..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 48  
Bayram Kaya
O günler koþulunda sosyo toplumsal yükümlülük içinde olan ana konular köleci sistemin üretim ve paylaþým iradesi içinde kiþiler ve ailelerin omuzlarýna yüklenmesi ortaya konur. Bu konular, yýllarýn kanaðan lýðý içinde bize hiç deðiþmez bir gerçeklik gibi gelen doðrular olarak yansýr.


:EDB:
48
O günler koþulunda sosyo toplumsal yükümlülük içinde olan ana konular köleci sistemin üretim ve paylaþým iradesi içinde kiþiler ve ailelerin omuzlarýna yüklenmesi ortaya konur. Bu konular, yýllarýn kanaðan lýðý içinde bize hiç deðiþmez bir gerçeklik gibi gelen doðrular olarak yansýr.

Var oluþ ve yaþam üreme, yavru bakým dýþýnda kiþinin omuzuna; iyi ana, iyi baba ve iyi evlat olmak gibi bir tutumu önümüze koymamýþtý. Ýyi ananýn, iyi babanýn ne olduðu; iyi ananýn, iyi babanýn neye göre göre olduðu ve neye göre iyi evlat olmamýz gerektiðinin öðretisi nereden geliyordu?

Tarihsel bilincini unutup, köleci öðretiyi hap gibi yutmaktan ileri geliyordu. Tarihsel olan yerine konan köleci bozulmanýn çözümlerini, köleci sistem dolaným yollar üzerinde ortaya koydu. Çözümler köleci sistemin kendisi yani mülk sahiplerinin yararýna göreydi.

Köleci sistem bu ilkeyi vaat eden köleci yarara göre söylüyorlardý. Köle sahibi efendilerin kendi sistemleri için çare gördükleri söylemler köleci öðretilerdi. Biz bu tür köleci düsturlarý iman (ahit) kýlýp, inanç yaptýk. Baþlangýç koþullarý içindeki gibi üreten paydaþlar olmak yerine þimdiki gibi müþteri olmayý koyuyorduk. Kolektif deðerleri kolektif tüketmenin yerine kolektif zenginlikleri babalar gibi satmayý ortaya koyuyorduk.

Bütünlükten kaynaklý, baþlangýçtaki bütünlüðünün kendisi olan saf enerji patlayan süreçlerle parçalý bölüklü akýþ olmuþtu. Patlayan süreçli Planck zamanlý devinmelere dek giriþmeni olgu ve olaylar, bir dolma boþalma süreçleriydi. Baþlangýç karakterini veren etki tepki gibi dolma boþalma türü akýþlar olan baþlangýç enerjisi olan akan enerji olgu ve olaylar içinde kapsatýlýyordu.

Kiþiler üzerinde cüzi olarak akan bir depo enerji vardý. Bu depo enerji kiþinin emek gücü oluþla belirtilecekti. Kiþi kendi baþýna beslenme savunma türü süreçleri içindeyken hemen hemen depo enerjinin tümünü kullanýr.

Avcý toplayýcý yapý içindeki kiþiler depo enerji olan emek gücünü kolektif güç olarak ortaya koyabildiler. Kiþisi emek gücü olan depo enerji, ancak kolektif birim zamanla düzenli, parçalý enerji olmakla iþ bölüþümü yardýmlaþma vs. tarzýnda ortaya konuldu.

Kýsacasý kiþilerdeki cüzi depo enerji giriþen bir araya gelip birleþen kolektif yapý içinde hem kolektif birim zamana dönüþtü. Hem kolektif artýk zamana dönüþtü. Hem kolektif güce dönüþtü. Ýþte kiþisi boþ zaman uðraþýlý ve kolektif boþ zaman uðraþýlý etkinliklere harcanan bu enerji, kolektif güç sayesinde serbest enerjiye dönüþüyordu.

Buluþlara, icatlara amaçlý amaçsýz deneylere neden olan depo enerji, bu tarzdan entegre kolektif depolu enerjiydi. Amaçsýz etkinlikler gelecekteki düþünme, öðrenme süreçleri içinde sizin öðrenme öðretme geri çaðýrma deneyimlerinizi oluþan kalýp verilerdi.

Köleci yapý kolektif depolu enerjiyi bilim ve teknoloji alanýnda genel yarara göre araþtýrma geliþtirme yapacak yerde veya kolektif zenginliði refah içinde tüketim yapmak yerine; ülke zenginliklerini köleci efendiler yerine pazarlamayý ahlak diye, ülkeyi yönetmek diye ortaya koydular.

Þunu iyi biliyoruz. Bizim dýþýmýzda El ’in dýþýnda. Bizim ve Elin keyfi üzerinde olan, bizden baðýmsýz bizim istek ve bilincimizden baðýmsýz bir akýþ vardý. Bu akýþ varlýk yokluk dolma boþalmasý içindedir. Dolma boþalma süreçleri bize göre olumlu olumsuz olukla sürüp gitmektedir.

Köleci sistem yansýmasý istese de istemese de genel yararý veren yansýmalara da neden oluyordu. Köleci sistemin asýl amacý depo enerji üzerinde dönüþen üretimlerle efendiler için harman kaldýrma iþidir. Harman kalktýktan sonra harmanýn yerinde yöresinde birçok kalýntýlar vardýr.

Bu taþlý, tozlu, topraklý, çer çöp katkýlý buðday karýþýmýna badas denir. Badas leðen içinde su ile yýkanýr. Çakýl ve kum topraktan sedimantasyon (çöktürme) yöntemi ile ayrýþtýrýlýr. Efendi buna tenezzül etmez

Ýþte efendilerden kalan badas kölelere sunulan lütfa çevrilir. Zaten efendi de yarýn yeniden çalýþtýracaðý köleler için bunu ve benzeri lütfu yapmak zorundadýr.

Sömürüden doðan haksýz oluþlara, zulme katlanmaya, çaresizliklere göðüs germeyi öðreten öðretiler akait ya da ahit (söz verme) inancýydý. Bu ahit içinde suçu kör þeytana atan bir boyun eðiþ söz konusuydu. Bu boyun eðiþ düzene göre oluþtu.

Zorunlu çocuk doðurma, zorunlu çocuða bakmayý; toplumsal gereklere göre yetiþmeyi kast etmeksizin düzenin istediði gibi bir çocuk yetiþtirmek düzenin öðretisiydi. Ýþte üreten iliþki iradesine göre deðil de mülk sahipli düzenin iradesine göre iyi ana baba olmanýn fazileti içinde iyi ana baba olma þerefi (!) ortaya çýkmaktaydý.

Hýrsýzlýk nasýl vardý? Ahlaksýzlýk nasýl vardý? Patolojik engeller dýþýnda insan nasýl hýrsýz oluyordu? Türü sorgulamalar yapmadan hýrsýzlýk doðal bir þeymiþ ama sen yapmayacaksýn türü, doðrudan, öncelemesi olmaksýzýn; hýrsýzlýk yapmayacaksýn, deniyordu.

Yine öncelemesi olmaksýzýn, doðrudan yalan söylemeyeceksin, anana, babana, büyüðüne itaat edeceksin, deniyordu. Bunlar içinde olunan sömüren sisteme göre doðru sözler. Neden itaat etmem gerektiði, neden itaatsiz olmam gerektiði konusu aydýnlýk deðildi. Sorular da sorunlar da kolektifti. Çözüm de kolektifti.

Ama çözümü vaatler karþýlýðý kiþilerin üzerine yýkýlmýþtý. Kolektif sorun, kolektif yük, efendilerce erdem öðretisi oluþla kiþilerin üzerine yýkýlmýþtý. Kiþiler kapasite oluþla, kolektif kapasite ile kýyaslanamazdý bile. Kiþiler kolektife ait bu yükleri, ana baba düzeyinde bile olsalar taþýyamýyorlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.