..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Ekim 2019
Uygarlýk ve Ýnsan 4  
Bayram Kaya
Totem yasaya karþý ittifakýn yasasý ne diyordu? "Totem eþlerinle veya totem kardeþinle yatmayacaksýn". Demek ki melez çocuk, hangi tarafýn velayetine verildi ise o taraf verilenler çocuðun, totem eþleri olacaðýndan; çocuk totem eþi olan kendisini emzirenlerle, yatamayacaktý.


:EFG:
Doðum, açlýk vs. gibi referanslar temel düzlemdi. Siz acýkmayý ve doðumu var da edemiyordunuz, yok ta edemiyordunuz. Ýsteminizle ve istemsiz liginizle deðildiler. Ne var ki doðum ve acýkma gibi temel referans içinde var olanlarý saðlatmayý dýþta giriþen grup veya güç birliði baðýntýlarýyla dönüþebilme muktedirliðiniz vardý.

Siz, doðum gibi açlýk gibi temel referans içinde var olan bu saðlatmalarý ele alacaktýnýz. Bunlarý kendiniz gibi ortak özellik empatini kiþilerle saðlatma paylaþýmý yapacaksýnýz.

Paylaþým biçimini düzenli, tekrarlý edimlerle sistemin düzeni, kuralý haline getirecektiniz. Bu andan itibaren, sistem giriþmelerini oluþan bu türden düzeni oluþan yoðunluðun sistem merkezine çöken büzülmesi, sistemde dönme çevrimini yapmaya baþlar.

Burada yoðunlaþmayý ve çöktürmeyi ortaya koyan eðilim; zorunlu temel referanslarýn karþýlanmasýndan kaynaklý yönelim, istek ve eðilimlerin bir araya getirilmesi ile kazanýlan yoðunlaþmaydý. Yoðunluk çevrim özeðiydi.

Temel referanslar; dýþtan paylaþýlmakla birliðin gücünü ortaya koyarlar. Yoðunlaþýþý, yoðunlaþtýrýcý özelliklerle edimsel tutumlarý güdülerler. Bunlar avcýlýk, toplayýcýlýk, savunma, üreten iliþki gibi zamana baðlý süreçlerle birlikte bir arada yaþama ve ortak aný paylaþma giriþicileriydi. Paylaþýmý siz, ayrýmsýz yapýp; birlik süreçlerini yalýtýrsanýz. Bu tür içerikli izolasyon, sosyal giriþmeyi baþlatan büyük bir baþarýydý.

Bu türden içerik seçiciliðini ortak akýl eden yapýlar sürü yapýlý inþa oluþtan ayrýlýyordu. Sizler de grup içinde temel referans iliþkilerini Paydaþlý kýlýcý izolasyona çeviren anlama ve anlayýþlarý da böylece ortak bir özgecil tutum paylaþmasý, yapacaktýnýz.

Yeni tutum bu süreci anlamlý, anlaþýlýr, amaçlý bir "yaptýran totem" yasaya dönüþtürmeydi. Sistem kendi yoðunlaþan dönüþmesinin eðimi içindeydi. Bu durum esas yoðunlaþmayý ortaya koyan doðal süreçli, çekim eksenli seçme ayýklama mekanizmasýnýn, kendilikten oluþup çalýþmasýydý.

Bu ilk aþama da birliðin gücü kendi etki tepki fren iliþkili dirençlerini veren giriþmeni yönelimleriyle olup bitenler, sosyal anlamalar içinde kardeþlik kavramýyla mana olacaktý. Deðilse hemcinsler kafadan bir kardeþlik kavramý bulup, ona göre inþa olmayacaktýlar.

Birliðin gücü doðal referanslar etrafýnda saðlasan çevrimle vardý. Çevrim ile tamamen birlikte paylaþma, sürecinin paydaþý olacaklardý. Bu giriþme doðal referans içinde doðal olma dýþýnda, hiçbir anlam taþýmýyordu. Giderek bu paydaþlýk ortak duygudaþlýðýn da pekiþmesi olacaktý.

Pekiþmeler güdenle olan paydaþlýk tutumlar, temel referansa göreydi. Temel referanslý kristalize edici yaptýran yoðunluk, aktaran ortak sosyal algý ile totemi imajý oluþuyordu. Totemi imaj somut açýklama ve bilgi olma yerine inanmaydý. Ýnanarak anlamaydý.

Temel referansa atýf olan öz güç çekimli eðimsen yönelimlerle ve dýþtaki doðanýn baský, basýnç gücü zorluklarý karþýsýndaki kiþiler, dýþta birliðin gücünü oluþan grup içine gidiyordu. Bu birinci aþamaydý.

Gerektirmeler güdenle olan sürecin ikinci durum aþamasý da ittifaklardý. Totemi edimlerle ittifak içine gelindi. Ýlahi süreç içinde totemi yasa örnekçe sine göre tabiilikle, üretim hareketine baðlý ilahi yasa içinde olundu.

Ýlahi yasa belirlemeleri içinde grup iliþkisi yerine gruplar arasý üretim hareketiyle oluþan gruplar iliþkisi kontrolcü olacaktý. Ýlahi yasalar totem yasalarda yapýlacak ekleme çýkarmalar ile gruplar arasý iliþki güdenle oluþan yeni seçicilikti.

Yeni seçiciliðe göre ittifakýn içinde karþý grupla vaki olacak çiftleþmeler içinde yeni doðanlar eskisi gibi totem bir alan içinde doðumla melezdiler. Ve melezler pay edilmeden hiçbir grubun totem kardeþi olamýyordular. Ýttifaký alan içinde doðuyorlardý. Ýttifaký alan içinde de doðma eylemi temel referanstý. Emme, beslenme de süreci kristalize edici temel referanstý.

Ama emdiði, beslendiði kaynaðýn ila onu doðuran o kaynak kiþi veya o kaynak grup olmasý gerekmemekle emilen beslenilen öznel kaynaklarýn sosyal özellikleri, temel referans deðildi. Melezimiz, herhangi bir emziren tarafýndan emzirilebilirdi. Ýþte ittifak bu ortak aklý ortaya koymuþtu.

Ýlahi kurul çocuk velayeti için emziren tarafýn hangi grup olacaðý kararýný birlikte veriyordu. Bu karara göre doðan çocuðu paylaþýyorlardý. Böylece yeni doðan melez çocuk, pay edildiði grup kadýnlarý tarafýndan emzirildi. Artýk melez o grubun aiti olmakla, özelde o etnik totem kültü öðreniyordu.

Burada þunu da belirtmekte yarar var. Bu ön ittifaklý süreçlerde þimdiki anlayýþýmýza göre ters kare yasasý uygulanýyor. Melezi doðuran kiþi, artýk totem dönemdeki gibi melezi emziremiyordu. Bebeði paylaþmadan emzirilmezdi. Doðuranýn sütü, ya da doðuran taraftaki emziricilerin sütü; melez bebek paylaþýlana kadar, mundardý. Yasaktý (haramdý).

Paylaþtýktan sonra melez çocuðu alan grubun o çocuðu emzirmesi meþruydu. Muvafýktý. Üstelik ilahi yasaya göre "ilahi kardeþ olma anlayýþý içindeki" totem yasanýn, "totem kardeþinle yatacaksýn" kuralýna karþý; "totem grubundan olan kardeþinle yatmayacaksýn" diyen yeni kural vardý.

Ya kiminle yatacaktý? Ýlanen kardeþ olan karþý gruptan kiþilerle yatacaktý. Paylaþma sonrasý velayetine geçilen grup "o bebek veya çocuk melezin kuþak farký olmaksýzýn totem kardeþleri oluyordu".

Totem yasaya karþý ittifakýn yasasý ne diyordu? "Totem eþlerinle veya totem kardeþinle yatmayacaksýn". Demek ki melez çocuk, hangi tarafýn velayetine verildi ise o taraf içindekiler melezin, totem eþleri olacaðýndan; çocuk eskisi gibi totem eþi olup kendisini emzirenlerle yatamayacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.