..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Erdem Ýlker




27 Aralýk 2023
Ölümü Unutarak Yaþamak  
Ölümü Unutarak Yaþamak

Erdem Ýlker


Ölümü Unutarak Yaþamak Sana bir sýr vereyim mi? Öleceksin…


:BJF:
ÖLÜMÜ UNUTARAK YAÞAMAK

Sana bir sýr vereyim mi?

Öleceksin…

Bu sýrra vakýf olduðu halde yaþamaya devam eden nadir canlý türüyüz ama bu özelliði elimine etmek için elimizden geleni de ardýmýza koymuyoruz. Sistem bunu saðlýyor çünkü sistem herkesin içinde ona biçilen rolleri üstlenerek var olmasý ile dönmeye devam edebilecek olan bir çarktan ibaret.
O kadar çok þey uydurmuþuz ki basit doðamýzýn ve ihtiyaçlarýmýzýn o kadar basit olmadýðýný kendimize göstermek ve kendimizi üstlemek için, anlamak mümkün deðil. Nihayetinde bok olacak olan besinleri, beslenme ihtiyacýmýzý salt bu basit anlamdan ayýrmak için gurmelikler, damak lezzetleri bir taraftan, seri üretim ürünü sanayi tipi gýdalara kadar envai çeþit soytarýlýða kadar. Yemediðimiz ot, et, canlý türü, bok püsür kalmamýþ. Çekirge çitleyenler, köpekbalýðý yüzgecinden çorba yapanlar, domuz pipisinden cips yapanlar, cenin yiyenler, farkýndalýðý en alt seviyede olandan tut en üst seviyede olan canlýya kadar her þeyi yemiþ ve yemeye devam etmekte olan bir tür insanoðlu. Nerden uydurduk biz bu damak zevki olayýný ve yediðinden tatmin olma/olmama durumunu.

Cinsellik kýsmýna hele hiç girmeyelim, ne görse afrodizyak sanan, cinselliði daha fazla yaþamak için kendinden, karakterinden, onurundan, þerefinden, vatanýndan, misyonundan, anasýndan babasýndan her þeyden geçebilen bir canlý türü haline nasýl geldik? Mýsýrda kazýlardan çýkan mumyalarý ezip toz haline getirip hap yapýp nasýl içtik daha fazla seviþebilmek için?
Pahalý kýyafetler, çaça arabalar, o kadar bilgi, entelektüel birikim, onca okunan kitap, izlenen film ve dizi, þarkýlar.
Aþk?

Bunlarýn hiçbir önemi kalmayacak ölümle.
Ölümle sona erecek olan ve öldükten yaklaþýk 100 sene sonra tanýnan ve tanýþýlan herkesin de ölmüþ olmasý ile hiç kimse için hiçbir þey ifade etmeyecek olan bir canlý sürüsünün bir parçasý olarak yaþýyoruz, ama sorsan bak gerçekten kime sorsan dünya onun etrafýnda dönüyor.
Öldüðünde Tanrý seni baþka bir aleme falan göndermeyecek maceralar yaþayasýn, güçlenesin düþman yenesin falan diye. Turnike de yok öbür tarafta ‘’ bir daha, bir daha ‘’ diyip geri döneceðin.
Bu hayatta yaþadýðýn hayata istinaden kast sistemi olarak bir dahakine daha zengin ve mutlu ya da daha fakir ve mutsuz bir hayata dönmeyeceksin. Bir týrtýl olarak da gelmeyeceksin geri, yok öyle koza örmeler falan.
Evrenle bir olma falan durumlarý yok, kozmos sarýp sarmalamayacak seni, öldüðünde iþler yolunda gitmeyecek senin için uyandýrayým. Öbür tarafta kutsal öküz, buda, yoda, uzza falan beklemiyor. Krishna ya benden selam söyle desem, iletecek kimseyi bulamayacaksýn.
Yukarýda söylediðim tüm olumsuzluklarýn en iyi ihtimalle sadece bir tanesinde yanýldýðýma inanýyor olabilirsin ve bunda da haklýsýn. Ama bu saydýklarýmdan hangisine inanýyor ve yanýldýðýmý düþünüyor olursan ol, yaþantýný buna göre yaþamýyorsun.
Ölüme göre…

Çünkü sistem müsaade etmiyor. Sistem sana ölümü unutturarak seni ölüme uðurluyor. Sen hep yaþayacakmýþ gibi yiyip içip, edindiðin bilgilerle kültürle çok acayip þeyler baþarabilecekmiþsin gibi kitap-dergi-makale okuyup, film-dizi-belgesel izleyip, esasýnda uyku ile uyanýklýk arasýndaki zamaný mümkün olduðunca hýzlý geçirmeye çalýþýp yoluna gitmekte olan bir yolcusun.
Yolun sonunda ne beklediðini varýnca öðreneceksin.
Peki ölümü unutmasak her gün düþünsek ne olur?

Sistemin istemediði bir birey oluruz, kiþisel yatýrým aþaðý iner ve sisteme edilmesi gereken hizmet aþaðý iner. Sistem buna müsaade etmez. Ýyi yemeli, iyi giymeli, iyi bilmeli, iyi seviþmelisin. Ta ki ölene kadar.
Not: Bu yazýda ister istemez sisteme hizmet etmekte olan bir yazýdýr zira uyku ve uyanýklýk arasý zamaný hýzlý geçirme arayýþýnda iken buna rastladýn, beyninin zaman algýsýný unutturup biraz hýzlandýrdýn ( ben de ayný þekilde yazarken) evet ölümü hatýrladýn ama birazdan unutursun zaten.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Coðrafya - Aþk - Kader
Mutluluk ve Huzur
Muasýr Medeniyete Erme
Ölüm ve Ýhtimaller Üzerine
Gerçek
Ýyi ve Kötünün Savaþý
Yazarýn Okuyucuya Ýhaneti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zaman Yolcusu [Öykü]
Gerçek [Öykü]
Ýbret [Öykü]
Yoksun [Öykü]
Selen [Öykü]
Kimsesizler Mezarlýðý Bölüm 1 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 22 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Bölüm 18 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Finali [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 25 [Roman]


Erdem Ýlker kimdir?

Hakkýmda bilmek istediðiniz her þey, duymak dahi istemediðiniz her þeyle birlikte bu hikayelerin, kitaplarýn içine daðýlmýþ durumda. Buraya onlarla alakalý damýtýlmýþ bir özet çýkartýp yazmak sizi kolaycýlýða yönlendirmek olur. Buraya gelenlerin tek bilmesini istediðim sizler için aldýðým riskler. Karanlýk hikâyeler anlatmak, garip öyküler yazmak, fantastik, gerilim ve korku dünyasýnda olmak zihni türlü düþünce yapýlarýna girmeye, olgularý sorgulamaya, dünyayý ve hayatý baþka bir gözle bakmaya itiyor insaný. Hem de metrobüse canhýraþ bir þekilde binmeye çalýþan magandanýn arkadan çýlgýnca içeriye doðru itmesi gibi. Bunun sonucu olarak da ortaya hikâyelerle birlikte bazen monolog beyin fýrtýnalarý da çýkýyor. Ýþte bu noktada ben, bizzat kendim, þahsým ve ötekilerim ile fikir birliðine vardýðýmýz þu oldu. Bazý karalamalarý, bazý hikâye ve kitaplarý paylaþalým ve ben olmayanlar da okusun. Okusun ve her kitap ya da hikâye ya da makale ile bir yolculuða çýksýn. Karanlýk, kasvetli, içinde yabancý hissedip keþfetmeye bazen korkacaðýnýz, bazen sabýrsýzlanacaðýnýz dünyalara yolculuðunuzda kolay gelsin. Merakýna engel olamayanlarý ve belasýný arayanlarý tüm yollarýn kesiþtiði o soðuk yerde bekliyor olacaðým.

Etkilendiði Yazarlar:
stephen king, j.r.r tolkien, isaac asimov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdem Ýlker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.