..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




11 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 34  
Bayram Kaya
Köleci sistem gibi belli bir geliþmiþlik aþamasý içindeki süre durumlar özne olaný nesne gibi nesne olaný da özne gibi göstermenin olanaklarýný ortaya koyacaktý. Bu algý içinde özne olan neden, nesne olan sonuç gibi söylenecekti. Baþta olan sonda, sonda olan da sanki baþta varmýþ gibi söylenecekti. Üreten iliþki kolektif güç ile birlikte kiþileri üreten bir özne yapmýþtý.


:ECB:
taþlarýna tek tek basa basa sindire sindire bugünün arz talep soygununa, ihalesine, teþvik primine, kar garantisinin içine gelinmiþti.

Karþýlýklý yüküm içinde üreten gruplarýn yaptýklarý takas süreci, gruplarý birbirine karþý yeniden ve yeniden üretime yükümlülüðü içine soktu. Böylesi bir yükümlülüðü ön gören üretim hareketi içinde köleci sistemin dediði gibi bir arz ve talep giriþmesi nerede, nasýl yapacaktý? Unutmayýn ki ne açlýk ne savunma ne cinsellik arzda deðildi, talep te deðildi.

Üretim iliþkisinin de üretimin de üretimi yapan kiþiler üzerinde bir karþýlýðý vardý. Bu karþýlýklý baðýntý kendi somut süreçleri içinde kendi diyalektikti deðiþme ve dönüþmeleri içinde ittifaký süreçle birlikte kendisini belli bir tarihi aþamaya (köleci süreç gibi anlayýþlarý uygulanýr olma içine) getirdi.
34
Köleci sistem gibi belli bir geliþmiþlik aþamasý içindeki süre durumlar özne olaný nesne gibi nesne olaný da özne gibi göstermenin olanaklarýný ortaya koyacaktý. Bu algý içinde özne olan neden, nesne olan sonuç gibi söylenecekti. Baþta olan sonda, sonda olan da sanki baþta varmýþ gibi söylenecekti. Üreten iliþki kolektif güç ile birlikte kiþileri üreten bir özne yapmýþtý.

Böylece kiþiler, kendi imajlarýný kendi bencil telakkiler içinde okuyacaktý. Okunaný, imajdan yorumlamaya baþlayacaktý. Kiþisi çýkarýný hedef alan kiþi, kendi bencilliðini sistemin hedefi yapacaktý. Sistemi çýkarý doðrultusu içinde istendiði gibi eðip, bükecekti.

Artýk köleci düzlem içindeki üreten iliþki seviyesi süreci, en basit biçimiyle üretim becerisini kiþiler özelinde yapýlýr bir düzeye getirmiþti. Kiþiler bu tür düzey içinde düþünmeye baþlayacaktý. Ve bu düzey içindeki düþünce ve tasarýmlarýný da sürecin ana ekseni içine sokacaktý.

Nasýl olsa kolektif süreç kolektif yapý içinde kolektif yeteneði kiþi yeteneði üzerine aktarmýþtý. Artýk kiþi birçok durum karþýsýnda kolektifi bir yeteneði kendi yeteneði gibi davranabiliyordu. Enfeksiyon burada neþet edecekti.

Üretim yapýlan baþlangýç koþullarý içinde, üretilenlerin her biri bir totem grup mesleði içinde olan üründü. Bu geliþmelerin içine ittifakýn üretim hareketi de katýldý. Artýk kiþiler, ittifakýn kolektif yeteneði, ittifakýn kolektif donanýmlarý, ittifakýn potansiyeli ve ittifakýn depo bilinciyle bezeliydi.

Köleci sistem içindeki ittifaký güç; ittifaký güç ile bezeli olan kiþisini veya o kiþinin ailesini bað, bahçe ekip dikme içine; çobanlýk yapma eylemi içine soktu.

Kiþiler kolektif depo enerji kullanýyordu. Kiþiler kolektif süreçli geri baðlaným referansýný kullanýyordu. Bu kolektif geri beslenme kaynaklarý nedenle tek kiþi, hayvan besliyordu. Çünkü bir kiþiye gerekli olacak tüm üretim becerili donanýmlarý, kolektif yapý ortaya koymuþtu. Kiþiler keyfi olabilirdi! Kolektif yetenekli kiþi, kolektif yeteneði imajdan okuyordu. Kiþi eðip büktüðü düþüncesini, kendi bencilliðine dönüþtü. Enfeksiyon buydu.

Kolektif özgeciliði benimsemiþ görünen kiþiler, özgeciliði kendilerine sütre yapmýþlardý. Böylece sütre gerisinde bencil art niyetler gizlenmiþti. Bencil art niyetler özgeci davranýþ üzerine kuluçka olmuþtu. Art niyetler sureti haktan görünüyorlardý. Kuluçka gizlenmesi yapan düþünce maðrurdu. Özgeci görünümlü art niyetler, özgecilik ekseni içinde kendilerine eylem alaný açtýlar.

Kiþisi bencillik kolektif süreci erdem olarak benimseyenlerin omuzlarý üzerine yüklenecekti. Erdemsiz oluþ, erdemli tutumlar içine tüneyip yuvalanacaktý. Erdemli tutumlar olmasa, erdemsiz tutumlarýn istismarý da olamayacaktý. Kolektif tutum herkesin erdemli olmasýný ön görüyordu.

Oysa köleci sistem kitlesel erdem karþýsýnda kimi kiþilerin erdemsizliðini ön görüyordu. Kuluçka olan tuzaklý kiþinin tavrý, erdemlilerin üzerineydi Tuzak bilmeyen kiþilerin erdemli tutumu; tuzaklý kiþilere bol verimli, bol getirisi olan bir saðlama alanýna dönüþüyordu.

Erdemsizlerin kendileri erdemli olmadýklarý halde herkese erdemi salýk verirdiler. Herkese erdemli gibi görünen iki yüzlüydüler. Erdemsizler bu tür tuzaklarý akýllýlýk görüyorlardý. Erdemlileri de aptal görmekle içten içe maðrurlandýlar. Kendi erdemsizliklerini birçok hile ve söylemlerle, erdem içinde tuttuklarý kiþilerin erdemleri üzerine iliþkilediler. Asalak oluþ buydu.

Erdemsizler, kendi tutumlarýna; kötüde de bir hayýr var. Sizin bilmediðiniz bir hikmet var diyordular. Böylece erdemsizliði bir hak, bir meþruiyet gibi güzel gösterdiler. Güzel gösterilen þey, gösterileni efendi yapan hikmetti. Kiþileri de köle kýlýnan özelleþtirmelerdi.

Erdemsiz kiþiler kendisine paydaþ tanýyan kolektif sisteme karþýydýlar. Erdemsizler kendisine ortak tanýmayanlardý. Kurnaz kiþiler, kiþisi sahiplerdi. Erdemsizliði, erdemleri olan sistem içine oturmanýn, hilesiydi.

Bu hile yeni imajdý. Þimdiki imajdý. Ama erdemlilerin bilmediði imajdý. Cin iþi, þeytan iþi diye erdemlilere yasak olan imajdý. Bilinmesi istenmeyen imajdý. Erdemsizler hilelerini hep bilmeme, bilgi sahibi olmama üstüne çalýþýlacaktý. Sistem içinde bilmemeyi kesikli sürekli hale getirilecekleri bir ortak imajlarý vardý. Okumuþ olaný görünce bunlarý afakanlar basacaktý.

Erdemliler de kolektif özveriden kaynaklý alýþmaya sahiptiler. Alýþma kaynaklý körlükten ötürü erdemliler, erdeme aykýrý olan erdemsizliði bilmek bile istemiyordular. Erdemsizlik erdemli olanýn akýllarýna gelse de erdemliler melekti. Melek erdemsizlikleri bilmekten kaçýnýyordu.

Bunlar köleci üst yapýlý sürecin püf noktasýydý. Kolektif yararýn, kolektif aklýn hilafýna oluþurlar. Bunlar kolektif aklýn, kolektif yararýn sürüp gitmesi içinde semirip nemalanan imajdan okumalardý. Erdemsizler, bu türden imaj okumalarý içinde kolektif yarardan saptýlar. Kolektif yarardan sapan imaj düþüncelerini kendilerine tutulacak hidayet yolu kýldýlar. Erdemli olanla erdemsiz olanlarýn hidayet yollarý farklýydý.

Birinin erdemi, almaktý. Birinin erdemi vermekti. Birinin erdemi kendisine boyun eðilmeyi gerektiriyordu. Böylece erdemlerinden ötürü bunlar saygý duyulanlardý. Diðerinin erdemi tam bir teslimiyet içinde alçak gönüllülükle boyun eðmekti.

Erdemsizler, kendi imajlarýnýn firari düþünmesi içinde oldular. Bu türden firari kurnazlarýyla; erdemsiz düþünceleriyle ve erdemsiz hesaplarýyla özgecil olanlarý kandýrdýlar. Kandýran tuzakla maðrurlandýlar, kibirlendiler.

Kolektif eksenli, kolektif yararcý, üreten iliþkiye sahip diyalektikti bir inþa; kendi dýþýndaki nedenlerden ötürü, sosyal bir geliþme içindeydi. Böylece hemcinslerimiz üreten toplumla sosyal faaliyetli bir evrimin içindeydi. Bu tür evrimler neye karþý bir sosyal evrimdi?

Kiþilerin doða içindeki kendi baþlarýna tekil durum içinde bulunmalarýna göre evrimdi. Üreten yapýyla totemi sosyal gruplara göre evrimdi. Sürü yaþamýna göre evrimdi. Ýlk baþlardaki uzun süreli totemi sosyal yaþama göre evrimdi.

Üreten yapý süreçlerin sosyal evrimi vermeleri kadar hemcinslerimizin soyutlama gücünün de evrimiydi. Aksi halde hemcinslerdeki soyutlama gücünü veren bu evrimi olmasaydý; hemcins insanlar, El mana anlayýþlý köleci sisteme kadar evirilemezlerdi.

Soyutlama gücünü veren evrimsel düþünce çeþitli yollardan geliyordular. Bu yollar deneyden gelen bilgiydi, Gözlemden gelen bilgiydi. Kolektif aktarýmlarla gelen bilgiydi. Üreten bilgiydi. Ýnsanlar bu yollarý kendilerine soyutlama kaynaðý yaptýlar.

Kiþiler üretimden gelen soyutlama gücünün evrimi içinde hayli üretim sel düþündüler. Neydi bu düþünme? Kolektif üreten bir yapý içinde kolektif paydaþlý olan yapý içinde kolektif olmayan, paydaþlý ortaklarý olmayan sürecin zýddý içinde çok türlü bir düþünmeydi.

Olmakta olan kolektif paydaþlý kolektif süreçli davranýþlarýn erdemi içinde olan bir tutuma karþý hile içinde olmanýn düþünmesiydi. Evrimsel soyutluk içinde olan beyin yansýmalý imden, imgelerden yeni imajlar oluþturmanýn düþünmesiydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.