..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Aralýk 2019
Anlamak Gerek39  
Bayram Kaya
Ýþte bu örneklerde de olduðu gibi ilahlar üreten iliþkilerin bir sonucuydu. Grup eðiliminin dýþa dönük iradesiydi. Üreten iliþkilerin grup iradesiydi. Ýlah ön ittifakýn yapýlmasýný belirten grup kararýný almaktan doðuyordu. Ýlah, grup içinde üreten iliþki sonucu kazanýlan bir özellik olmak dýþýnda sistem dýþý bir güç ve anlama hiç deðildi.


:FAD:
39
Ýþte bu örneklerde de olduðu gibi ilahlar üreten iliþkilerin bir sonucuydu. Grup eðiliminin dýþa dönük iradesiydi. Üreten iliþkilerin grup iradesiydi. Ýlah ön ittifakýn yapýlmasýný belirten grup kararýný almaktan doðuyordu. Ýlah, grup içinde üreten iliþki sonucu kazanýlan bir özellik olmak dýþýnda sistem dýþý bir güç ve anlama hiç deðildi.

Ýlah ne totem dönemin baþýnda beri vardý. Ne de totem dönemden önce vardý. Ýlahýn hiçbir tarihi meþruiyeti ve geçmiþi yoktu. Ýlah üreten iliþki gücü ile birlikte grubun kendi kendisine meþruiyetiydi. Ýlah, kolektif birim zamanlý artýk sürecin, üreten iliþkiye dönüþmesi ile kazanýlan alan içinde grubun irade kararý olarak ortaya çýkan bir sonuçtu. Hiçbir zaman hiçbir þeye ilk neden deðildi. Gruplar arasý meslek sahipliði belirleyeniydi.

Köleci sistem ilahýn karar alýcý, takdirde bulunan özelliðini El e mal ettiler. Bununla kalmadýlar El i sistemin en baþýna aldýlar. Ve insanlýk tarihini El in bu takdiri le baþlattýlar. Bunula kalmadýlar günümüze gelen süreç içinde giderek dünyayý, evreni ve hayatý El in bu takdiri ile baþlattýlar.

Demek istemem þu. Köleci sistem sonuç olan bir durumu sistemin en baþýna koyup süreci anlatýlan bu hikâyeye göre iman edilen bir söylem akdi yapýyordu. Ýçinde olunan geliþmiþlik süreci, sonda olaný baþa, baþta olaný da sona hikâye etmeye uygun somutlukta ve soyutluktaydý.

Ýlah kolektif paydaþlý grup tüzel ligiydi. El mülk sahibi olan tekil bir tüzel oluþtu. Milyonlarca yýl mülk sahibi olmamasýna raðmen El, sanki baþtan beri hem mülk sahibiydi hem de mülkü keyfine göre daðýtýyordu.

Köleci sistemin inþacýlarý tuzaklarý eni konu düþünmüþlerdi. Köleci inþacýlar, ilahi sistemin içinde yaþayan canlý kanlý tanýklardý. Tanýðý olunan durumu manaca ve zihni tasarýmlarla kiþisi mülk sahibine dönüþüyorlardý.

Kiþisi mülk sahibi olacak mana seçkinciydi. Yani seçkinci mana kendisini tasarlayaný seçecekti. Kendisini ortaya koyan kiþiye malýndan mülkünden gani gani mal mülk verecekti. Üreten ilahýn karar alýcý tutumu ve yöneten ilahi özellikleri þimdi El ’in özellikleriydi.

Ýlah gruba göre karar veriyordu. El kiþi sahipli ve kiþileri zengin fakir diye ayrýlýk içinde birbirine düþürüp, kiþilere göre takdirde bulunuyordu. Ýlahi sistem içinde sonuç olarak ortaya konan ilah gibi herhangi bir söylem ve eylemi köleci sistem içinde baþa alýp, baþa alýnanýn hikâyelerini anlatabilirdiniz.

Köleci sistem, üreten iliþkinin sonucu olan kolektif mülk sahipliðini, El ’in mülk sahipliði diye söylemekle en baþa almýþtý. Üreten iliþkiden hiç bahsetmez. Mülkü daðýtýr. El mülkü kimine verir kimine vermez. Ki kendilerine mülk verilmeyenler, mülk verilenlerin mülkü içinde kendi rýzklarýný arayacaktýlar. Çalýþacaktýlar. Bu bir takdirdi. Kimler takdire uyuyor kimler takdire uymuyor diye rýzk verilmeyen kiþiler sýnava çekiliyordu

Kolektif tüzel oluþ üzerinde mülk sahibi olan kiþilerin birdenbire mülksüz kalmasý ancak böyle uçuk bir biçimde açýklanýrdý. Ýþte bu süreç ilk baþa alýnmýþtý. Hayat böyle baþlamýþtý. Hayata böyle bir yazgý ile gelinmiþti.

Hemcinsler milyonlarca yýl ne avcýlýk ne toplayýcýlýk yapmýþtý. Ne totem dönem yaþanmýþtý. Ne üreten iliþki baþlatýlmýþtý. Ne ittifaklar oluþmuþ uygarlýk baþlatýlmýþtý. Ne ateþ ne taþ silah, araç, gereç bulunmuþtu. Köleci mantýk tüm bunlarý kýrpýp karanlýkta býrakmakla, geçmiþin sürekliliði içinde olan bu alaný karartýyordu.

Üreten iliþki gibi paylaþan bir süreç sel nedeni El ’in keyfi takdiri gibi bir rýzk daðýtma inanmasýna kiþileri ahit ettiriyordu. Ýnanmanýn ortaya konmasý için bencilliðe hitap vardý. Herkesin bencil duygularýný, rekabeti bencil dürtülerini harekete geçirmekle El, kiþisi sahipliði çok çekici kýlýyordu.

Çekicilik te akla deðil bencilliðe, bencilliðin sorgulamadan, düþünmeden inanmasýna çok uygundu. Ýnanmanýn baþladýðý yerde akýl gider. Ýnancý tutacak, inancý öðrenecek kadar bir akýl kalýr. Ýþte tüm düþünmeyi üretecek ve aklý iþletecek olan akýl, inanç kadar olan akýldý.

Ýnanç kadar olan akýl da her þeyi inanca göre düþünüp, inanca göre kýyasa vuracaktý. Ýnanca göre düþünme, inanca göre kýyasa vurma olan her tür söylem inanýcý olan aklýn seçme ayýklamasý içinde kolayca inanýcý aklýn içine geçecekti. Ýnanýcý aklýn im ve imgesel imajlarýyla uyuþacaktý.

Ýmajla uyuþan söylem üzerine korku, tehdit, vaat te bindirilmekle inanca dek imajýn duygularý coþturulacak veya sindirilecekti. Kiþi bunlarý kendisinden biliyordu. Kiþi kendisine bakýyordu. Akýllý ve kurnaz kiþi sistemi iyi yorumlayýp, bunu içten içe kendisine göre dönüþüp; tuzaklý söylemleri tuzaða göre deðil de kolektif sisteme göre düþünme yapan kiþiler arasýnda tartýþtýrýyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.