entegrasyonlarýn evrimiyle kesikli sürekli devamla olmasýdýr. Evrimsel yasalarý olmayan hayat, deðiþen her çevre koþullarý içinde yeniden, yeniden oluþamayacaðý gibi çeþitlenemez, sürdürülebilir de olamazdý.

Ýþte çeþitliliði ve sürdürülebilirliði veren birçok durumlar entegrasyonunu bilmekle, bilgiyi demlendiren süreç baðýntýlarýyladýr ki, nasýl yaþarýz türü sorusunun cevabýný kendiliðinden bir anlama yapmamýz olacaktýr.

Geçmiþte ve þimdi de geleceðe göre nasýl yaþarýz sorusunun bir cevabý yoktu. Ve bu tek, tek cevaplarýn hiçbiri, tek baþýna tam cevap ta deðildi. 6x8 = 48'di tamam da 48 nasýl vardý? 48i elde etmek için illa 48 tane biri yan yana mý getirmeliyiz.

Bazen 48 tane biri yan yana getiren iliþkiyle 48i elde ederken; bazen 45 + 3le = 48 elde ederiz. Bazen 47,9 + 0,1 = 48i elde ederiz. Bazen 24+24 = 48, bazen 40+8 = 48di vs. 48i elde ediþin her biri apayrý bir düzen ve inþa iliþkisidirler.

48 sayýsý 47 + 1 miydi? Yoksa 30 + 18 Miydi? veya 25+ 8+2+7+ 6 mýydý? Sayýsal iliþki düzenini belirtmekteki amacým, örnekte verilen ve örnekte verilmeyen onlarca sayý düzen iliþkisindeki hiçbir sayý düzen ve iliþkisi, kendi baþýna 48 tanýmýný tam olarak veremez.

48 sayýsý sadece 13+13+13+9 olan sýra ve iliþki diziniyle var olmuyordu. Yani 48 sayýsý bir kes de, bir türlü var oluþla var olmuyordu. Kendisini ele veren bütün sayý kombinasyonuyla 48 sayýsý vardýr.

Böyle olunca hayatýn bað iliþki düzeni ve dizilimini içinde de hiçbir türe göre olacak taným hayat deðildi. Hayat ta zaten bir türlü oluþla belirecek bir ve kavranacak bir þey deðildi. Ýþte bunu kavramak için bu sayýsal örneði verdim.

Bunlarýn hepsi 48i verir ama bunlarýn her birinin iliþkisi ve iliþki düzeni ve baðýntýsý, çekme itme; özellik ortaya koyma, özellik kazanma baðýntýlarý hiçbir zaman ayný deðildir. 44+4=48 baðýntýsý, 34+14 = 48 baðýntýsýný çekmez.

48 tane 1+1+1+1...= 48 olarak vardý. 24+24 = 48 olarak vardý. 47+1= 48 olarak vardý vs. 14 x3 +6 = 48 olarak vardý. 50-2= 48 olarak vardý (108/ 2) -6 = 48 olarak vardý. Dahasý 1 nasýl vardý? Örneðin 0,9 +0,1 = 1 olarak vardý. 0,3 + 0.3 + 0,3 + 0,1 = 1 olarak vs. vs. vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.