..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 46  
Bayram Kaya
Binlerce yýl kolektif yapýnýn iyi analýk, iyi babalýk, hayýrlý evlat gibi anlayýþý ve algýsý yoktu. Yine dul, yetim, öksüz kalan kiþileri, yoktu. Miras kavgasý nedenle, ana babanýn evladý; evladýn ana babayý öldürmesi yoktu. Bana harçlýk vermedi diye torunun ebeveyni öldürmesi yoktu. Ve bile bunlara dek psikolojik takýntýlar ve ruh çökkünlükleri yoktu.


:EEJ:
46
Binlerce yýl kolektif yapýnýn iyi analýk, iyi babalýk, hayýrlý evlat gibi anlayýþý ve algýsý yoktu. Yine dul, yetim, öksüz kalan kiþileri, yoktu. Miras kavgasý nedenle, ana babanýn evladý; evladýn ana babayý öldürmesi yoktu. Bana harçlýk vermedi diye torunun ebeveyni öldürmesi yoktu. Ve bile bunlara dek psikolojik takýntýlar ve ruh çökkünlükleri yoktu.

Oysa, köleci sistem yapýnýn kucaðýna miras kavgasýný býraktý. Mülksüz kiþileri toplumsal garantiden yoksun kaldý. Gelecek kaygýsý nedenle çatýþmalar býraktý. Ýþsizlik býraktý. Ezme ezilme býraktý. Gemisini kurtaran kaptandýr, diyordu ama sistemin kendi üzerine kendi etkisi nedenle, dul yetim öksüz, kimsesiz üzerinde olumsuzluklar sisteme yansýyordu.

Köleci sistem az, çok, dul yetim ve öksüzleri ile ilgilenmek zorundaydý. Köleci sistem ne kadar bana ne dese de az biraz kolektif olmak zorundaydý. Kýsaca özelleþtirilen mülk ve mülksüz lük yüzünden köleci sitem ile birlikte þimdi kucaðýmýzda nur topu gibi en iyi anne baba olmayý bulmuþtuk. Sadaka vererek ömür artýrmanýn erdemini bulmuþtuk.

Teþvik yapýcý, ödülün verici, prim yapan söylemlerle; ayaðý altýnda cennet olan ana figürlü öðretileri sistemin olmazsa olmazlarý yapmýþtýk. Kiþileri ne tür bir kolektif birim zamanlý, kolektif artýk zaman kazanýmlarý olan üreten paydaþlý oluþtan, kolektif güvenceden, inþaca geri beslenin referanslarýnda yoksun kýlmýþsak; þimdi onlarý, insanlýk, ahlak, bahþiþ, lütuf, hamiyetli oluþ, hizmet eri, müþteri, teþvik, hayýr sever iþ adamý gibi onlarca telaffuzlarla öðreniyor kendimize iyilik meleði olma þiarýný Roben Hud oluþu bayrak ediniyorduk!

Tüm bu aksamalar, kolektif inþa baþlangýç koþulu içinde olan sorumluluk, yükümlülük, karþýlýklý taahhüt yüklenmesi olan bað enerjisini; kolektif yapý ile ve kolektif birimli mücbir nedenleri; sahipliði olan kiþilerin vicdanýna ve iradesine býrakmakla yaþananlardý. Siz isteseniz de istemeseniz de nasipleri daðýtan anlayýþa göre yapýlanan sistemin zorunlu yansýma kusurlarý olukla ortaya çýkmýþtý.

Çünkü özelleþtirmesi yapýlan ortam içinde kolektif üretim gücü ve kolektif artýk zamaný elinde alýnan kiþiler artýk bir saniyelik süre içinde ne milyarlarca eylemli olabilirdi. Ne milyarlarca söylemi olabilirdi. Ne milyarlarca düþünce üreten durumla iþi ortaya koyabilirdi.

Bunlardan bir habersizdi. Tarih bilincinden yoksun olmakla yitirdiklerini bulmaya uðraþmýyor kaderine küsüyordu. Ki iþte bu tarihsel nedenle, sistemin kendi üzerine kendi etkisi nedenle yapý, zorunlu olarak özel deðil, kolektif birim zamanlýydý.

Ortaya çýkan temel aksamlý kusurlardan biri de kolektif kapasiteye karþý kiþisi kapasiteydi. Kolektif kapasite yeti olanak ve sorumluluklarý kiþisi kapasiteye yüklenmiþti. Toplumsal kapasiteyi þarj eden süre durumlarla baþ baþa kýlýnan kiþi; ne de bir saniye gibi bir kolektif birim zamaný yüzlerce binlerce kuant durum kýlýp üreten iliþkinin parçalý durumu olarak ortaya koyabilirdi.

Ne bir gün gibi birim zaman içinde ortaya konan milyarlarca sonuç ile kiþinin þarj olacak kapasite yüklenmesi vardý. Ne de bu üretim koþullarýnýn sahibiydi. Özel mülk sahipleri kolektif þarj üzerindeki, þarj deþarjlarla beslenmenin sahibiydi. Bu þarj-deþarj süreci kolektif kapasiteli olduðu için bitmez tükenmez bir þarj ve deþarjýn sömürü kaynaðýydý.

Oysa kolektif güçten yoksun kýlýnan kiþiler: efendilerin lütfettikleri kadar iþ bulmakla, efendilerin irade ettikleri kadar asgari ücretle; efendilerin takdiri olan yoksulluk, açlýk sýnýrý ile bunlara baðlý kiþinin kendi kolektif beslenin ile olan emek þarj ve deþarjlarýyla, saðlama yapýyordular.

Sahipliði olmayan kiþilerin kolektif þarj ve kolektif deþarjlardan beslenme damarlarý büzülebildiði kadar büzülmüþtü. Kiþinin yarýn çalýþacak kadar olan emeði, kiþinin emek gücü çalýþmasýndan çýkarýlýp kiþiye asgari ücret olarak verildi. Emeði çýktýktan sonra kiþiden geriye kalan emek gücü refahý olan üretilmiþ enerji kolektif þarj üzerinde türlü oyunlarla ceza, vergi olarak tutulmakla; mülk sahiplerine teþvik pirimi, finans, kâr garantisi yatýrým garantisi deþarjlarý olarak dönüyordu.

Halbuki üretim için yatan da yatýrýlan da finansman olan da finanse edilen de tümü kolektif güç ve kolektif zenginlik olmakla kuantum durumlu parçalý kolektif birim zaman ürünü þarj ve deþarjlardý. Ýþte bu nedenle kiþi tekil deðil kolektif üretiyordu. Kiþi; kiþisi donanýmla deðil, kolektif donanýmla uzay bilgisini, ilacý, zamaný tüketiyordu.

Kiþi bir sistemin eklemi olukla üretiyor o sistemin deþarjlarý üzerinde kolektif paydaþlý kiþi olukla özgün yaþanýla sýyordu. Üreten iliþki kadar kolektif. Tüketen paydaþlý oluþ kadar baðýmsýz özgürdü. Kolektif güç üzerinde baðýmsýz ve özgürdü. Kolektif güç üzerinde düþüncesini ifade etmekte özgürdü.

Kiþinin bilgisi becerisi, düþünmesi, aklý, üretmesi kolektif kapasiteli olmakla kolektif kapasiteyledir. Kiþi kolektif sürecin ürünüydü. Kiþi kolektif þarj ve kolektif deþarjlarý nedenlerle; kiþi kolektif birimli, kolektif zamanýn kendi üzerine kendi etkisi içinde, toplumsal kapasite ve toplumsal bir yükümdü.

Yani kiþi kolektif birim zaman ve kolektif yükümlülükleydi. Kolektifi ilik te kiþi ve kiþiler parça zamanlý entegreyle kümülatifti. Kolektif oluþ ta yani saðlatan, üreten iliþki de kiþisi þarjlarla kolektifti. ve kolektif deþarjlarla kiþi sel özgün ve özgürdü. Tüketim kolektif olandan deþarjlarla bað kýrýlmasý, bað enerjisi açýða çýkarmaydý.

Üretim kolektif olan, kolektör olan kolektif yeteneðe yapýlacak parça þarjlarla bað enerjisi, depo enerjisi oluþturmaktý. Kendisine olan kiþinin sorumluluðu yoktur. Bencilliði vardýr. Sorumluluk ortaya konan ortak bað enerjisi nedenle oluþan kolektif bir bilinç durumdur. Kiþiler kolektif olduðu zamanlar içinde sorumlulukla vardýr. Kolektif durumla kolektif sorumluluðu yüklenmek te zorunludur. Kolektifi oluþlar, bizim isteðimiz dýþýnda, bizden baðýmsýz; doðal ve temel referanslar giriþmesi nedenle ortaya konan KOLEKTÝFLÝKTÝ.

Kolektiflik, temel referans içindeki bencilliði; kolektif lige kaydýran süre durumlarla özgecilikti. Köleci yapý bu gerçeði ortadan kaldýramaz. Ama þans kader kýsmet, rýzk öðretisi ile bunlarýn üzerini örter sizi düþünemez kýlar. Kolektif odaklý düþünme merkezine, inancý kor. Ortadan kaldýramadýðý kolektif lige ve sömürü aracý kýldýðý özelleþtirmelere uygun olarak türlü türlü anlamlar yükler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.