..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Ekim 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 56  
Bayram Kaya
Taþ da ayný birkaç zamanla birlikte sizden kat kat daha fazla sürelerle var olup parçalar halinde kaya olmanýn iç enerji düzenini, entropiye karþý korurlar. Üstelik te taþ dýþtan hemen hemen hiçbir takviye enerji almadan bu iþi yapar.


:EAI:

Oysa var oluþ ya da hayat, geçmiþi ile sonsuz olan iliþkin iliðin içinde geçmiþin ansal aktif ve pasif tezahürleri, þimdi ile vardýr. Þimdiki durum geçmiþin milyonlrca yýl iinde adým adým yavaþ tavaþ briken kendi somutu içinde bir iliþkinliktir.

Ýþte bu somut iliþkinliði içindeki kulaðý kopararak ya da iliþknliðine baðýntýlý kýlarak þu hayattýr þu hayat deðildir diye iliþkinliði ile veya iliþkinsizlii ile ortaya koyabiliriz. Ölümü, hayatý, doðumu ve kelýtsal ve evrimsel transferini baðsan süreklilikle görmemiz gerekir.

Eðer hayatýn da süreklilik ve çeþitlilik içnde kesin olmayan gelip geçici durumlarla ancak belirdiðini kavrayamazsak hayatý hiçbir zaman görüp anlayamayýz. Böylece metafizik kaygýlar içinde debelenir dururuz.

Sürekliliðe ve süreklilik içinde kesikli sürekli olup bitenlerin cümlesini görmemiz gerekir. Sadece kendimizi deðil de bize bakýp, bizle olup bitene hayat dememeliyiz. Bu kesde biz, bizde olmayan hayat belirtisi içinde olan semenderin rejenerasyon aktivitesine ne diyecektik?

Re jenerasyon bizde yok diye re jenerasyona, hayatla ya da var oluþla kavranan bir faaliyet deðil mi diyecektik? Yok re jenerasyon hayatýn faaliyeti ise, bizlerde re jenerasyon yok diye biz hayat deðil miydik?

Laf aramýzda burada hayatýn bir anlam sýçramasýna daha deðinelim. Bizler kolektif yapý gibi yokuþ aþaðý bir süre durumu öylesine yüksek enerji tüketerek inþa ederiz ki; bu inþanýn kazancý da yine bizim dýþýmýzdaki bir süreklilikle vardýr.

Hem de bu kazanç akýl almaz denli bir kolektif yeteneðe, kolektif akla, kolektif yaþama dönüþürler. Ki bizde olmayan re jenerasyon eksikliðini biz dýþýmýzdaki kolektif güç ile tamamlarýz.

Kolektif gücün içinde kolektif hafýza vardýr. Kolektif aklý vardýr. Teknik teknolojik ve bilimsel teorili uygulamalar vardýr. Ki kolektif donanýmlý yetenekle eksikliðin üstesinde geliriz.

Hayatsal olukla eksiði tamamlama gibi bunlarý yapan yani hayat baðlamýnda eksiði tamamlayan güç asla kiþisi akýl deðildir. Kolektif hafýzalý klektif akýldýr.

Aksi durum olasý olsaydý, tüm bu üreten ikameler teknik ve teknolojik süreçler kolektif süreçten önce 12 000 yýl öncesine kadar beklemez süreçler milyonlarca yýl önceden beri kiþisel akýlla çoktan ortaya konup, olup bitmesi gerekirdi.

Ýþte bu sosyo kolektif tutum da ve sosyo kolektif akýl da onca hayatlar gibi sadece dýþtaki, yeni bir hayat türü oluþtur. Semenderin kendi yaptýðýný bizler de þimdilik TOPLUMSAL VE KOLEKTÝF HAYATLA Protez olarak OLASI KILIYORDUK.

Kýsaca okur hayatý veya var oluþu anlamak için olaný olmayana erg etmemek kaydýyla; belirsizliðin belirlenmiþine bakar iken yani neden olanýn, sonucuna bakarken; belirlenenin de belirsiz iliðine hep bakmalýdýr. Yani kesikli süreklilik içinde sonucun zýddýyla yeni bir neden olacaðýný hep bilmelidir.

Her þeyin hudayinabit olmadýðý yokuþ aþaðý olan süre durumlar içinde bir taþ dahi belli enerji düzenini bayaðý bir korur. Ve taþ; yaðmura, sýcaða, soðuða, yuvarlanýp sürtünmenin, buzul, erezyon sel gibi sürüklenmelerin darbesine karþý aþýnmaya direnci vardýr.

Enerji düzenini korumanýn ilk basamaðý pasif tepki ile karþý koymaktýr. Böylece bir taþ enerji düzenli bütünlüðünü az ya da çok þöyle ya da böyle koruyorsa, bu bir içsel organize olmuþluktur.

Siz bu yokuþ yukarý olmanýn çok yüksek maliyet tüketimine karþý kendi enerji düzeniniz içinde onca takviyelere karþýn bu çevrimle birkaç zaman içinde 50, 100 yýl kadar yaþarsýnýz.

Taþ da ayný birkaç zamanla birlikte sizden kat kat daha fazla sürelerle var olup parçalar halinde kaya olmanýn iç enerji düzenini, entropiye karþý korurlar. Üstelik te taþ dýþtan hemen hemen hiçbir takviye enerji almadan bu iþi yapar.

Belki de taþ, taþ olmakla sizin gibi çok aktif olmamayý göz önüne alýp; henüz bizler gibi organizasyonlar içinde birden ve hýzlý enerji tüketememekle bu momentumunu koruyup, daha uzun süre var oluþun hayatýný gözüne kestirmiþti. Kim bilir.

Biliyorsunuz üzerinde pasif ya da aktif oluþumlarla enerji tutmak (þarjla olmak-dolmak) ve bu enerjin doluluðu ve enerjin boþluðu olan deþarjlarýyla var olmak, hayatýn ve var oluþun temel sorunlarýndan biriydi.

Ýnorganik süreçlerden bugünkü hayata geiyorduk. Bir gün þu veya bu nedenle her bakýmdan hayat yok olursa unutmayýn ki yeni bir hayat bu temel düzlemli inorganik süreçlerde baþlayacaktýr. Baþlayacak olan yeni þartlarda yeni durumla yüksek düzen iliþkilerini koyacak olan bir muhafaza ediþ rezervidirler.

Tüm enerji düzenleri ister inorgank ister organik düzlemle olsun, yokuþ yukarý olan niceli organizen enerji düzenli süreçleriyle, gerisin geri iniþ aþaðý olmak zorundadýr. Bu süreç evrensel yasadýr. Bu evrensel olanýn da veya yasa olan da inþanýn da teori olarak açýklanmasýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.