..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlığı o dereceye vardı ki; yere düştü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Kasım 2019
Anlamak Gerek 9  
Bayram Kaya
Yani kolektif birimli süre durum olduğu müddetçe fedakarlığın kolektif süreç içindeki geri bağlanım koşullarına, sürekli kılıcı bir etki yapıyor demektir. Fedakâr oluşun sadakatin vs. başlangıç koşullarını çevrime sokmakta bir geri etkimesi vardır.


:FGD:
Yani kolektif birimli süre durum olduğu müddetçe fedakarlığın kolektif süreç içindeki geri bağlanım koşullarına, sürekli kılıcı bir etki yapıyor demektir. Fedakâr oluşun sadakatin vs. başlangıç koşullarını çevrime sokmakta bir geri etkimesi vardır.

Bu öznel geri etkime, kolektif oluş gibi asıl neden değil, vesile bir nedendir. Ama fedakârlık ta kolektif oluşa at başı bir etkidir. Kolektif oluşu bozan ya da kolektif oluşu sürdüren bir etki ortaya koyar.

Kolektifle oluşan öznellik, geri bağlanım yasası üzerinde kolektife bir geri etki ortaya koyar. Kolektif özne kolektif oluşa dek gerisin geri bir bağlantı yapmakla (kendi üzerine kendi etkisini yapmakla) fedakârlık ve özgecilik te başlangıç koşullarına etki yaptı.

Fedakârlık özgecilik gibi sonuç, şimdi başlangıç koşulları içinde vesile bir nedendi. Kolektif oluş, kolektif birliği oluşan ilk başlangıç koşulları içinde vardı. Özgecilik ve fedakârlık kolektif özne ve kolektif öznellikti bilinç olduktan sonradan başlangıç koşullarına etki etmesiyle kolektif oluşa da etki edecekti.

Böyle olunca yani kolektif oluşunuz fedakârlıkla, özgecilikle birlikte belirir. Özgecil oluş, fedakâr oluş temel referansın içinde yoktur. Özgecilik, fedakâr oluş kolektif oluşla var. Sömürülmemek kaydıyla bizler fedakâr olmadan, özgecil olmadan kolektif olamayız. İşte bu öznel imajı edinme hem yararlı anlam çıkarıştı.

Hem de kolektif oluşun gerisindeki temel referanslara geri bağlanım yapmaktı. Öznel imaj edindiği yararlı bilgilerin sonunda her davranışında ve her kesinde analitik düşünmez. Bu nedenle öznel imajlarımız, koşullu bilgi ve bilinci baypas ile "kısa devre" edebilir.

Her kesinde kolektif oluşun ilk referans mücbir koşullarını aklımıza getirir olmadığımızdan; kolektif oluşumuzu biz fedakarlıkla kavrarız. Böyle durumda kolektif oluş, öznel bir özgecilik nedenle anlaşılıp kavranır.

Öznel bir özgeciliğimizle anlaşılan kolektif oluşumuz, yine kolektif geri beslenmenin geri etkimesi, ister istemez özgecilik üzerinde kavranacaktı. Yani öznel bir fedakâr oluşunuz veya öznel bir özgecil oluşunuz da kolektif oluşunuza geri etki yapmaktadır.

Bu kes de her kesinde kontrolle ve çözümleyicilerle olmayan baypas yapan kısa devre düşünceler; sanki kolektifi oluşlar fedakârlık nedenle ve özgecilik nedenle varmış gibi bizlerdeki kısa devre yapıcı yansımalara neden olurlar.

"Böylece biz hiçbir fedakârlık hiçbir özgecilik gösterilmeden kolektif oluş ortaya konmaz" demenin ön yargısı içinde oluruz. Oysaki temel referansı sağlanmayan, filimin koptuğu yerde; körü körüne öznel imge ve imajlar takip edilmemeli sorgulanmalıdır.

İşte dinlerin yaptığı algı geri beslenme kaynağından yoksun olan bu imajların takip ettirilmesindeki sömürüydü. Aslında fedakârlık, özgecilik gibi sosyal duygulu bu tür ileri süreçler, geri bağlanımla ağ türü bir iletime girişmesi içinde çok karmaşık süreçlerdi.

Kolektif ilik karmaşan nedenle, birbirinden haberli, birbirine göre girişen geri bağlanımlar içinde ağ gözlü siber süreçlerdi. Kolektif yapının iletime tipinin giderek sibernetik etkileşme içinde olması öznel sosyal mantık tarafından kavranamıyordu.

Siber girişmeli etkileşimler içinde; nedenler sonuca dönüşüyordu. Sonuçlar da nedene dönüşüyordu. Bu tür karşılıklı diyalektik ilişkilerle olan yansımaların ilintisi kurulduğu sürece inşa genel yararla insan odaklı öznel anlamalar olmakla, aslında çok doğrudurlar da.

Kendi yalıtımı içinde eksiği olan temel referansını doğada (bütünde) karşılanmaya yönelen bireye karşı doğa; birçok zorluk birçok direnç gösteriyordu. Doğada sağlama yapan kişiler doğa gücüne karşı gelmek için bir araya gelen kişiler birleşme ile birliğin gücünü oluşurlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.