..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Erdem Ýlker




27 Aralýk 2023
Coðrafya - Aþk - Kader  
COÐRAFYA-AÞK-KADER

Erdem Ýlker


Ne zýkkým þey deðil mi? Doðdun, dünyaya geldi. Sana soran eden olmadý bak arkadaþ, doðacaðýn gezegen þu, kýsýtlarýn bunlar, doðduðun zaman bu olacak, doðduðun ülke þu olacak, annen baban bunlar, bir de akrabalar vs vs Bu konuda hiçbir tercihin yok. Adýný seçme tercihin de yok. En azýndan belli bir yaþa gelene kadar. Kaldý ki o yaþa geldiðinde o isim sana namus lekesi gibi yapýþýyor da. Deðiþtirebilmek için tüm çevreni çerçeveni de deðiþtirmen lazým.


:EFC:
COÐRAFYA-AÞK-KADER
Ne zýkkým þey deðil mi?
Doðdun, dünyaya geldi. Sana soran eden olmadý bak arkadaþ, doðacaðýn gezegen þu, kýsýtlarýn bunlar, doðduðun zaman bu olacak, doðduðun ülke þu olacak, annen baban bunlar, bir de akrabalar vs vs
Bu konuda hiçbir tercihin yok. Adýný seçme tercihin de yok. En azýndan belli bir yaþa gelene kadar. Kaldý ki o yaþa geldiðinde o isim sana namus lekesi gibi yapýþýyor da. Deðiþtirebilmek için tüm çevreni çerçeveni de deðiþtirmen lazým.

Neyse,

Doðduðun andan öleceðin ana kadar nasýl bir yaþantýn olacaðý konusunda %99 etkisi olacak olan deðiþkenlerin hiçbir tanesi konusunda en ufak bir tercih þansýn olmadan dünyaya geliyorsun.

Bu deðiþkenler senin doðru – yanlýþ kavramlarýndan tut dinine, cinsiyetinden tut maddi durumuna kadar her þeyi senin adýna az çok belirliyor ve evet aðaç yaþken eðiliyor. Yanlýþ bildiðin doðrularý keþfedebilmek ne kadar elinde? Bu tercihleri deðiþtirebilmek ne kadar elinde?

Aileni seviyor olabilirsin, ama acaba seviyor musun? Yoksa zaten onlarý sevmeye programlý doðduðun için mi seviyorsun. Evet sevilesi iyi insanlar olabilir, ama ya daha iyi insanlar olsaydý ( ki elbet var ) neden onlarýn çocuðu olmaktan mahrum doðdun. Peki diyelim ki tüm bu sabitlerle sorunun var, nasýl yapacaksýn?

Bir kere belli bir yaþý geçmeden zaten tek baþýna ülke deðiþtirme þansýn yok, maddi gücün çok iyi olsa ne ala o zaman zaten deðiþtirmeye gerek yok takýl kafana göre ye iç. Ama yokluklardan yürüyelim. Doðduðun coðrafyaya mecbursun uzun bir süre çaren yok. Eðer sorunun varsa bu konuda doðduðun cinsiyete mecbursun uzun bir süre hem de. Ailen dindar ise senin adýna seçtikleri dine mecbursun, nasýl deðiþtireceksin çevreni deðiþtirmeden? Ya da tam tersi dinsiz bir ailede isen ama iman tahtan din sevgisi ile dolu ise nasýl yaþayacaksýn?
Paran yok, istediklerini yapmaya ehliyetin yok, doðruyu yanlýþý birbirinden ayýrmaya yeterli oranda bilincin ve tespit edecek kaynaðýn yok, adýnla bile sorunun var.
Ne yapacaksýn?

Varoluþsal sýkýntýlar iþte. Default gelen tüm özelliklerle ya da bazýlarý ile kavgalý olan herkes gibi köprüyü geçene kadar ayýya dayý diyeceksin. Yalan hayatýnýn ayrýlmaz bir parçasý olacak. Gerçek ortamlardan sanala kaçýp seçtiðin nick ile var olmaya çalýþacaksýn, gay isen gizli gizli takýlacaksýn, dinsizsen ibadethanede ibadetli taklidi yapacaksýn, fakirsen fakir gibi görünmemeye bin takla atacaksýn.
Peki böyle bir insanýn neresi özgür?

Özgür iradesini yaþayabilmesi için evi terk etmesi, kendini idame edebilecek kadar çalýþmasý ve kazanmasý, çevresini komple deðiþtirip yeni ve özgür iradesi ile yaptýðý seçimlerle kabul görebileceði bir çevre edinmesi, gerekli imkaný yarattýðýnda hissettiði cinsiyet ile alakalý operasyon geçirebilmesi ve yaþadýðý coðrafyayý da terk edebilmesi istediði yere gidebilmesi gerekiyor. Tüm bunlarý ne zaman kaç yaþýnda yapabilir?

Tamamýný yapabilme ihtimali %5 i geçmez, bir kýsmýný baþarabilmesi %40, bir tanesini yapabilmesi ise ancak %50 üzeri bir ihtimal verir. Ama tüm bunlarý yapmasýný engelleyen bir coðrafya vardýr ve bu insanýn içine iþler. Tüm ömrünü neredeyse bu coðrafyada geçirirken yalanlar üstüne yalanlar söyler. Sonra da o yalanlara kendisi de inanýp o yalanlar çerçevesinde bir kiþilik geliþtirir ve iç çatýþmalarý bitmek bilmez. Yapmak isteyip de yapamadýklarý kendi kendine verdiði öz deðeri dibe çektikçe kendi canýna acýmayan, baþkasýna ise hele hiç acýmayan bir hale gelir.

Ýþte bu insanlar terörist, katil, sapýk, hýrsýz, üç kaðýtçý, hain gibi sýfatlar hak edecek eylemlere sebebiyet verirler.

Kader size seçme þansý sunmuyor, ekonomi tercihleriniz ile önünüze engel koyuyor, örf anane ve kültürel yapý karþýnýzda eli sopalý bir haydut gibi, coðrafya ise daha kendi doðrularýnýzý bulamadan o doðrulara þekil veriyor.
Þimdi bir düþün bakalým, sen olmak istediðin sen misin? Ben deðilim, sen öyle misin?

Kim olduðu kiþiden memnun olarak sürüyor yaþantýsýný?

Yanýlsamanýn baþladýðý yer ise aþk…

Ýlgilendiðiniz cinsiyetten birisi size aþýk olduðunda diyorsunuz ki ‘’ iþte ne olursa olsun, ben bu halimle kabul görüyorum ‘’ Birden tüm o ukdeler 2. Plana atýlýyor. Artýk tüm o tercih edemediðiniz sabitleri deðiþtirme ile alakalý planlar ikincil hale geliyor. Aþk sizi o coðrafyada tutmaya meyillidir. Aþk sizi tercihlerinizle mücadele ettirmemeye meyillidir. Aþk sizi ancak ekonomik çerçevede hedeflerinize doðru kamçýlar çünkü güç birliði de doðacaktýr bu konuda. Tabi beraber coðrafya deðiþtirme, baþka ülkelere göç etme hayali hemen peyda olur ama gerçek þudur ki bu hayalleri kuran çiftlerin pek azý bunu gerçekleþtirirler.

O zaman aþk, sistemin süjeleri çarkýn içinde tutmak için kullandýðý veya ortaya çýkardýðý bir olgu olabilir mi?

Sistem sýradan hayatlar yaþayanlara sýra dýþý aþklar yaþayan insanlarýn destansý hikayelerini anlatýr devamlý. Onlar çok sever, sevilir, mutlu olur veya büyük mutsuzluklara gark olur. Büyük mutsuzluklar bile sýradan hayatlar yaþayan insanlar için çekicidir zira monoton bir hayat yaþayanlar kendilerini yaþýyor hissetmekten bile uzaklaþýr hale gelirler. O yüzden bu insanlarda büyük aþklar yaþamak, bir hikayenin kahramaný olmak isterler. Sistemin sunduklarý kendi arayýþlarýnýn ve hedeflerinin önüne geçer gider.
Sistem devam etmek adýna yaptýðý pek çok þeyi acýmasýzca deðil umursamazca yapar zira sistemin yolunda ilerlerken kimi ezdiðinden haberi bile yoktur. Sadece yapar bunu.

Sistem coðrafyayý, kaderi, sabitleri kullanarak herkesi bir izanda tutmaya devam eder ve insanlar doðduklarý coðrafyanýn, ailenin, sistemin kölesi olarak yaþayýp devamlý suretle kendilerini kandýrarak yaþadýklarý bir yaþantýyý ölümlerinde masum bir sahtekar olarak sonlandýrýr. Bunda da beis yoktur zira giden herkes bir þekilde ödül olarak gördüðü bir ölümden sonrasý hayata kavuþacaðýný düþünerek gider. Bu kimisi için cennet, kimisi için dön baba dönelim yeni bir hayat, kimisi için Valhalla’ da tanrýlarla dev bir yemek sofrasý, kimisi için sonsuz sessiz bir hiçliktir. Bu sayýlanlardan en az bir tanesi doðrudur ve sistem bu sayýlanlarýn hangisi doðru hangisi yanlýþ diye deðerlendirmeden hangisi kime uygunsa ona o deneyimi pazarlayarak dönmeye devam eder.
Peki ne yapabiliriz bu farkýndalýklar çerçevesinde?

Bir insan ömrünün tamamý bile mücadele ile geçse bu devasa sistemi ne ifþa edebilir, ne çökertebilir. Tek yapacaðýmýz sistemin bize göre konforlu bir köþesinde yer tutmaya çalýþmak, ta ki Valhalla’ ya Thor Odinson’ ýn yanýna varana kadar, olmadý cennet bahçeleri Firdevs cennetleri, ya da bakarsýn yeni bir hayat bambaþka bir coðrafya yeni sabit kýsýtlar, hiç olmadý belki de derin bir yok olma hadisesi, hiçlik?

Cehennem olmasýn da, zira ben zaten sýcak kanlýyým, hiç çekemem…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mutluluk ve Huzur
Muasýr Medeniyete Erme
Ölüm ve Ýhtimaller Üzerine
Gerçek
Ölümü Unutarak Yaþamak
Ýyi ve Kötünün Savaþý
Yazarýn Okuyucuya Ýhaneti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zaman Yolcusu [Öykü]
Gerçek [Öykü]
Ýbret [Öykü]
Yoksun [Öykü]
Selen [Öykü]
Kimsesizler Mezarlýðý Bölüm 1 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 22 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Bölüm 18 [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 2. Sezon Finali [Roman]
Kimsesizler Mezarlýðý 3. Sezon Bölüm 25 [Roman]


Erdem Ýlker kimdir?

Hakkýmda bilmek istediðiniz her þey, duymak dahi istemediðiniz her þeyle birlikte bu hikayelerin, kitaplarýn içine daðýlmýþ durumda. Buraya onlarla alakalý damýtýlmýþ bir özet çýkartýp yazmak sizi kolaycýlýða yönlendirmek olur. Buraya gelenlerin tek bilmesini istediðim sizler için aldýðým riskler. Karanlýk hikâyeler anlatmak, garip öyküler yazmak, fantastik, gerilim ve korku dünyasýnda olmak zihni türlü düþünce yapýlarýna girmeye, olgularý sorgulamaya, dünyayý ve hayatý baþka bir gözle bakmaya itiyor insaný. Hem de metrobüse canhýraþ bir þekilde binmeye çalýþan magandanýn arkadan çýlgýnca içeriye doðru itmesi gibi. Bunun sonucu olarak da ortaya hikâyelerle birlikte bazen monolog beyin fýrtýnalarý da çýkýyor. Ýþte bu noktada ben, bizzat kendim, þahsým ve ötekilerim ile fikir birliðine vardýðýmýz þu oldu. Bazý karalamalarý, bazý hikâye ve kitaplarý paylaþalým ve ben olmayanlar da okusun. Okusun ve her kitap ya da hikâye ya da makale ile bir yolculuða çýksýn. Karanlýk, kasvetli, içinde yabancý hissedip keþfetmeye bazen korkacaðýnýz, bazen sabýrsýzlanacaðýnýz dünyalara yolculuðunuzda kolay gelsin. Merakýna engel olamayanlarý ve belasýný arayanlarý tüm yollarýn kesiþtiði o soðuk yerde bekliyor olacaðým.

Etkilendiði Yazarlar:
stephen king, j.r.r tolkien, isaac asimov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdem Ýlker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.