..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 52  
Bayram Kaya
Var oluþ birinci faz inorganikten ikinci faz organiðe doðru çok kes ekstrem enerji tüketimli çevrimlerle bin bir türlü durum içinde var oluþtur. Yine var oluþ üreten kolektif akýl ve kolektif yetenekli bilinçle diðer yandan üçüncü bir fazý ortaya koymuþtur. Ve biz hangisine hayat hangisine hayat deðil, demekten; hayli zorlanýrýz. Üçü bir arada, üçü birbirine giriþme içindedir. Bu giriþ meyle önce olan sonuç, sonuç olan baþlangýç bir dalga parçacýk giriþmesidir.


:DJF:
Yokuþ yukarý olmanýn düzenleniþi içinde olan bir olgu, olay veya var oluþ; ters bir alan etkisi ile iniþ aþaðý olan durumu içinde bütünden ayrýlan süreç durumuyla, yeni bir organize oluþa, sekans durumdular.

Yokuþ yukarý olmak; genleþen yükseltemeyen, seyrelen yükseltgenme durum olmakla; giderek kütle çekim nedenle kuantum durumla hýzdan yavaþlamaydý. Bu da mikro olandan makro olana geçmenin topaklanmasýydý.

Ayný zamanda genleþen, boþalmayla git olan enerji, boþalan ve seyrelen enerji haliyle yerine ve araya boþluk enerjili zaman almaktý. Mevcut boþluk alanlarý az çok büyütmekti. Ki bu durum parçacýklarýn bir baþka biçim ve akýþ þekliyle bu boþluk enerjili boþluk eþlerinin baþka bir enerji düzeni içinde olmakla doldurulmasýydý.

Bu genleþen, yükseltgenen enerji hareketi sündürülen bir lastik gibi git olma ile gel olma arasýnda bir gerilim alaný oluþur.

Bu oluþmayý parçacýk yapýlý dolma, boþalma veya boþalma, dolma olan firen iliþkilerine göre tanýmlamaktý. Ayný seyrelen ve genleþen enerjinin git olan yükselt gen kýlýnan hali, merkezde adeta gerilen yay örneði her geniþlemeye karþý oluþan karþý dalganýn geri çekilme hareketi ile giriþir.

Böylece genleþmekle yükseltgenen, git olan enerji dalgasýný durduran, geriye çaðýran bir iniþ aþaðý indirgenen (geri çekilen) dalga hareketi giriþmesine neden oluyordu.

Üst paragraftan da belirtildiði gibi gel olanýn git yapmasý ile, dolu olanýn boþu ile yokuþ olanýn iniþ aþaðýsýyla, kabul olanýn yadsýnmasýyla ve dahi var olanýn yok olmasýyla (diðerine boþluk enerjisi olukla davranmasý), seçilene karþý seçilemeyen düzensizlik içinde ölürüz.

Örneðin kimi hücrelerimiz kimi özelleþen durumuyla, kalp, karaciðer, dalak, ya da sinir hücresi gibi organ ve özgün iþlevle yapýlarýmýzý oluþurlarken özelleþirler.

Bu tür özel durumlarý seçen hücre ve hücreler grubu organizesi ya da bütün oluþ yararýna karþýn bir hücre kendisinin kendi baþýna yapabileceði “tüm hayat sal süreçlerinden” vaz geçer.

Hücre hayat sal olaylarý sürdürme yeteneði yönünde kendisini pasif kýlar. Yani hücre, organizma oluþun hayatý sürdürmesi karþýlýðý bir kazançla bu en temel yeteneðinden vaz geçmekle kýsýtlanmýþ, tersten yok olma durumunu (ölümü) yeðlemiþtir. Ýnorganiklerde billur ya da kristal yapýlar hücreye gidecek olan ön enerji düzenli prototip yapýlardýr.

Hayat deyince bunca olup bitene raðmen özel de kendi hayatýný, genelde de bizi kasteden bir okurun çevreyi bizim için yaratýlmýþ saymasý ne kadar saçma ne kadar kolaycý, ne kadar tembel iþi bir akýl uyuþturmasýdýr ki bu tabirler içinde anlama ve ifade güçlüðü olduðu çok açýktýr.

Ýster aktif, ister pasif durumla olsun, in organik ve organik süreçler ayný ve benzer durumlar kotarýþla eksen çevrimi içinde var oluþ ve düzenli iç çevrimlerdir.

Var oluþ birinci faz inorganikten ikinci faz organiðe doðru çok kes ekstrem enerji tüketimli çevrimlerle bin bir türlü durum içinde var oluþtur. Yine var oluþ üreten kolektif akýl ve kolektif yetenekli bilinçle diðer yandan üçüncü bir fazý ortaya koymuþtur. Ve biz hangisine hayat hangisine hayat deðil, demekten; hayli zorlanýrýz.

Üçü bir arada, üçü birbirine giriþme içindedir. Bu giriþ meyle önce olan sonuç, sonuç olan baþlangýç bir dalga parçacýk giriþmesidir.

Ýnorganik oluþ parçacýk ise inorganik iþlevler giriþmeli sentez özelliði süreklilikti. Üreten yapýnýn nesnel ve özne ilikleri (buna insan da dahil) parçacýk ise kolektif yetenekli ortak akýl ile kolektif birim zaman parçacýðýn isteði ve bilinci dýþýnda olmakla, sürekli olandý.

Eðer biz hayatýn kendisi veya amacý olsaydýk, gelip geçici olan bizimle (parçalý ölümle) hayat hiç süremezdi. Eðer biz olmasaydýk hayat denen süreklilik kendi belirme durumlarý içinde ortaya çýkamazdý. Genleþen ile genleþmeyi sýkýþtýran durumlarýn parçacýk belirmesini unutmayýn, Hayat bizimle ama bizim dýþýmýzdadýr.

Biz bizim dýþýmýzda olanlarla varýz. tekil, porfirinle; tekiller sentezi hücreyle; hücreler sentezi organ ve dokularla; dýþta organizmayla-organizma giriþmeli kolektif organizasyonlu sosyal oluþla varýz. Yine, kolektif üreten toplumsal oluþtu düzen iliþkili im ile, imge ile, imaj yansýmalý kolektif birim zamanlý geçiþken oluþun yetenekleriyle akýl ve bir çok hayat durumlarýyla varýz.

Ne atom düzenli enerji süreçleri ile ne moleküler düzenli enerji süreçleri ile ne porfirin ve hücre düzenli enerji süreçleriyle bizdik. Ne de organizma oluþla biziz. Yani kuantum ve çoklu mantýkla hem biziz hem biz deðiliz. Ne bile kolektif enerji düzenli alanla biziz. Ne de gelecekteki süren ile biz olacaðýz. Ne de bunlar bizsizdiler.

Bir baþka evrenin bir baþka yasa süreçli süre durumlarý oluþtan, kuantum düzenli süreçlerin "sentezi" ile yola koyulduk. parçacýk hareketli kuantum harekete göre donmalar içinde masif görünür olgu ve olaylara dönüþtür.

Bu demek deðildi ki makro düzlemi oluþmakla görünmez deðildir. Örneðin proton ve pozitron sentezli, atom sentezli, molekül sentezli, bir hücre sentezli bakterisel yapýlar da makro olmakla görünmez ara biçim alýþlardýr.

Bir olaya göre yükseltgenmekle yokuþ olan alan yönü, diðer bir indirgenen olaya göre inen alan yönü olmakla alan yönü sýçramaktadýr. Bu yola koyuluþlar içinde sýçrayan alan yönleri bu evrenin olgu olay yasalarý ile var oluþ üçüncü faz durumlarý içinde de olan hayatlarla belirdi.

Bu beliriþin olgu olaylar sarmallý að iliþkili dinamik sýçrama yapan her yöne zincirleme çevreli bað oluþlarýn geçiþken baðýntýlý imajlarýný eþey yapan kopya süreçle vardýk. Zýtlýk; birbirinin içine bu imajlarla kâh yoðunlaþan, kâh açýlan salýnýmlarý arasýndaki yansýma devinmesiydiler.

Kesikli özel baðýntý içinde neden sonuçtan öncedir. Ve neden, nedeni olacaðý sonuçtan (gelecekten) habersizdir. Düz git deðil sarmaldýr. Böyle olduðu nedenle; neden sonucun adýmýný, vaya neden sonucun ip ucunu baðrýnda taþýrsa da neden sonucun kendisini baðrýnda taþýmaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.