..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabýrlý ve yürektendir, sevgi kýskanç ve övüngen deðildir. -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Erdem Ýlker




27 Aralýk 2023
Mutluluk ve Huzur  
MUTLULUK VE HUZUR

Erdem Ýlker


Ortaya konacak hiçbir çaba, yapýlacak hiçbir deðiþiklik, dokunacak hiçbir sihirli deðnek insanlar için mutluluðu ve huzuru saðlayamaz. Bilimsel olarak ya da matematikle fizikle açýklanamayacak olgulardýr bunlar. Ýspatý yoktur bunlarýn, teoriden ibaretlerdir. Her denekte farklý sonuçlar veren, farklý anlamlara tekabül eden bir veri asla bilimsel olamaz, göreceli olan þeyleri de kriter alýp özelden genele yayamayýz.


:DBI:
MUTLULUK VE HUZUR

Ortaya konacak hiçbir çaba, yapýlacak hiçbir deðiþiklik, dokunacak hiçbir sihirli deðnek insanlar için mutluluðu ve huzuru saðlayamaz.

Bilimsel olarak ya da matematikle fizikle açýklanamayacak olgulardýr bunlar. Ýspatý yoktur bunlarýn, teoriden ibaretlerdir. Her denekte farklý sonuçlar veren, farklý anlamlara tekabül eden bir veri asla bilimsel olamaz, göreceli olan þeyleri de kriter alýp özelden genele yayamayýz.

Ayrýca insanlarýn yalancý varlýklar olduklarýný da bildiðimiz için hiçbir ‘’ mutluyum ‘’ yada ‘ huzurluyum ‘’ söylemi gerçekle iliþkilendirilemeyecek kadar þüpheli ve bilimsel olarak da ölçülemeyecek söylemdir. Beynin salgýlamalarý ve hormonal endorfin ya da seratonin müdahaleleri veri gibi görünse de bunlar tabi ki kýsa zamanlý etkileri olan verilerdir. Bir tiryakinin zamaný gelince bir sigara yakmasý ile bile tetiklenebilecek kadar basit mekanizmalardýr çünkü ve asla mutluluk veya huzur ile baðdaþamaz.
Mutluluða dair þeyler de görecelidir. Kimisi mutsuz hissetmemeyi mutluluk olarak tarif eder, kimisi bir gün doðuþu izlemeyi huzurdan sayar. Oysa mutsuz hissetmemek geçicidir, gün doðuþu ise dünyamýzda milyonlarca kere milyonlarca kez olan, sýradanlaþmýþ bir þeydir ve izleyip de huzuru bulduðunu iddia eden kiþi bu huzuru tekrarlamayacaktýr, yahut tekrarladýðý oranda sýradanlaþacaðý için kendi kendine icat ettiði bu huzur hissi dejenere olacaktýr.

Birilerini mutlu eden her þey birilerini mutsuz etmeye münasiptir. Yeni bir gün doðuþunu karþýlarken huzur bulan birisine istinaden o yeni doðan günle infazý gelecek olan bir mahkum vardýr ve onu izlemek acý verir ya da o gün sevdikleri ile ayrýlýk günüdür baþka birisi için kader de bir daha onu görmesine müsaade etmez. Kimisi ailesi ile geçirdiði günlerden mutlu olur, kimisi ailesinin evinden kaçmayý baþardýðý gün.
Bir insaný mutlu yada huzurlu kýlacak tek þey spesifik olarak kendi cennetine sahip olmasýdýr denebilir. Kimisi, yarattýðý kendi cennetinde karþý cinsle sýnýrsýz münasebet hayal eder, kimisi ölen sevdikleri ile sonsuz bir hayat, kimisi çocukluk ukdeleri ile donatýlmýþ bir oda belki de.
Herkesin kendi cennetine sahip olmasý noktasýnda da deneyler insanlarýn en sevdiði þeyler ile dolu olan bir hayatýn içinde bile mutluluðu kaybettiðini, olaðanlaþan þeyin sýradanlaþtýðý noktada sýkýcýlaþtýðýný ortaya koymaktadýr.

En nihayetinde mutlak mutluluk yahut mutlak mutsuzluk yoktur. Ýnsanlýk var oluþundan itibaren devamlý surette kendi kendisini keþfetme hýzýyla ayný oranda kendi kendisini de þekillendirmiþ ve tanýmlamýþtýr. Tanýmlamanýn konsensüs oluþturulup ortaya konduðu anda ise o tanýmdan daha baþka bir þekli çoktan almýþ deðiþmiþ gitmiþtir bile.
Ýnsan psikolojik olarak kazanç elde etme ihtimali ile zarara girme ihtimali arasýnda kaldýðýnda genel manada zarara girme ihtimalinden kaçýnma bazlý hareket eder. Mutluluðu kovalamak yerine mutsuzluktan kaçýnmak motivasyonu baskýndýr. Bu da aslýnda tam çerçevesini fark edemediði bir yapýsallýðýdýr insanýn. Bundan ötürüdür ki insanlýk ya keþfetmeyi býrakacak, ya da kendisini tanýmlamayý býrakacak. Bu ikisinden birisini baþarabildiði zaman mutlaka ki mutluluk ve huzur denen kavramlarýn da tam karþýlýðýný bulmaya yaklaþacaktýr.

Bu noktada çizdiðim karanlýk tabloda bir ýþýk doðabilir.

Durmak…
Ýnsanlýk durup soluklanmalý, geliþmeye çalýþmayý býrakýp mevcudu tanýmlama ve tamir etmeye odaklanmalýdýr. Çünkü insanlýðýn geliþim ihtiyacý ve hevesi her zaman savaþlar, yýkýmlar, teknoloji ve kirlilik getirmiþtir hayatýna ve dünyaya. Oysa kendini tanýmlama ve tamir süreci felsefeyi, sosyolojiyi, týbbý, doða ile barýþmayý getirmiþtir. Son 200 yýlda baskýnlaþan çaðýn hastalýðý stresin sebebi insanýn kendi doðasý olmayan bir çevrede ve ekosistemde yaþamasýndandýr. Kafese kapatýlmýþ hayvanlar gibi yaþýyor ve kendi kendini kafese kapattýðý için kendi kendisi ile mücadele verip duruyorlar. Hedefler, statü kovalamalar, genetikten gelen üreme ve çoðalma baskýsý, hep daha fazlasýný hedefleten dünya düzeni, bitmek tükenmek bilmeyen beðeni onay ve tasdik ihtiyacý, insanýn kendi kendisine kurduðu kumpastýr ve kitleler asla mutluluk ve huzura eremez.
Bu noktada tek kurtarýcý olan ölümdür. Tüm bu debelenmeler içerisinde bireyler hayatlarýný kýsmi mutluluklar, kýsmi mutsuzluklar, yakýnlarýnýn ölümü, yeni yakýnlarýnýn doðumu, bazý þeylerin bolluðu ve bazýlarýnýn noksanlýðý þeklinde sürüp giden bir hayatýn sonunda bulurlar. Mutlak mutluluk ve huzura kavuþma anýda aslýnda budur çünkü mutluluðu dejenere eden, mutsuzluða sebep olan hiçbir þey ölüme ait yada ölüme dair deðildir. Sürüncemede olan her sürecin kötü bir sonu dahi olsa sona ermesinin insaný rahatlatmasýnýn sebebi, belirsizlik denen durumun son bulmasýdýr çünkü. Tüm hayatýný belirsizlikle geçiren, devamlý surette bildiði þeylerin deðiþtiðini ya da bildiði gibi olmadýðýný deneyimleyen, yaþamýnýn devam edip etmemesi noktasýnda kontrolü sýklýkla elinde bulunduramadan yaþayýp giden kiþi için tüm belirsizlikler sona erer.
Son…

Matrix filminde de Ajan Smith’ in 3 film boyunca izlemiþ olduðumuz yaþam sürecinde tüm deneyimlerinin, ve tüm deneyimlere sahip olan insanlarý zihnen ve bedenen ele geçirmesi ve de her þeyi gören kahini de ele geçirmesi ile tüm o milyonlarca insanýn felsefi, yaradýlýþ ve düþünce olarak geldiði mertebelerin toplamý ile ortaya koyduðu savýn ‘’ var olmanýn sebebi / hedefi yok olmaktýr ‘’ þeklinde ifade edilmesinin sebebi de tam olarak budur.

Varlýkla alakalý tüm endiþeler, tüm hayal kýrýklýklarý, tüm eksiklikler, tüm þikayetler ancak yokluk ile cevaplandýrýlabilir. Yazýp beðenmediðiniz bir hikayeden kurtulmanýn yolu onu silmektir. Söylenen kýrýcý bir lafýn ilacý özür dileyip onu nötrlemektir. Mutlu olmaya çalýþmanýn yolu mutlu olmaya çalýþmamaktýr. Ezcümle, insanlarýn genelini daha mutlu ve huzurlu yapmanýn da tek yolu bu konuda hiçbir þey yapmamaktýr…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Coðrafya - Aþk - Kader
Muasýr Medeniyete Erme
Ölüm ve Ýhtimaller Üzerine
Gerçek
Ölümü Unutarak Yaþamak
Ýyi ve Kötünün Savaþý
Yazarýn Okuyucuya Ýhaneti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zaman Yolcusu [Öykü]
Gerçek [Öykü]
Ýbret [Öykü]
Yoksun [Öykü]
Selen [Öykü]
Kimsesizler Mezarlýðý Bölüm 1 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 22 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Bölüm 18 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Finali [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 25 [Roman]


Erdem Ýlker kimdir?

Hakkýmda bilmek istediðiniz her þey, duymak dahi istemediðiniz her þeyle birlikte bu hikayelerin, kitaplarýn içine daðýlmýþ durumda. Buraya onlarla alakalý damýtýlmýþ bir özet çýkartýp yazmak sizi kolaycýlýða yönlendirmek olur. Buraya gelenlerin tek bilmesini istediðim sizler için aldýðým riskler. Karanlýk hikâyeler anlatmak, garip öyküler yazmak, fantastik, gerilim ve korku dünyasýnda olmak zihni türlü düþünce yapýlarýna girmeye, olgularý sorgulamaya, dünyayý ve hayatý baþka bir gözle bakmaya itiyor insaný. Hem de metrobüse canhýraþ bir þekilde binmeye çalýþan magandanýn arkadan çýlgýnca içeriye doðru itmesi gibi. Bunun sonucu olarak da ortaya hikâyelerle birlikte bazen monolog beyin fýrtýnalarý da çýkýyor. Ýþte bu noktada ben, bizzat kendim, þahsým ve ötekilerim ile fikir birliðine vardýðýmýz þu oldu. Bazý karalamalarý, bazý hikâye ve kitaplarý paylaþalým ve ben olmayanlar da okusun. Okusun ve her kitap ya da hikâye ya da makale ile bir yolculuða çýksýn. Karanlýk, kasvetli, içinde yabancý hissedip keþfetmeye bazen korkacaðýnýz, bazen sabýrsýzlanacaðýnýz dünyalara yolculuðunuzda kolay gelsin. Merakýna engel olamayanlarý ve belasýný arayanlarý tüm yollarýn kesiþtiði o soðuk yerde bekliyor olacaðým.

Etkilendiði Yazarlar:
stephen king, j.r.r tolkien, isaac asimov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdem Ýlker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.