..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Erdem Ýlker




27 Aralýk 2023
Ölüm ve Ýhtimaller Üzerine  
ÖLÜM VE ÝHTÝMALLER ÜZERÝNE

Erdem Ýlker


Birinin ölümüne üzülmemizin, kendi ölümümüzden korkmamýzýn tek nedeni bir baþlýk altýnda toplanýr esasýnda.


:BEI:
ÖLÜM VE ÝHTÝMALLER ÜZERÝNE
Birinin ölümüne üzülmemizin, kendi ölümümüzden korkmamýzýn tek nedeni bir baþlýk altýnda toplanýr esasýnda.

Ýhtimaller.

Yaþam devam ettiði sürece sonsuz derecede ihtimale açýk bir þekilde devam eder. Ölüm bunlarýn tamamýnýn önüne set çeken bir bitirici olgudur. Kabullenmesi imkânsýz, unutmasý gayet de mümkün, yokmuþ gibi yaþamasý kýsmen mümkün bir olgu. Ama kabullenmesi gerçekten de imkânsýz.
Hadi inandýðýnýz þeyleri þöyle bir gözden geçirin, emin misiniz öldüðünüzde tam olarak öyle olacaðýna? Ýnandýðýnýz þeyin tersine inananlarý düþünün bir de. Emin misiniz onlarýn haksýz olduðuna? Asla emin olamazsýnýz. Bireysel deneyimlediðiniz zaman ancak anlayacaksýnýz ölümü ve sonrasýný.
Kötü birimiydi? Öldü…

Artýk iyi birine dönüþme ihtimali kalmadý…
Yaptýðý kötülükleri telafi etmeyi deneyemeyecek bile.
Fakir miydi? Öldü…

Artýk bir gün zengin olma ihtimali kalmadý. Talih bir türlü yüzüne gülmedi iþte. Çok mu zengindi? Öldü…

Paralarý yiyemeden gitti, belki hayalinde ne tatiller, ne sofralar, ne zevk-ü sefalar vardý yapamadý, eh kefenin de cebi yok.
Küs müydünüz ölenle? Barýþma ihtimaliniz kalmadý.

Seviyordunuz da söyleyemiyor muydunuz? Ona yaptýklarýnýzdan dolayý piþman mýydýnýz? Gün gelecek ona gününü gösterecek miydiniz? Bunlarýn hepsi geçti, gitti, bitti…

Sonsuz ihtimaller denizi kurudu, yaþadýkça deðeceði ve deðiþtireceði tonlarca þey, etkileþime girebileceði sayýsýz insan, artýk o ihtimallerden mahrum kaldý.

Ölenler öldü ve biz, bu yazýyý yazan ve okuyanlar var ya…

Biz geride kaldýk.

Bu yazýyý okuyan herkes öyle ya da böyle birilerinin geriye býraktýðý birisi ve biz geride kalanlarýn da derdi ‘’ keþkeler’’
Keþke þöyle olabilseydi, keþke böyle olabilseydi. Dünya üzerinde keþkesi olmayan tek bir insan bile yoktur olmamýþtýr ve olmayacaktýr. Çünkü sistem buna izin vermiyor. Ölerek son görevini ifa etmeden önce kiþi mutlak ölmeyecekmiþ gibi yaþamaya, etrafa umut saçmaya, hedefler planlar doðrultusunda hareket etmeye devam ediyor. Ölüm geldiðinde ise, bize gerçekleþme ihtimali kalmayan keþkeler içinde boðulmak kalýyor. Debelenmek, unutmaya çalýþmak, o ihtimalleri yok saymaya ve üstüne düþünmemeye çalýþmak, ‘’ hayat devam ediyor ‘’ tarzý mottolara sarýlmak.
Ölüm bizi böyle boðuyor ya, elbet ölüm de bir sona varacak. Öldüreceði kimse kalmadýðýnda…

Ölümü öldürebilir misiniz? Ölümü yenebilir misiniz? Peki yenmeli misiniz? Yenmeli miyiz? Kendi ölmediði sürece ölümü çok da sallamayan kitleler ölüm ve ihtimaller üzerine kafa yormaya bir baþlayabilseler...
Sanýrým sistem sadece o zaman yenilebilecek…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Coðrafya - Aþk - Kader
Mutluluk ve Huzur
Muasýr Medeniyete Erme
Gerçek
Ölümü Unutarak Yaþamak
Ýyi ve Kötünün Savaþý
Yazarýn Okuyucuya Ýhaneti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zaman Yolcusu [Öykü]
Gerçek [Öykü]
Ýbret [Öykü]
Yoksun [Öykü]
Selen [Öykü]
Kimsesizler Mezarlýðý Bölüm 1 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 22 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Bölüm 18 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Finali [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 25 [Roman]


Erdem Ýlker kimdir?

Hakkýmda bilmek istediðiniz her þey, duymak dahi istemediðiniz her þeyle birlikte bu hikayelerin, kitaplarýn içine daðýlmýþ durumda. Buraya onlarla alakalý damýtýlmýþ bir özet çýkartýp yazmak sizi kolaycýlýða yönlendirmek olur. Buraya gelenlerin tek bilmesini istediðim sizler için aldýðým riskler. Karanlýk hikâyeler anlatmak, garip öyküler yazmak, fantastik, gerilim ve korku dünyasýnda olmak zihni türlü düþünce yapýlarýna girmeye, olgularý sorgulamaya, dünyayý ve hayatý baþka bir gözle bakmaya itiyor insaný. Hem de metrobüse canhýraþ bir þekilde binmeye çalýþan magandanýn arkadan çýlgýnca içeriye doðru itmesi gibi. Bunun sonucu olarak da ortaya hikâyelerle birlikte bazen monolog beyin fýrtýnalarý da çýkýyor. Ýþte bu noktada ben, bizzat kendim, þahsým ve ötekilerim ile fikir birliðine vardýðýmýz þu oldu. Bazý karalamalarý, bazý hikâye ve kitaplarý paylaþalým ve ben olmayanlar da okusun. Okusun ve her kitap ya da hikâye ya da makale ile bir yolculuða çýksýn. Karanlýk, kasvetli, içinde yabancý hissedip keþfetmeye bazen korkacaðýnýz, bazen sabýrsýzlanacaðýnýz dünyalara yolculuðunuzda kolay gelsin. Merakýna engel olamayanlarý ve belasýný arayanlarý tüm yollarýn kesiþtiði o soðuk yerde bekliyor olacaðým.

Etkilendiði Yazarlar:
stephen king, j.r.r tolkien, isaac asimov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdem Ýlker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.