..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýste, sana verilecektir; Ara, bulacaksýndýr; Çal ve kapý sana açýlacaktýr -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Kasým 2019
Anlamak Gerek 7  
Bayram Kaya
Türümüz bu türden yeme içme savunma gibi doðal bir temel referans içinde olmanýn eðimi ile beslenme, savunma, cinsellik gibi yaklaþýmlarý, totem yapýlar içinde yalýtmýþtý. Yalýtýmý yapýlan ortak konular, kolektif çevrimli dolaþým üzerinde herkes için ortak bir saðlattýrma, oldu. Kolektif oluþun kiþi ve kiþiler üzerine olan ÖZNEL baský ve basýncý vardý. Bu öznel baský ve basýnç grup algýsýydý. Grup kiþinin çevresindeydi. Onu gözetenlerdi. Onu savunup beleyenlerdi. Süt emdirenlerdi. Öznellik grup algýsýný oluþan kolektif lige ve grup algýsýný veren herhangi birilerine karþý duyulan vefa, minnet, sadakat duygusuydu. Bunlar kolektif oluþun ortaya koyduðu öznel oluþlardý.


:EDJ:
Türümüz bu türden yeme içme savunma gibi doðal bir temel referans içinde olmanýn eðimi ile beslenme, savunma, cinsellik gibi yaklaþýmlarý, totem yapýlar içinde yalýtmýþtý. Yalýtýmý yapýlan ortak konular, kolektif çevrimli dolaþým üzerinde herkes için ortak bir saðlattýrma, oldu.

Kolektif oluþun kiþi ve kiþiler üzerine olan ÖZNEL baský ve basýncý vardý. Bu öznel baský ve basýnç grup algýsýydý. Grup kiþinin çevresindeydi. Onu gözetenlerdi. Onu savunup beleyenlerdi. Süt emdirenlerdi.

Öznellik grup algýsýný oluþan kolektif lige ve grup algýsýný veren herhangi birilerine karþý duyulan vefa, minnet, sadakat duygusuydu. Bunlar kolektif oluþun ortaya koyduðu öznel oluþlardý.

Totem yapýlar doðal referans içindeki bu tür zorunluluklara karþý zorunluluklarýn birlikte karþýlanmasýný ortak saðlatma yaptýlar. Organize ettiler. Karþýlanmanýn çevrimini yaptýlar. Oysa köleci kapitalist sistem bu tür kolektif bakiye üzerindeki müktesebatlarý, idealize eden giriþmeleriyle kolektif güç iþ adýmlarýný organize etti. Kolektif güç iþ adamýný finanse etti.

El anlayýþlý idealizm efendisini kolektif emek üzerinde finanse etti. Ýdealizm efendiyi finanse etmekle geçiyordu. Ýdealizme göre açýlýp kapanan zamanýnýn finansçý salýnmalarý içinde idealizm baþarmýþtý.

Kiþilerin doðaya yönelici ortak özellikti tutumlarý, kiþileri kendi gibi duygu ve fizik benzerleriyle bir araya getirdi. Bu kabil bir araya geliþ adýmlarý sürecin birinci adýmýysa; doðanýn bu saðlamalara karþý gösterdiði sert zorluklarý birlikte düzenlemek te sürecimizin ikinci bir adýmýydý.

Ýkinci adým içinde yapýlan organizasyonlar, totem yapý içindeki kiþilerin ortak deney ve ortak izlenimlerini oluþtu. Yapý içinde yaþanan süreçleri bu yapýnýn ortak aný bilinirliði oluþtu. Ortak aný birliði içinde kiþilerin her bir kiþiye saðlatma yapýyordu. Ve kiþiler de kendi saðlamasýný yapýyordu. Alan içindeki bu sunular kiþiye, adrese teslim bir ortak saðlatma bilincinin duygusunu verdi.

Zaten parçanýn bütüne olan eðimi, parçanýn tekrarlarý içinde bu eðimle seyreden durumun birisi cinsellikti. Bütün, olanla akan enerjiydi. Akana karþý akanýn akmazý olan ters durum da vardý. Akar olanla, akmazý olan olam ikilisi bu sürecin kendi üzerine kendi etkisiydi. Sürecin kendi üzerine kendi etkisiyle bütünün akýþ eylemi, kesikli sürekli oluyordu.

Bütünün kesikli ve sürekli akýþ içinde olma gereði her bir parça bu akýþ içinde pasif de oluyordu. Aktif te. Aktif ve pasif durum bir düzenle iþlevdi. Aktif ve pasif yalýtýmlýydý. Yalýtýmlý alan içinde düzenin korunmasý için iþlev parçalar dýþarýda enerji alýyordu. Hayat düzleminde buna beslenme diyorduk.

Akýþýný yapan bütünde, bütünün kendi parçalarý üzerine olan baský ve basýncýna karþý parçalarda oluþan bir mukavemet (dayanýrlýk) bardý. Bu mukavemet parçanýn direnciydi. Parçanýn öz kendisini savunmasýydý. Kýsaca cinsellik, beslenme, savunma vs. türü olup bitenlerin tekrarlarý bu tekrarlarý yapanýn bütüne yönelen, tutumuydu. Parçanýn kendi eksiðini bütün içinde tamamlamaya yönelik bir eðimdi.

Bu tür bütünden ayrýlýþýn geri bütüne doðru, tersine hareketle olmasý geri baðlaným yasasýydý. Bütünün parçadaki imajýydý. Tekrarý olan eðimlerin nedeni; parçadaki bütüne doðru veya doðaya doðru veya çevreye doðru olan eðilimlerin de nedeniydiler. Kiþiler de bu tür referanslarýn çerçevesi içinde olmalarý nedenle, kiþilerin bu türden aný sal deneyden meydana gelen bilinçlenmeler vardý.

Kiþi bu gibi bilinçlenmelerin ortak anýlý imge ve imajlarýný kullanýr. Bu tarz imajcý davranýþlar kiþiyi, kiþinin kendisi gibi kiþilerle birlikte yaþamasýna çekim alaný oluyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.