..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir şey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Kasım 2019
Anlamak Gerek 5  
Bayram Kaya
Köleci ahlak inşanın temelinde olan gerçeklikler üstü örtülmesi pahasına ve köleci akışı sürdüren akış kolaylığını veren anlama oluşları nedenle içinde çıkılamaz ağ girişmelerini veren söylemler oluyordu.


:EHA:
Köleci ahlak inşanın temelinde olan gerçeklikler üstü örtülmesi pahasına ve köleci akışı sürdüren akış kolaylığını veren anlama oluşları nedenle içinde çıkılamaz ağ girişmelerini veren söylemler oluyordu.

Üstü örtülen temel gerçekli zorunluklardan birisi de şuydu. Kolektif alan içinde kolektif birim zamanla olma gerçekliğiydi. Kolektif alan içinde paydaşlı kolektif birim zaman yerine, özelleştiren paylaşımla olunuyordu.

Kolektif birim zamanlı paydaşlık kolektif kapasiteyi ve kolektif yükü ortaya koymuştu. İşte kolektif paydaşlı kolektif birim zamanlı zorunluluklar, kolektif kapasiteli ve kolektif yükü olan kolektifi ortaya koymuştu.

Özelleştiren bencil paydaşlı kolektif alan nedenle, kolektif alanın alan yükü ile kölelik ve zenginlik kişilerin ve ailelerin omuzuna yıkılıyordu.

İşte kolektif alanlı kolektif yükün algısı üzerine, transferi yapılan algı; kolektif sistemli müktesebat içindeki sonucu başlangıç, başlangıcı da sonuç yapan köleci öğretiydi.

Bu tür köleci öğreti içinde Kolektif yapı kişisi temel referansları kolektif kapasiteli kolektif yükün içinde kolektif kapasiteye dayalı kolektif paydaşlı kolektif miraslı kolektif sağlatma yapmıştı.

Köleci öğreti kolektif olan yük değer içinde ne varsa bunları “mülk benim. Ben mülkümü dilediğime veririm“diyen özelleştirme adı altında kolektif yükü doğuran doğurtan birlikteliği üzerinde kişiler, omzuna yıkmıştı.

Kişiler omuzuna yıkılan kolektif yük nedenle mal mülk, zenginlik, yoksul oluş kölelik mirası kendilerinde olana miras olarak geçsin diye doğuranla doğurtanları; aile adı altında kolektif alan içinde izole ettiler.

Aile artık özelleştiren mantığın kurumuydu. Kolektif yükü ve kolektif kapasiteyi ortaya koyacak sağlatmayı oluşan maldan eksiltilen tutum içinde kolektif yükü yüklenmiş, kolektif kapasite gibi davranması beklenen zenginliğin ve yoksulluğun mirasçısı olan, köleci bir kurumdu.

Köleci öğreti doğuranı, doğurtanı aile gibi bir yalıtma alan içinde hem kendisinde hem kolektif nimetleri paylaşmada kaderci bakılı anlayışlarla uzak tutuyordu. Yani aile köleci öğretili bir doğma yapılmıştı.

Zaten çocuk yapabilme temel referansı içinde olan karşı cins kişilerin, illa birlikte olmalarını ortaya koymuştu. İlla doğan çocuğu doğuran-doğurtan olarak sahipli kılmakla; zenginliği ve köleliği aile gibi zorlayıcı bir anlam izolasyonu içine monte ediyorlardı.

İşte bu izolasyon içinde sürsün istenen köleci aile kavramla rol model kavramlardan biri de anne olarak söylenen algılatmalar içinde köleci sistem, kişiler üzerinde sosyal baskıya dönüşmüştü.

Kolektif kapasiteli yükleri sırtlanmış köleci bir sosyal birlik içinde aslında kolektif oluşun bir sonucu olan feda oluşla özgecilik vs. Sistemin üzerine yani sistemin kendi üzerine kendi etkime (efekti) ile başlangıç koşullarına etki ediyordu.

Sistemin başlangıç koşulları içinde olmayan ve gelişmeleri içinde ön görülemeyen özelleştirme mantığı, şimdi sistemin başına konmuştu.

Sistemin başına konan vesile sonuç nedenlerden ötürü yatırımcı, iş bitirici, finansmancı mülk sahibi olunmadan. Ve mülk sahibine muhtaç kişiler oluşmadan, sistem işlemiyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.