..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Arzu Menteþeoðlu




27 Ekim 2003
Fatih Sultan Mehmet Han Buyuruyor Ki!  
Fatih Sultan Mehmet Han Buyuruyor ki!

Arzu Menteþeoðlu


bir ferman


:CFFB:

"Ben ki Ýstanbul Fatihi abd-i aciz Fatih Sultan Mehmed, bizatihi alun terimle kazanmýþ olduðum akçelerimle satun aldýðým Ýstanbul'un Taþlýk mevkiinde kain ve malum'ul- hudud olan 136 bab dükkanýmý aþaðýdaki þartlar muvacenesinde vakf-ý sahih eylerim. Þöyle ki:


Bu gayr-i memlukatýmdan elde olunacak nemalarla, Ýstanbul'un her sokaðýna ikiþer kiþi tayin eyledim.


Bunlar ki, ellerindeki bir kap içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduðu halde günün belirli saatlerinde bu sokaklarý gezeler. Bu sokaklara tükürenlerin, tükürükleri üzerine bu tozu dökeler ki, yevmiye 20'þer akçe alsunlar. Ayrýca 10 cerrah, 10 tabib ve 3 de yara sarýcý tayin ve nasb eyledim..


Bunlar ki, ayýn belli günlerinde Ýstanbul'a çýkalar bila-istisna her kapuyu vuralar ve o evde hasta olup olmadýðýný soralar; var ise þifasý, ya da mümkün ise þifayab olalar. Deðilse, kendilerinden hiçbir karþýlýk beklenmeksizin Daru'l Aceze'ye kaldýrarak orada salah bulduralar!


Mazallah herhangi bir gýda maddesi buhraný da vaki olabilir. Böyle bir hal karþýsýnda býrakmýþ olduðum 100 silah, ehl-i erbaba verile! Bunlar ki hayvanat-ý vahþiyyenin yumurta veya yavruda olmadýðý sýralarda balkanlara çýkýp avlanalar ki zinhar hastalarýmýzý gýdasýz býrakmayalar.


Ayrýca külliyemde bina ve inþa eylediðim imaret-hanede þehid ve þühedanýn harimleri ve Medine-i Ýstanbul fukarasý yemek yiyeler! Ancak yemek yemeye ve almaya bizatihi kenduleri gelmeyüp yemekleri güneþin loþ bir karanlýðýnda ve kimse görmeden kapalý kaplar içerisinde evlerine götürüle!."


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrik
Gönderen: ümit ismailoglu / istanbul
31 Ekim 2003
Yazara teþekkür ederim. Tarih'i seviyorum. Ama böyle somut göstergeler bunun altyapýsýný oluþturuyor.Zamanýn ileri geri olmasý hiç de önemli deðil belki de onlar daha ileri görüþlüydüler.Kemal Tahir 50 yýllýk tarihi olanlarýn sanatý da olmaz düþüncesi de diyordu Saðlýcakla kal Arzu eline saðlýk




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þeyh Edebali'nin Osman Bey'e Nasihati

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
A. Lincoln'ün Oðlunun Öðretmenine Mektubu
Münacaat
Çocuklarda Öz Saygýyý Geliþtirecek 20 Yol
"Ona 'Hayýr' Diyemiyorum"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.