..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Ekim 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 60  
Bayram Kaya
Yine siz salt kendi hayatýnýzý hayat saymanýz yanýlsamasýndan ötürü, sizinle oldurulan; bir denen süre durum içinde bir dediðiniz anda, doðum ve ölümler birbirini kontrol eden; birlikte beliren; birbirini destekleyen; kaynak kýtlýðý gibi nedenle birbirini frenleyen süreklilikle, her zaman olan süreçler deðildirler öyle mi?


:CIE:
Sürekliliði içinde sizinle hayat olmayanlar da hayattýr. Altý milyon yýl öncesinin evrim koþullarý içindeki hemcins insanýmsýlar; üç milyar iki yüz milyon yýl önceki koþullar içinde yoktu diye, üç milyar iki yüz milyon yýl önceki oluþumlar hayat deðil miydi? Kuþkusuz ki hayattý.

Kendi dýþýnýzdaki sürekliliðe, hali hazýrda devam edene, devam ettirene göre insan gibi týrtýl gibi tekil kiþi, birey olmakla hayatý sürekli kýlan, hayatý devam ettiren süreç vardý.

Siz, kesikli sürekli olmuþ bireyin ölmüþü ile sürece verdiði katkýyý deðil de kendinizdeki birikmiþ olan evrimsel geliþmiþliðe göre onlara hayattan deðil diyordunuz. Þimdi bu söylemlerin anlaþýlmasý biliyorum ki yine çok zorlaþacak.

Konuyu anlama baðlamýnda özümledikçe bunlar peynir ekmek yer gibi anlama ve anlatýmdýrlar. Eski düþünme mantýðýný bir yana býrakacak olursanýz, kendimizi tanýmamakla eþitleyen sað duyu aldatmasýný bir yana býrakacaksýnýz. Ýnsan, sað duyu bilinci ile uçmaz. Bir þeyi üst düþümlü baðýntý iliþkin ligi içinde görece düþüneceksiniz.

Bizler genel hayat içinde sýnýrlý sonlu bireyler olmakla, öncesi ve sonrasý olan ve sürekliliði veren kesikli durumlara, iliþkisinden kopartýlmýþ parça ya da bireysel durumlara hayat deðildi dersek; bu çok yanlýþtýr. Süreklilik içinde sonlu olanýn, inþacý olmakla inþa içinde devam eden entegre imaj kodlarýnýn, bugünümüzü ortaya çýkardýðýný göremeyiz.

Önce olan gelip geçicilik þimdiki hal içinde henüz sonrasý ile de tamam olmamýþtýr. Yani kibir olan þimdimiz de geleceði ile sürekli oluþu ile henüz oluþmadý. Böyle olduðu için önce olanýn sonrasý yani sizin gelecekle kontrolünüz de olasý deðil. Bu mantýða göre önce olanýn sonra olaný kapsamasý de olasý deðildir.

Bu kibirli mantýk mantýk nereden geliyordu? Dinlerin insana eþrefi mahluk demesinden ileri gelen yanýlsamaydý. Dinler içinde oluþtuklarý koþullardaki insana ve üreten kolekif ortak akýllý yeteneklerine bakarak bunu söylüyordu.

Oysa hemcinsimizin üreten kolektif akýllý yetenekten önce birbirini yediði yamyamlýk döneminde, birbiri yemeyen aslanlar yanýnda nasýl bir eþrefi mahluktu? Bunu cevabý düþünülmelidir.

Yani görece durumlarla baþ ve son içindeydiniz. Baþý ve sonu olmayan süreklilik içinde kiþiler sadece yaþadýðý süreyle ve kendi yaþantýsý ile hayatýn tanýðý ve gözlemcisidir. Hayat sürekliliði içnde kiþi adeta hayatýn bir anýnýn gözlemcisi olur.

Üst düþümün birbirlerine çökertildiði evrende hayatýn ve geleceðin sizde kiþi imajlý kolektif imajlarý olmak dýþýnda üst düþümler ne geçmiþ ne gelecek durumla kiþinin kendi ile ayný anda beliremezler.

Önce ile sonra, genel sürekliliðin içinde görece niceli anlardýr. Önce ve sonra görece niceli olmak dýþýnda, bunun ikisinin ayný anda niceli durum baðýntýsý kiþinin sürekliliðini oluþamazlar. Neden?

Üstdüþümle (üst üste durumla-süper pozisyonla) kiþiye çökertilmiþ durumlar manzumesiyiz de ondan. Örneðin; kiþinin yaþ ömrü içinde yüz yýl geçmeden, kiþinin ömrü içinde geçmeyen yüz yýl; kiþinin þimdisi ile ayný anda bulunamazlar.

Ama siz saymaya baþladýðýnýz an, sizin 1,2,3,4 dediðiniz an boyunca bir süre geçmiþ olur. Bu durumda sayý saymanýz boyunca gecen anýn sizin dýþýnýzdaki nedenlerden ötürü, elbette geçmiþ ile sonrasý an ile baðýl olarak bir aradadýrlar.

Siz bir dediðinizde dört yüz kiþi ölmüþ, beþ yüz kiþi doðmuþ ta olabilir. Fakat bunlar sizin dýþýnýzdaki sürekliliðin nicel durumudurlar. Hep derim, biz hayatýn içinde de olsak; hayat hep bizim dýþýmýzdadýr. Bu genel görelilik kuralýdýr.

Bu doðum ve ölümler de sizinle oldurulan bir dediðiniz süre durumun, faili deðildirler. Çünkü sizin bir dediðiniz anda sizinle oldurulan an zaman içinde, sizden ne rahme düþen olur, ne rahme düþecek kadar zaman oluþmuþ olur. Ki rahme düþen bile 48 ila 78 saat sonra rahimle ancak buluþur.

Ancak genel hayatýn genel sürekliliði içinde genel göreli durumla siz bir dediðiniz anda milyarlarca hayatýn temsilcisi olan hayatlardan ve bireylerden yüz binlerce rahme düþen, rahimle buluþan, rahme düþecek kadar zaman bulan fiil ve failler olacaktýr.

Þimdi siz bu ilhaký gerçekleþtiren bir anlýk görece hayatýn içinde misiniz? dýþýnda mýsýnýz? Yani "ilhak olarak baz alýnan bu bir anlýk hayatla siz, hayatta mýsýnýz? yoksa sizin dýþýnýzda olan hayatýn sürekliliði içinde misiniz?

Yine siz 1,2,3,4 diye saydýðýnýz an, genel sürekliliðin içinde rahme düþmüþ ile dokuz ay on gününü tamamlamamýþ olacak bir doðum aný olacaktýr. Yine sizin bir diye saydýðýnýz an içinde göz ardý ettiðiniz genel sürekliliðin baský ve basýncýndan ötürü ne 500 tane doðumlar olmuþ olur.

Ne de tam o anda tam 60 yaþýný doldurmuþ olmakla ölen 400 kiþiden biri, sizin bir dediðiniz süre içinde 60 yýl yaþamýþ, olmakla ölecektiler!

Yine siz salt kendi hayatýnýzý hayat saymanýz yanýlsamasýndan ötürü, sizinle oldurulan; bir denen süre durum içinde bir dediðiniz anda, doðum ve ölümler birbirini kontrol eden; birlikte beliren; birbirini destekleyen; kaynak kýtlýðý gibi nedenle birbirini frenleyen süreklilikle, her zaman olan süreçler deðildirler öyle mi?

Tüm bunlar sizin dýþýnýzdaki sürekliliðin eseri olmakla, demek ki bunlar hayat olmamakla sizin bir dediðiniz an'a iliþkisiz denk gelirler öyle mi?

Siz, hayatýn kolektif ligi içindesiniz. Hayatýn kesikli sürekli olan milyonlarca kolektif süreçleri, bu olmuþ bitmiþ yaþanmýþ haliyle de sizin, sizinle oldurulan zamanýn içine sýðmýþ olurlar. Göremeyip te aradýðýmýz mucize bu.

Bu öz cümleye "kolektif birimli zaman" dediðimizi hatýrlarsak bu da bizim dýþýmýzdaki kolektif yansýmalarýn sizle oldurulan zamanýn içindeki beliriþiydi. üst düþümlü milyonlarca kolektif eylemler, sizdeki an ile imaja çöktürülür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.