..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Arzu Menteþeoðlu




9 Temmuz 2003
Hayran  
Arzu Menteþeoðlu
Hepimizin idealize ettiðimiz kimseler vardýr...onlarý idealize ederken insani yönlerini görmezden geliriz baþka bir deyiþle kendimize göre 'olmasý gereken standartlar'ýmýza uymalarýný bekleriz...


:BGII:

                         HAYRAN


Okumaya çok düþkündü. Dört yaþýnda harflerle ilk tanýþtýðýnda ve daha sonrasýnda yazýnýn sihirli dünyasý ile büyülenmiþti. Bu büyü ailesinin tüm çabalarýna karþýn geliþme çaðýnda arkadaþ edinmeyi reddetmesine neden olmuþ, en iyi arkadaþ olarak kitaplarla dertleþmek ona yetmiþti. Her dönemde yaþýtlarýndan çok daha üstün okuma zevki olmuþtu. Ýlkokulda, okuma kitaplarýný sökmeye çalýþacakken, bulabildiði çocuk klasiklerini bitirmiþti bile.

Yýllar geçtikçe anne babasý oðullarý için endiþeleniyor, ancak neyin yolunda olmadýðýný tam olarak bilemiyorlardý. Öyle ya oðullarý bir çocuk olarak gayet usluydu. Sabiha Haným'ýn oðlunun eve geç gelmelerinden, kýz arkadaþý yüzünden derslerini aksatmasýndan, hatta bir gece ehliyetsiz içkili araba kullandýðý için nezaretten zorla çýkartabildiklerini dinlediðinde, Oðuz'un annesi bir yandan oðullarý baþlarýna böyle dertler açmadýðý için þükrederken, derinliklerden bir yerden baþ gösteren burukluðu da hayret etti. Evet anne baba olarak oðullarýnýn gençliðini yaþamadýðýna hayýflanýyorlardý.

Oðuz'u dýþardan bakan biri dýþ dünya ile iliþkisini kesmiþ olarak algýlardý. Halbuki bunun tam tersiydi. Okuma alýþkanlýðý gözlem yeteneðini geliþtirmiþ, derin bir dikkat kazandýrmýþtý. Baþkalarý kadar çaba sarf etmeden gözlediklerinden sonuç çýkartabilirdi o. Sonuçlarýný birleþtirip doðru yorumlara ulaþýrdý. Ýnsanlarla ilgilenmediði de doðru deðildi. Fakat ilgisi bir deneyin verdiði heyecana benzer heyecanlar nedeniyleydi. Ýnsanlar neyi neden yapýyorlar ve ne hissediyorlar... Neden seviyorlar, sevdiklerine neden ihanet ediyorlar.

Oðuz için yazýya dökülen, sözle ifade edilen ve gözlenen þeyler ilginçti. Herþeyi analiz eden beyni yaþadýklarýný, daha yaþarken analiz etmeye baþladýðýnda artýk kendini yaþadýðý dakikalara býrakmasý mümkün olmuyordu. Yaþýndan erken geliþmiþ duygusal dünyasý, yaþamsal heyecanlarý yaþamasýný engelliyordu. Ýþte anne babasýnýn görüp ifade edemedikleri, bunun için de çözüm bulamadýklarý durum bundan ibaretti.

Oðuz ise halinden hiç de þikayetçi deðildi. Kimselerin bilmediði kadar çok þey biliyordu. Ona göre herþey incelenmesi gereken dünya akvaryumunun elemanýndan baþka birþey deðildi. Herþeyi okurdu, bilimsel, bilim kurgu, magazin, her tür roman, bibliyografiler, tarih, coðrafya,... Yaþý ilerledikçe seçiciliði artýyor, hayran olduðu yazarlarýn sayýsý azalýyordu. Ancak biri vardý ki... Ne denmek istendiðini anlamadýðý çocukluðunda bile onun kitaplarýný severdi. Ýleriki yaþlarda bile insan iliþkilerine bulaþmayan, dünya kiriyle kirlenmeyen Oðuz'un ruhu orada arýlýk ve duruluðu buluyor, idealizme hayran kalýyordu. Sevgili yazarý gibi kimselerin sayýsý artýnca yaþam daha güzel olacaktý. Büyüyünce sevgili yazarý gibi olan kimselerden ilki kendi olacaktý. 'Atasal Sorkul' adý, yaþýyla birlikte içinde büyüyordu. Yazarýn el atmadýðý hangi konu vardý ki? Oðuz'un, okumadýðý hangi kitabý?

Atasal Sorkul'un kitaplarý okunmakla bitmeyecek kadar çoktu. Sanki doðarken yazmaya baþlamýþtý ve elinde bir kalem kaðýt hiç durmadan yazýyordu. Oðuz 'Bu kadar çok yazabilmesi için edindiði birikimi ne zaman edindi?' diye merak ediyordu. Oðuz'un duyduðu hayranlýk boþa deðildi, küçük hayraný onu keþfettikten çok sonra medya yazarý göklere çýkartmýþtý.

Zaman geçtikçe içinde büyüyüp duran hayranlýðý yazarýn özel hayatýný meraka kadar varýnca, onunla ilgili medyada çýkan hiçbir haberi atlamamaya çalýþýr oldu. Yýllarca kitaplarýnýn ardýnda resmi neden yayýnlanmýyor diye hayýflanmýþtý. Masasýnýn üzerinde insan boyu kitaplarýn arasýndan zorlukla seçilen, gözlüklü, doðrularý dünyaya yaymaktan baþka hiçbir þey umurunda deðilmiþ gibi görünen adamýn kötülüklerle savaþmaktan zayýflamýþ saðlýksýz bedeninin silüetini yýllarca hayalinde sevmiþti. Anne babasý oðullarýnda eleþtirdikleri yaþýtlarýyla baðdaþmayan umursamazlýðýn, yaþýyla baðdaþmayan kendiyle ilgisizliðin hayalinde yaþattýðý yazara benzemek adýna yaptýðýný nereden bileceklerdi. Oðuz'a göre dünyayý kurtaracak idealleri, kendisinden ve insanlarýn günlük uðraþlarýndan daha önemliydi. Ne renk gömleðin, ne renk pantolonla giyilebileceði ya da yüzünde çýkan sivilcelerin ne önemi olabilirdi?

Televizyonda çýkacak ilk röportajýný onun kadar hevesle bekleyen bir hayraný daha var mýydý acaba? Oðuz, tüm dertlerini paylaþtýðý, çýkmazlarýný anlattýðý, onun gibi olmaya özendiðini itiraf ettiði yazarý karþýsýnda görünce, jenerik müziði çalmaya baþladýðýndan beri tuttuðu nefesini koyverdi.

Spikerin yanýnda oturan adam o olabilir miydi? Bu atletik yapýlý, renkli gözlü, hücrelerinden hayat fýþkýran adam Atasal Sorkul olabilir miydi? Hiç de hayal ettiði gibi yemek yemeyi unutacak kadar kendini insanlýk idealine kaptýrmýþ biri gibi deðildi. Oðuz'a yabancý gelmeyen tek þey gri gözlerdeki bahsettiði konunun derinliðine bakýyor gibi sabitleþen bakýþlardý. Ancak Oðuz bu bakýþý da sadece zamanýn elverdiði ölçüde derinleþilebilen konularda yakalayabiliyordu. Program boyunca, zaman zaman kelimeler yetmiyormuþ da daha iyi ifade edebilmek için el iþaretlerinden yardým ister gibi arada bir Oðuz'un ona çok yakýþtýrdýðý hareketi ezberlemeye çalýþtý, ayakkabýlarýna kadar her þeyini inceledi. Soru soran dinleyicilere cevap verirken takýndýðý tavýrlarda eleþtirilecek hiçbir yön yoktu. Atasal Sorgul yazmayý seviyordu ve yazýyordu, hepsi bu.

Onu gördüðü andan itibaren edindiði izlenimler nedeniyle, hayalindeki sevgili dostunu en baþtan yapýlandýrmak zorunda kaldý. Okuduklarýnýn, sýska saðlýksýz, loþ ve yýðýnla kitap içinde kendine güçlükle yer açmýþ hayalinin kaleminden çýkmadýðýný öðrendiðinden beri yýllarca emekle biriktirdiði ve karakterini oluþturan öz bilgileri sarsýldý. Her þeye yeniden anlam vermek, çocukluðundan beri inandýðý çoðu þeyi içinde yeniden þekillenirmek zorunda kaldý. Onunla yüz yüze konuþmaya ihtiyacý vardý. Ýstanbul'da yaþayan yazarla nasýl tanýþabilirdi? Nasýl ki içindeki karmaþayý oluþturmuþtu, çözmek de ona düþerdi. Ve tanýdýðý Atasal Sorkul'un, Oðuz'un durumundan sorumluluk duyacaðý kesindi.

Ankara'da imza günü düzenlediðini öðrenince dünyalar onun oldu. Ýmtihaný olduðu halde fakülteye bile, gitmeden erkenden kitapçýya gidip beklemeye baþladý. Elinde de, içlerinden güç bela tercih edebildiði yazarýn kitaplarýndan biri vardý. Yazarýn yazma hýzýna ulaþamamýþtý, bunun en büyük nedenlerinden biri de okuduðu bir kitabýný iyice içine sindirip, tamamen anladýðýna emin olana kadar tekrar okumasýydý.

Belirlenen saatten tam bir saat sonra geldi yazar. Bu Oðuz'un zor hazmettiði ilk þey oldu. Çünkü yazar çoðu kitabýnda zamanýn mukaddesliðinden bahsediyor, baþkalarýnýn zamanýna da en az kendimizinki kadar saygý duymamýz gerektiðini vurguluyordu. Üstelik beklettiði için bir özür bile dilememiþti. Oðuz, yazarýn dediði gibi 'ön yargýlý olmamak' için bunun üzerinde durmamamayý tercih etti.

Onunla nasýl konuþacaðýný hiç düþünme gereði duymamýþtý. Çünkü Atasal Sorkul o gün oraya gelen tüm hayranlarýyla tek tek ilgilenecek, konuþacak, kitaplarý hakkýnda tavsiyeler alacaktý. Hatta mümkün olduðu kadar konuþmalarý uzatacaktý. Ne de olsa, onu bulunduðu noktaya getiren okuyucularýydý, o da bunu biliyor ve minnet duyuyordu. Ýþte ilk olarak düzenlenen bu imza günü, ona kitaplarýnda sýk sýk özlemini duyduðunu söylediði karþýlýklý iletiþimle, baþkalarýnýn gözüne bakarak iletiþim kurup, duygu alýþ veriþinde bulunma imkaný veriyordu. Bu gün en az hayranlarý kadar onun için de önemli bir gün olmalýydý.

Genç adam, hiçbirþey söylemeden masanýn baþýna geçip, robot gibi, yüzünde bir maskeyle hayranlarýnýn konuþma çabalarýnýn acelesi varmýþ gibi, ustalýkla kýsa kesmeye çalýþýnca, Oðuz buna ne anlam vereceðini bilemedi. Bir müddet sýranýn dýþýnda kalýp, kalabalýktan faydalanarak yazarýn hareketlerini inceledi. Ýmzaladýðý kitaplardan birindeki yazarýn el yazýsýna baktýðýnda abartýlý yazýsýný bile hayalinde yaþattýðý Atasal Sorkul'a yakýþtýramadý. Gerçekten þu karþýsýnda gördüðü adam mýydý, onu günlerce tek bir cümlesiyle düþündüren, yazýlarýyla Oðuz'a idealizm aþýlayan þu adam mýydý, þu...þu karþýsýnda gördüðü kendisiyle sohbet edebilmek için hevesle bekleyen okuyucularýyla deðil de, çevresini saran genç kýz hayranlarýyla flört etmeyi tercih eden adam mýydý?

Oðuz'un çatýrdayan hayal dünyasýný duyduðu tek bir cümle paramparça etmeye yetti;

"Neden yazar olmayý seçtiniz?"

"Size bir sýr vereyim mi? Bu iþte iyi para var."

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yolun açýk olsun...
Gönderen: Deniz Canefe / Ýstanbul
28 Ekim 2003
Sýký bir öykü ve güzel bir ses. Merakla yenilerini bekliyorum. Üstelik hiç korkma, her zaman iyi para yok bu iþte. Tanýtým kampanyalarý düzenlenerek medyatik kiþilere dönüþtürülen, cep doldurma konusunda çaðýmýzýn insanlara öðrettiði çeþitli manevralarý ustaca kullananlar dýþýnda da bir yýðýn yazar var dünyada. Yani en azýndan þimdiye kadar vardý, umarým bundan sonra da olacak.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölüden Mektup Var
Resme Hapsolan Adam
Özlem
Dön Mehmet
Melek Ýnsanlar
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým
Labirent - Kayboldum! -
Sadece Bir Gazete Ýlaný
Gidelim Köyümüze Hüseyin!
Iþýk Adam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Günlük - 9 [Roman]
Günlük - 5 [Roman]
Günlük12 [Roman]
Günlük - 7 [Roman]
Zara'nýn Dünyasý [Roman]
Günlük - 6 [Roman]
Günlük 11 [Roman]
Günlük - 8 [Roman]
Günlük - 10 [Roman]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.