..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Eylül 2019
Nasıl Yaşar Nasıl Ölürüz 17  
Bayram Kaya
Oksijensiz soluma mı oksijenli soluma mı hangisi bir karar üzerine bir kes de olan yaratılmış canlılardı? Oksijeni olmayan dönemde oksijenli soluyan canlı oluşun kararını almış olmak hem olası değildir hem de bir karar üzerine yaratılmış olma tezinin olup bitene göre geçersiz oluşudur. Böyle olunca canlıya ve hayata bakışımız çok farklı olacaktır.


:EJF:
Yine hücre gibi zar yapılı alışma, tutum ve tepkilerden mülhem bileşke akıl; çevrenin baskı, basıncından kaynaklı; çevrenin verdiği hasarlardan ötürü çevre sentez yapının dağılmasına neden oluyordu.

Buna karşı "tepki koyucu aşama yapmanın yolu" salt fiziksel tepki değildi. Alışılan, öğrenilen, resmedilen imajları kodlar halinde dizgeliyi kodları karşılık eylem ve tepkilere çevirme yapmanın kopyalaması yolu ile kendisini tekrar eden, kendisini kopyalayıp çoğaltmakla, imaja göre hasarları onaran RNA, DNA' gibi kimyasal işlevlerle birlikte, hücreler arası simbiyoz çalışmayı ortaya koyacaklardı.

Kısaca evrim birçok yollarla üzerine etki olan çevreye karşı tepkilerini birleştirdi. Fark gelişme ortaya koyan süreç olmakla; birçok karşılaşma nedenle birçok yolun çalışma tekniği ortaya kondu. İstem dışı çalışmaları alt beyinle.

Belli etkilere karşı belli davranış ve tepki kalıpları olan paket programları orta beyinle ve en sonda da zekâ, muhakeme, kıyaslama hesap yapma, tanıma, yargı ortaya koyma gibi üst beyin süreçleriyle ruhsal bir akıl sahibi olacaktı. Bu akıl sosyal akıl ve toplumsal akıl ile tahmin edilemez boyutlarda olacaktı.

Beyin böylece sentez içine dağılmış olanı bir arada toplayacak bir arada giriştirecek olanı ortaya koyacaktı. Beyin toplaçtı ama toplaç olmakla toplaç olmanın çok ötesine geçecekti.

Bir enerji parçalı durumun olgu ve olay akışını ortaya korken, tepki olarak kısmen diğer türden bir tür olgu ve olayı da kendinize enerji beslemesi yapacak olan bir ihtiyacı ve bağıntısını da ortaya koyuyordunuz.

Canlılık nasıl var? sorusuna yanıt vermeden önce, canlılık hangi biçimle yok? Canlılık hangi haliyle başlamadı? Türü sorulara cevap vermeliyiz.

Canlılık sadece bir türlü olan bir faz durumunun içinde yoktur. Ama şimdiki birçok faz durumu olanlar da başlangıçta yoktu. Başlangıçtaki faz durumu da şimdi birçok durum içinde tek başına devam eden mekanik bir durum değildi.

Yani zamana bağlı belirmeler içinde olacak birçok faz durumu da bir anda o düzlemdeki canlı içinde yoktur. Örneğin; oksijensiz ortam içi zamana bağlı süreçlerde canlı, oksijen solumadan hayata başladı.

Canlılık, oksijenle birlikte hem kırıma uğramış hem de tükenmek üzere iken mitokondri türü işlevler nedenle, oksijenli yaşamaya başlamıştı.

Şimdi sormak lazım. Oksijen soluyan hayat mı canlıydı? Yoksa oksijensiz olan hayat mı canlıydı? Canlının böyle tanımı olmadığı gibi böyle bir canlı yaratılması da yoktu.

Başlangıç oluşması içinde serbest oksijen yoktu. Bu nedenle bütün canlılar oksijen solumayan canlılardı. Canlı çevresinde olmayan serbest bir radikal, bir bağıntı durumla tasarlanıp vücuda getirilmezdi. Gelecekte şu olacak diye bir tasarımla geleceğe kadar gereksiz olacak hantal ve o işlev ya da organları vücutta taşıyıp, en az dış dünya ve en az enerji harcama durumuna aykırı olamazdı.

Şimdi sormak lazım. İlk var oluş canlılığı oksijensiz oluşla mı tamam etmiş bitirmişti? Yoksa hayat olmayan oksijenli hayata göre mi tamam olmuş bitmişti? Başlangıçta bu günkü halimizle oksijen soluyan olmuş bitmiş tasarlanmış bir hayat ve canlılık yoktu.

Günümüzde o dönemlerden kalan hayatın her bir niş alanını dolduran oksijensiz yaşayan canlılar da var. Bizim gibi oksijen soluyan canlılar da var. Hem oksijensiz oluşla hem oksijenle solunum yapan canlılarda vardı.

Dahası ilk başlarda hakkıyla ve kusursuzca olmuş bitmiş bugünkü haliyle bir kes de yaratılmış ne kuş ne sürüngen vardı! Dahası dün olan canlılardan çoğu da bugün yoktu!

Oksijensiz soluma mı oksijenli soluma mı hangisi bir karar üzerine bir kes de olan yaratılmış canlılardı? Oksijeni olmayan dönemde oksijenli soluyan canlı oluşun kararını almış olmak hem olası değildir hem de bir karar üzerine yaratılmış olma tezinin olup bitene göre geçersiz oluşudur. Böyle olunca canlıya ve hayata bakışımız çok farklı olacaktır.

Bu günkü canlılık ve hayat geçmişteki birçok münferit süreçlerle adım adım biriken canlı oluşu, şimdiki süreçlerle bir araya getiren bu bileşke yapılar birikmeleri, daha sonraki zaman içinde kendi kararlarını alan canlı süreçler olmuştular.

Bir canlı oluş vardı ama bu canlı oluş tüm zamanların hep aynı değişmez oluşu ile canlı oluşu değildi. Canlılık ta mağara devri zamanı gibi, şimdiki elektrik kullanmanın zamanı gibi, uzaylı olmanın zaman gibi vs. durumlar ile geçmişinde farklıydı, geleceğinde farklı bir süreç olmakla canlılık son biçimiyle yoktu. Canlılık ilk biçimini içerir imaj ve kodlarla daha bir canlı, şimdiki süreçleriyle daha bir yaşam, gelecekle inşacı hayattı.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.