..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 31  
Bayram Kaya
Oyun, eðlence tarzý bu gibi boþ zaman etkinlikleri sizinle birlikte ve sizin dýþýnýzda sayýlan nedenler içinde belirir olan durumlardý. Kolektif birim zaman, boþ zaman, boþ zaman etkinlikleri gibi bu türden sair zamanlar gerçekleþmeden sýrf temel referanslar var diyen bir geliþme içinde olamýyordunuz. Temel referanslar geliþmeyi deðil kolektif oluþu ortaya koyuyordu. Kolektif oluþ ta kendi dýþýndaki nedenle, kendi dýþýndaki süreçleri ortaya koyuyordu. Köleci sistemin dediði gibi üretimi, arz-talep baþlatmamýþtý. Dýþýnýzdaki eylemden, dýþýnýzdaki deneyden, dýþýnýzdaki izlenim ve gözlemden önce düþünce (keyfi istek) yoktu. Bir kez, deneyden gelen düþünceler oluþtu mu, artýk deneyden gelen düþünceler de eylemleri etkiliyordu. Bu giriþme içinde artýk eylemden, gözlemden, depo bilinçten gelen düþünceler; düzenli, çevrimli eylemlerin baþýna konabiliyordu. Bu diyalektikti.


:EHJ:
31
Oyun, eðlence tarzý bu gibi boþ zaman etkinlikleri sizinle birlikte ve sizin dýþýnýzda sayýlan nedenler içinde belirir olan durumlardý. Kolektif birim zaman, boþ zaman, boþ zaman etkinlikleri gibi bu türden sair zamanlar gerçekleþmeden sýrf temel referanslar var diyen bir geliþme içinde olamýyordunuz.

Temel referanslar geliþmeyi deðil kolektif oluþu ortaya koyuyordu. Kolektif oluþ ta kendi dýþýndaki nedenle, kendi dýþýndaki süreçleri ortaya koyuyordu. Köleci sistemin dediði gibi üretimi, arz-talep baþlatmamýþtý.

Dýþýnýzdaki eylemden, dýþýnýzdaki deneyden, dýþýnýzdaki izlenim ve gözlemden önce düþünce (keyfi istek) yoktu. Bir kez, deneyden gelen düþünceler oluþtu mu, artýk deneyden gelen düþünceler de eylemleri etkiliyordu. Bu giriþme içinde artýk eylemden, gözlemden, depo bilinçten gelen düþünceler; düzenli, çevrimli eylemlerin baþýna konabiliyordu. Bu diyalektikti.

Eylem ve düþünce; düþünce ve eylem ikilisi birbirini etkilemekle düþüne kolektif bir el beyin giriþmeli soyutlamanýn gücüydü. Yine de belli çevrim düzeyi içine gelmiþ plânlama gibi üreten bir düþüncenin çevrim içinde baþa alýnma öznelliði üretim sürecine gereklidir. Ama bu gerekli oluþ yeterli neden deðildir. 6 milyon yýldýr beyin, el diyalektikti soyutlama gücü içinde olan hemcinsler, 6 milyon yýldýr üretim sürecini baþlatamamýþtýlar.

Neden? Çünkü hemcinsler uzun süre totemi yapý gibi düzenli ve sözlü yasalarý olan kolektif birim zaman içinde ve kolektif birim zamana baðlý örgütlenme içinde deðildi. Örgütlü zaman artan bir kolektifi boþ zaman ortaya koyuyordu. Hemcinsler bu türden kolektif bir boþ zaman etkinliði içinde olmaktan da yoksundular. Boþ zaman neye göre ortaya konur?

Bir kiþisinin kendi baþýna kendi gereksinmelerini karþýlamak için kiþinin tüketeceði belirsiz bir zaman vardý. Bu süreç tesadüfen kýsa olabileceði gibi genelde uzun sürüyordu. Ýþte kolektif yapý içindeki örgütlü zaman, belirsiz zaman içinde gerçekleþen karþýlanmalarý daha kýsa süre içinde ortaya koyuyordu.

Örgütlü zaman temel gereksinmelerini karþýlayan kiþisi zamana göre artýk zaman ortaya koyuyordu. Kolektifi zaman ve örgütlü zaman, kiþisi saðlamaya harcanan zamana göre, kiþisi zamandan tasarruf yapýyordu.

Ama kolektif etki ile kiþisi zamanda yapýlan tasarruflar yine kolektif süreç olaylarýyla desteklenmeliydi. Kolektif destekler ile bu boþ zaman sürekli kýlýnmalýydý. Yani örgütlü yapý içinde ortaya konan boþ zaman tasarrufu; kolektif akýþ ile sürekli üretilip, kolektif güçle ile ve kolektif depo enerjiyle sürekli takviye edilmezse; boþ zaman uðraþýlý etkinlik süreçleri yok olup gidebiliyordu.

Ýþte hemcinsler milyonlarca yýl bu mucizeyi ortaya koyamadýlar. Hem cinslerin salt eli var; salt beyni var diye üreten süreç ortaya konamazdý. Durumu çok yanlýþ bir köleci söylemle belirtelim. Hemcinslerin saðlanýr olmasý gereken zorunluluklarýna, “talepleri var” diyelim!

Demek ki on bin yýl, on iki bin yýl öncesine kadar hemcinsler bu talepleri ile ve talebe baðlý soyutlama güçleri ile üreten süreci baþlatamýyorlardý. Kolektif süreçlerle belirlenip, kolektif süreç destekli bir boþ zaman uðraþý ortaya koyamadan üretim süreci baþlayamamýþtý. Arz talep hava gazýydý.

Kaldý ki el beyin kullanýmlý geliþkin bir soyutlama gücü de bu tür kolektif boþ zamanlý uðraþýnýn oyun ve deney süreçlerle birlikte kolektif yetenek olacak, hýzla geliþecek süreçlerdir.

Deðilse kolektif etkili, kolektif boþ zamanlý bir baþlangýç içinde olmadan kimse ilk baþlangýçta beri keman çalan, toprak ekip biçen, gemi yüzdüren bir el beyin diyalektiðine sahip deðildi.

Öyle olsaydý bir aslanýn da bir koyunun da, bir keçinin de bizler gibi ayný temel referanslarý ve güya bu referanslarýn “talepleri” vardý.

Ve aslan da keçi de bizim gibi temel referans içindeki zorunluluklarla davranýrlar. Yanlýþ söylemle zorunlulukla davranan aslanýn da yiyecek bulmaya doðru hevesi ya da yiyeceðe doðru talebi vardý. Bu tür vesile nedeni olan aslanýn da öküzün de þimdi üretim yapýyor olmasý gerekirdi.

Aslan da öküz de eksik olan kolektif güçtü. Kolektif birim zamandý. Ortak akýldý. Kolektif yetenekti. Kolektif artýk zamandý. Kolektif depo enerjiydi. Kolektif bilinçti. Kolektif bilinçli el beyin diyalektiðiydi.

Üreten iliþkilerin temelinde karmaþýk baðýntýlar ve dolaylý dolaysýz birçok baðýntýlar vardý. Üretim süreci karþýlýðý olmayan etkilerle baþlamýþ deðildi ki arz, talep gibi köleci söylemli aldatma hile süreçle, baþlamýþ olsundu. Üretim süreci karþýlýðý olan dolaylý ve dolaysýz karmaþýk etkilerle baþlamýþtý.

Talepler sübjektif, keyfi ve özneldi. Arz talep ortaya konacak kolektifi bir yarardan sonra türlü nedenlerle düþünülen menfaati bir etkidir. Siz imajý oluþmamýþ, imajdan okumasý yapýlmamýþ üretim süreci ortaya koymadan arz, talep gibi sübjektif ilikle hiçbir zaman üreten iliþkiyi baþlatamazdýnýz.

Zorunluluklarýnýzý karþýlayan üretim olmadan, talep bile oluþamaz. Bunlar þimdi içinde olup biteni, sanki baþta da böyle olmuþlar gibi söylemelerdir. Arz talep gibiler hep hile ve kandýrma olmakla, köleci sistemi sürdürmek isteyen tuzaklarla yüklü olan argümanlarýdýr.

Deðilse zorunluluklarý olmayan yani hiç acýkmayan ya da hiç beslenmesi olmayan kiþileri; acýkmaya, beslenmeye isteklendiriþi heveslerle talep de oluþturamazsýnýz. Siz, üreten zorunluluklar üzerinde oynayan psikolojik oyunlar üzerinde istek veya talep ortaya koyuyordunuz. Kiþisi psikolojiyi ekonomik üretim iliþkisi yapýyordunuz. Kâr kazanç hilesini açýyordunuz.

Baþlangýçtaki üretim iliþkisinin içinde ne kâr ne de kazanç vardý. Ne de zorunluluklarý olmayan durumlar karþýsýnda kâr gibi sübjektif uydurmalar kendi baþýna üretim hareketini baþlatýrlardý. Bunlar haliyle sistemin içinde sisteme enfeksiyon yapýcý alan boþluklarýný açmanýn hile ve tuzaklarýydý.

Acýkma, beslenme gibi zorunluluklar olmadan; acýkma, beslenme nedir bilmeyen kiþilerde acýkmanýn talebi oluþturulmaz. Bir menfaate dayalý kâðýt oynamasýný kiþilere öðretip, sonra da kiþiyi kâðýt oyununa talepli kýlarsýnýz.

Veya kiþiyi kâr yapýp satacaðýnýz bir oyuncak ayýyla oynamaya ikna ettikten sonra bu kiþiyi oyuncak ayýya karþý istekli kýlarsýnýz. Kýsaca, zorunluluðu olmayan, üretmeyen, menfaat saðlayamayacaðýnýz bir kiþiyi önce yemek yemeye istekli hale getirip, sonra da bu kiþi üzerinde talep ticareti yapamazsýnýz.
32
Ticareti, kazancý yapýlmayacak bir malýn talebi de oluþturulmaz. Talebin oluþturulmasý için zorunluluðunuzla üreten bir iliþkinizin ikisi bir arada ve ayný zaman içinde özel menfaat kýlýnmýþ olmasý gerekir. Burada çevrilen fýrýldak þudur. Talep dediði sübjektiflik fýrýldaðýný önce zorunluluk üzerine ve üretim gücü üzerine monte etmekti. Sonrasý da kiþisi emek gücünü sömürecek bir illüzyonu (talebi) kazanca çevirmenin bindiriþini yapmaydý.

Sistem içine bindiriþi yapýlan isteklendirmelerin de karaborsasý yapýlýr. Karaborsa az bulunma ya da bulunmama gibi illüzyonlar da kiþilerde tüketime koþan, kiþilerde tüketimi stok eden bir algýyý oluþur. Ýþte arz talep diyen köleci öðreti psikolojik angajmanlarý üretim iliþkisi diye sürecin içine sokuyordu. Bu tür arz talep içindeki kâr yapýcý güdünün bizi getirdiði zirve vahþi kapitalizmdi.

Yine tekrarla ve kýsaca söylemek gerekirse; köleci hilenin baþlangýçta olmayan arz, talep yasasýný baþlangýca alma gibi bir hilesi vardý. Yemek yemeyeni, yemek yeme nedir bilmeyeni, yemek yemeye heveslendirip (isteklendirip talep yaratýp); sonra da nasýl üretileceðini bilinmeyen o kiþiye talebi oluþturulan o þeyi üreteceksiniz. Bu nasýl olacak?

Eðer baþlangýç içinde temel kaygýlar varsa. Üreten iliþki varsa. Üreten iliþki özel mülke dönüþtüyse. Üreten emek gücünü sömürü varsa. Üreten iliþkiyi kâr yapmaya kazanca çeviren hile ayný anda ve ayný zamanda varsa arz talep yansýmasý da olasýdýr.

Ýþte bu durumlar içinde talebi oluþturulanýn arzýný yapacaktýnýz! Kâr mantýklý imajdan okunanlarý sürecin baþýna koyan anlatýmlarý söyleyecektiniz. Ki sömürülen, aldatýlan kiþiler uyanmasýn diye kiþilerin tarih bilincini yok edecektiniz. Sürecin baþýna konaný da o sürecin nedeni gibi söylenen hile iþi görememek, iþlemeyen akýllara sezadýr.

Bir kiþi dalda elma topluyorsa, elma toplamanýn ve toplanan elmanýn kiþimizde mutlaka ve zorunlu oluþla bir karþýlýðý vardýr. Zorunluluk yoksa kiþide ne elmanýn ne de elma toplamanýn karþýlýðý ve yönelimi de yoktur.

Kiþide zorunlu bir karþýlýðý olmayan elmayý ve elma toplamayý; kiþide zorunlu karþýlýðý olmayan kayayý ve kayayý sýrtlamanýn talebini oluþturup sürecini baþlatamazsýnýz.

Zorunluluklarý olmayan bu durum kiþide enerji israfýdýr. Enerji israfý da býrakýn o þeye karþý talep oluþturmayý, o yönelime karþý baþlý baþýna direnç ve karþý koyuþtur. Enerji israfý en az enerji tüketimli yalýtým içinde içindeki bilen benin korunum yasasýdýr.

Zorunluluðu ve karþýlýðý olmayan bir duruma doðru yönelme, veya talepli kýlýnma korunum yasasý içinde olan öznenin, özne bilincine aykýrýdýr. Bir kiþi aslan önünde tezikiyorsa (tepikliyorsa) o kiþi bu tezikmeyi spor olsun diyen taleple yapmýyordu.

Ya da kiþimiz spor yapmayý heveslenecek talebi ortaya koymak için aslan önünde yelikmiyordu (yeldirmiyordu). Canýný diþine takmýþ olarak aslan önünde kaçan kiþimizin, aslan önünde kaçmasýnýn hem aslan üzerinde hem kiþi üzerinde bir karþýlýðý vardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.