..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 22 - 23  
Bayram Kaya
Eðer grup fazla ürünü saklama becerisini geliþtirmiþse, fazla ürünü elde tutmak isteyebilirdi. Davranýþçý yaþanmasý olasý kýtlýk gibi, savunma gibi nedenle, ürünü elde tutmak isteyebilir. Ürünü elde tutma veya saklama becerisi o ürünü saklama süresiyle sýnýrlý koþut olmak üzere o ürün, o grupta bir depo enerji birikmesi yapar. Normal þartlarda ve genelde grubun üretim gücü, gayri ihtiyari olarak (elinden olmadan) grubun tükettiðinden biraz fazlasýný üretir olmasýdýr.


:EDA:
22
Eðer grup fazla ürünü saklama becerisini geliþtirmiþse, fazla ürünü elde tutmak isteyebilirdi. Davranýþçý yaþanmasý olasý kýtlýk gibi, savunma gibi nedenle, ürünü elde tutmak isteyebilir. Ürünü elde tutma veya saklama becerisi o ürünü saklama süresiyle sýnýrlý koþut olmak üzere o ürün, o grupta bir depo enerji birikmesi yapar.

Normal þartlarda ve genelde grubun üretim gücü, gayri ihtiyari olarak (elinden olmadan) grubun tükettiðinden biraz fazlasýný üretir olmasýdýr.

Fazla üretim yapma iþi emek gücünden kaynaklýydý. 24 saatle sýnýrlý olan emek gücü çalýþmasý içinde üretilen kundura, dokuma kumaþ, metal eþya gibi kimi ürünlerin tüketim ve kullaným süresinin 24 saatle sýnýrlý olmamasýndan kaynaklýydý.

Üstelik gruplar arasý temas yapmadan, karþýlýklý ürün takasýnýn yükümü içinde olmadan, bir grubun tükettiðinden biraz daha fazlasýný üretmesi, sistemin kendisine harcanan, bir þeye baþlanýþ depo enerjisi nedenle zorunluydu.

Tüketim, artý depo enerji; emek gücü içinde bir kapasitedir. Kapasiteden ötürü fazla ürün demek fazla olan enerji harcanmasý ve fazla enerji bir tüketim ve kullanýmý, demekti. Veya kapasite, fazla ürünü de depolama yeteneðidir.

Kapasite yeniden ve yeniden hayat çevrimi yapacak olan baþlangýcýn çevrim enerjisini biriktirmeyi de içeriyordu. Tekillik süreci büyük patlama ile kendi kapasitesi içinde olan baþlangýç enerjisini ortaya çýkarmýþtý. Büyük patlamayla saçýlan enerji momentinden git gel süreçleri olan nicelim giriþmeli devinmeler ortaya konmuþtu.

Benzer baþlangýç devinmesi de doðadaki hayatlar gibi depo enerjilerden ve üreten hemcinslerin emek gücü kapasitesi içinde artý ürünle ortaya konuyordu. Kiþilerin çalýþma gücü 24 saatle sýnýrlýdýr. Çalýþmanýn 24 saatle sýnýrlý olmasý gibi bu türden etkiler grubun kendi dýþýndaki neden içinde olmasýndan ötürü grup ta kendi kendisine bir sýnýrlanmadýr.

Bir grup baþka bir grupla ürün takasýna girdiðinde, bu kapasite ve bu sýnýrlanmalar üzerine üretim parametreleri deðiþecektir. Üretilen ürün niceliðinde artýþ olacaktýr. Üretim yapýlacak zaman miktarlarýnda artýþ olacaktýr. Tarým üretimi yapýlan alan yüzeyde artýþ olacaktýr.

Üreten emek gücü, kolektif birim zamandan ötürü daha çok kapasite artýþýydý. Artý ürünü kullanýp tüketen, depo artýþtý. Takas nedenle yüküm eþen giriþme, üreten emek gücü ya da çalýþan nüfus artýþýydý. Ayný zamanda da karþý gruba dek nüfusunun beslenme taahhüdünü de kendi üretim eksenleri çevresine sarmaktý.

Savunma nedenli sunu ritüeli tekrarlayan edimler nedenle takasýn kendisi deðiþtirilebilir emekleri öngörüyordu. Deðiþtirilebilir emekler de hem üreten nüfusu hem tüketen nüfusun artýþýydý. Nüfus üreten artýk kapasite nedene artýyordu. Takas nedenle karþý grubun her bir üreten grubun kendi eksenine taahhüttü nüfus eklenmesi nedenle artýyordu.

Bu sarmal ilana bit bir sür git deðildi. Kendi dýþýnda kendi bilincinden baðýmsýz etkiler olan kaynak kýtlýðý ile sýnýrlýydý. Dünya yüzeyine yayýlma oranýyla sýnýrlýydý. Dünya yüzeyindeki türlü hayat varyasyonlarýnýn yeryüzünü paylaþmasýyla vs. sýnýrlýydý.

Bu nedenle gerek artý (fazla) ürünün birikmesi nedeni ile gerekse karþý grubun bu grup için üreteceði takastý emeðe duyulan gereksinmeleri karþýlama nedenle ürün ve nüfus artýþlarý olacaktýr. Takas yapan bir grup diyelim ki 12 ton arpa üretiyor olsun.

Bunun 5 tonu kendisi için 7 tonu da karþý grup için üretiliyor olsun. Bu durumda arpa üreten grup 7 ton arpayý takasa sokmakla 7 ton arpa, karþý grupta alýnacak olan dokuma kumaþýn kullaným ve tüketim deðerine (deðiþtirme deðerine) dönüþür. Böylece bir grubun ürettiði ürün, bir baþka kullaným deðerine dönüþmektedir.
23
Demem o dur ki kendisi için 5 ton civarýnda arpa üreten bir grup, takasa girmediði sürece durup dururken kendi dýþýndaki nedenlerle 12 ton arpa üretmez. Yalýtýmlý beden yapýmýz en az enerji tüketimi ile bilinç kodudur.

Yalýtýmlý beden kendi korunumuyla, yalýtýmýyla, sürdürülebilir oluþu ile sizin, ben bilincinizi oluþur. Ben bilinci saðlatan tüketen ben bilinciyle dengeli ve sýnýrlýdýr. Bu þu demekti. Organizma en az enerji tüketimi içinde en az yorulmayý veren besin saðlamasý içinde olacaktýr.

Bu nedenle bir grubun, grubun kendi dýþýndaki temel sýnýrlamalarý vardýr. Bu sýnýrlanmalara baðlý tüketilecek karþýlýk miktarlar, gruplarýn uzun süre içindeki tekrarlý kopya edici; deney kýlýcý, gözlemsel ölçü miktarýný oluþur.

Ölçü miktarýný oluþan bu yansýmalar kiþi ve grubun öznel imge ve imajlarý olup; bu imajlar grubun ortak aklýný oluþur. Grubun üretimi gruba yetecek miktarlar çevresinde bir dalgalanmadýr.

Bu dalgalanmalarýn geçen zamana baðlý deney sel, gözlem sel tekrarlý yansýma kopyalarý o grupta o gruba yetecek ürün miktarý bilincini oluþur. Elbette artan nüfus, takasa girecek miktar bu dalgalanma içine katýlacak baþka bir nedenler baðýntýsýný olacak deðiþtirici dönüþtürücülerdi.

Baþlangýcýn üretim inþasý içindeki kolektif bir grup, kendi dýþlarýndaki nedenler yüzünden durup dururken hiçbir zaman 5 ton yerine 15 ton ürün üretmeyecekti. Ýnþa içinde olmayan kiþisi sahiplikler nedenle kâr yapma, bunun talebini yaratma gibi absürt üretimlerin de içinde olmayacaktýr. Ancak o günkü süre durum þartlarý içinde üreten bir grup, baþtan beri süre gelen yamyam saldýrýlarýna uðramaktaydý.

Grup kendisini yemeye gelen bu yamyam saldýrýlarý önleme refleksli savunmanýn içindeydi. Üreten kapasite, grubun üretimini yaptýðý üründe tüketim fazlasý veriyordu. Üretim fazlasý ürün savunma refleksi üzerine yansýyan bir modülasyon oluþu ortaya koyuyordu.

Yani grubun kendi ürettiði nesne yenen bir þeydi, Yamyamlar da gruptan kiþileri yemeye geliyordu. Ýþte üreten grup, kendilerini yemeye gelecek gruplar deneyimi ile ürettiðinin yenmesi arasýnda bað iliþkisi kuracaktý. Üreten kolektif akýl bunu yapacaktý.

Yani üreten kolektif ilik yeni bir akýllanma, yeni bir düþünceler yansýmasý olan; birçok denk düþme karþýlaþmalarý içinde seçme ayýklama olanaðýný üreten grubun önüne seriyordu. Kolektif imge ve imajlar içinde ürünün yenir olma yansýmasý, kendilerinin yenmesiyle yer deðiþti.

Grubun üretim gücü içindeki ürünün yenilebilir oluþu gruptan kiþilerin kendi yenmeleriyle yer deðiþen düþünme, anlama, fark etme bilincine dönüþtü. Bu bilinçle grup bire bir temas etmeden ürünlerini barýnma alaný çevresine koyakla bu tehditten korunmayý da baþarmýþtý.

Yamyam grup sunu veya kurban almakla beslenmesi dýþýnda kendi savunmasý güvende deðildi. Ta ki yamyam gruplarýn da bir ürün üretmesi içinde olmasýna dek bu durum böyle sürdü. Üreten iki grubun uzaktan temasý ile süren bu tür takdime içinde olan bu giriþmeleri, yeni bir yansýmaydý.

Üreten her iki grubun ayný savunma mantýðý içinde ayný benzer sunuyu yapabilir olma mantýðý gruplarý ayný mantýk düzlemi içinde senkronize etmiþti.

Aynýsýný yapabilir olma denkliðin mantýk düzlemi içinde eþitleþen savunmacý anlayýþlar senkronu, gruplar davranýþýný düzenleyen yeni bir rezonans tutum olacaktý. Savunmacý duygularla ayný yapabilirlik skala frekansý içine girildiðinde; yamyam grup davranýþlarýnda da "üreten grup davranýþ deðiþikliði" görülecekti.

Üreten grupla kendilerinde davranýþ deðiþikliði görülen grup davranýþlarý içinde ikinci bir benzer davranýþ deðiþikliði de karþý grupta görülecekti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.