..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Arzu Menteþeoðlu




8 Kasým 2003
Günlük - 8  
günlük-8

Arzu Menteþeoðlu


....Ailemin neden disipline ihtiyacým olduðunu düþündüklerini bilmiyorum.... / Kendimi tanýmak adýna, her hissettiðimi ve yaptýðýmý irdeleyip, yolunda gitmeyen þeyler arayarak temelde bir takým yanlýþlara yorup, kendime iþkence ettiðim dönemlerde;...


:BIGJ:
          Mutlu bir çocukluðum oldu. Yaþýtlarýmla doya doya oynayarak geçen ve çocukça aþklarla süslü bir çocukluk. Ciddiyetim asla hayata küskün bir çocuk oluþturmamýþtýr. Babaannem bizim oturduðumuz bölgeye göre ikincil bir sokakta oturuyordu. Bahçesinden arýk akan tek katlý evleri, aðabeylerimle birlikte benim de yaþantýmda önemli yer tutar. Ev artýk iyice eskimesine, mahalle yeni sokaklarýn açýlmasýyla hareketlenip masumiyetini kaybetmesine, çýkmaz sokaðýn dibindeki eski un fabrikasý gizemini kaybetmesine ve üzerine oturduðumuz lokomotif hurdasý belediye tarafýndan kaldýrýlmasýna raðmen bu haliyle bile bana çocukluðumun mutlu günlerini hatýrlatmaya yetiyor. Orada geçen coþkun anýlarým olmasa, çocukluðumu yaþanmamýþ sayabilirdim. Bunun nedeni de ilkokul sýralarýna döndüðümde özlemle hatýrladýðým anýlar bulamýyor olmam. Babaannemlerin mahallesi hayal dünyamda ne kadar sýcak renklerle örülü hareketli cývýl cývýlsa, okul hatýralarým o kadar gri perde üzerinde ve donuk.
 
             Ýlkokul anýlarým... yaþarken problemli olmasa da geri dönüp baktýðýmda yolunda olmayan þeylerle dolu. Düþünüyorum da ailemin tek kýz çocuðu ve en küçük çocuklarý olduðum için disiplinli bir ilkokul öðretmeninin özellikle seçilmesi büyük bir hataymýþ. Hele hele evlenmemiþ, dolayýsýyla çocuðu olmayan bayan öðretmen seçim –bu sonradan ailemin yaptýðý bir yorum-. Ailemin neden disipline ihtiyacým olduðunu düþündüklerini bilmiyorum. Bana sorarsanýz her çocuk kadar kaprise sahiptim, zaten o da olmasa normalliðimden þüphe etmek gerekmez miydi? M... Haným'ýn iyi bir öðretici olduðu þüphe götürmezdir, ancak eðiticili tartýþýlýr. Ýlkokul yýllarýnýn karakter üzerindeki etkisini herkes bilir. Bu yaþlar çocuðun anne-babasýnýn yerine öðretmenini model aldýðý yaþlardýr, öðretmeniyle iyi bir etkileþime girebilen çocuðun kiþilik geliþimi aksayýp, silinmeyecek izler taþýmaz. Leo Buscaglia kitaplarýnda benim de katýldýðým bir fikri savunur; 'mutsuz avukatlar, doktorlar...yetiþtireceðimize mutlu marangozlar yetiþtirmeliyiz.' Ýþte bu yüzden dersleri pek iyi olmasa da öðretmeniyle iyi diyalogda olan bir öðrenci -öðretmeniyle özdeþip de baþarýsýz olan öðrenci de yoktur hani-, hayata karþý daha becerikli ve mutlu bir birey olarak yetiþecektir.
 
             Denizli'nin –o zamanýn- en iyi ilkokuluna kaydým yaptýrýldý. Sosyal çevremizin yansýmasýný okuldaki doktor, avukat çocuklarýyla yaþardýk. Anne-babam okuyan ve düþünen nadir insanlardandýr, net ve duruma göre deðiþmeyen doðru ve yanlýþlarý vardýr. Onlardaki meziyetler çaðýmýzýn makyajlý insan iliþkilerine ve maddeci anlayýþýna uymazdý. Bu nedenle, o sýralar, yýllar sonra keskinleþecek bir süreç içinde olmuþ olabileceklerini söyleyebilirim. Ýlkokul yýllarýma baktýðýmda ailemdeki böyle bir kopma sürecinin varlýðýný kesin olarak görmüyorum. Fakat gelinen nokta, yýllar içinde yavaþ yavaþ geliþen  süreci düþündürüyor. Kendi adýma, o yýllara þimdiki dürbünümle baktýðýmda daha ilkokuldan itibaren, böylesi bir kopuþ sürecini ailemden önce ve ailemden hýzlý yaþadýðýmý görüyorum.
            
             Kendimi tanýmak adýna, her hissettiðimi ve yaptýðýmý irdeleyip, yolunda gitmeyen þeyler arayarak temelde bir takým yanlýþlara yorup, kendime iþkence ettiðim dönemlerde; babaannemin mahallesinde kendimi oradaki çocuklardan üstün gördüðüm için mi daha rahat olduðum, okuldakiler arasýnda hiçbir meziyetim olmadýðýndan öne çýkamadýðým için mi  huzursuz olduðumu sorgulayýp durdum. Kendime iþkence etmekten vaz geçtiðimde ise fark ettim ki; ait olduðum sosyal çevrenin çocuklarýyla onlarýn þartlarýnda iletiþim kurmayý reddediyordum, çünkü anne babalarýndan öðrendikleri ikiyüzlülük ve bencillik  çocuklardaki kamufle edilmemiþ biçimiyle beni uzaklaþtýrýyordu. O zamanlar, babaannemin mahallesinde yaþadýðým doðallýðý ve arkadaþlarýmla paylaþtýðým mutluluðu, neden okul arkadaþlarýmla paylaþamadýðýmý anlayabilecek, hatta böyle bir problemim(?) olduðunu fark edebilecek yaþta deðildim. Yýllar sonra bir ilkokul arkadaþým, -ben onlarýn arasýna giremediðimi sanýrken- neden onlara katýlmadýðýmý hep merak ettiklerini söyleyecekti.
 
             Derslerimde oldukça baþarýlý ve öðretmenin  gözdelerindendim. Yýllar sonra öðretmenin eðitimciliðinin en az öðreticiliði kadar önemli olduðunu somut bir bilgi olarak da bildiðimde, o zamanlar, benim, iyi bir öðretici-öðrenci iliþkisine deðil Arzu olarak kabullenildiðim bir iliþkiye ihtiyacým olduðunu anlayabiliyor ve ifade edebiliyorum. Derse kalkmak ya da kendimi göstermem gereken sosyal faaliyetlerde ön safta olmak problem deðildi. Bildiðimi söyler, bilmediðimi sorardým, toplum karþýsýnda olmak da korkutucu deðildi. Yýl sonu gösterilerinde baþýmda kestane resmedilmiþ þapkamla göründüðümde de, solo olarak þarký söylediðimde de rahattým. Sýnýfýmýzda baþkan seçimi yoktu, ancak gerekli olduðunda bu görevi de öðretmenimiz bana verirdi. Folklör gösterilerinde yeni bir figürü önce ben öðrenir sonra diðerlerinin öðrenmesine yardým ederdim. Baþka çalýþkan çocuklar gibi benim de okumayý öðrenmesine yardým ettiðim arkadaþlarým vardý.
 
             Bunlara raðmen öðretmenimle doyurucu bir iletiþime girememiþ olmam ve okul arkadaþlýklarýmýn tatminkar olmamasý, doðuþtan getirdiðimiz kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olmuþ olabilir. Geriye baktýðýmda, küçük Arzu'nun da büyük Arzu gibi 'yanýmda insan olsun, yalnýz kalmayayým' endiþesiyle iletiþim kurmadýðýný gururla fark ediyorum.  Çünkü benim için nicelik deðil nitelik   önemli. Böylesi bir seçicilik kiþiliðin geliþimi için doðru yolda olunduðunu belirten bir göstergedir ve çok  hoþlandýðým, geliþip büyümeme olanak veren yalnýzlýk tutkusunu kazandýrmýþtýr.
 

            Konuþabileceðim, konuþtuðumda anlaþýldýðým ve anlayabildiðim insanlarla iliþkideyim. Bu konuda çok seçici davranýrým. Hayatýn kutsallýðýný bilen ve boþa harcanmasýný istemeyen bir bireyin tavrý. Hayatýmýn hiçbir döneminde sadece 'etrafýmda insan olsun, ihtiyacým olur' diye arkadaþlýk kurmadým. Zamanla, bir kiþiden her yönüme hitap etmesini bekleyemeyeceðimi öðrendikten, deðiþik insanlarla deðiþik yönlerimi doyurabileceðimi anladýktan sonra, seçiciliðin duvarlarýný inceltmem gerekti. Ancak o zaman, iliþkilerin dostluklarla sýnýrlanamayacaðýný arkadaþlara da yer olmasý gerektiðini kavradým. Gene de iliþkilerimin içinde asla kalabalýk yapan insanlara yer yoktur.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yalnýzlýk
Gönderen: Ceren Emre / Ankara
10 Kasým 2003
Arzu Hn., Tebrik ediyorum. Ýnsanýn kendi seçimi olan yalnýzlýk duygusunu çok iyi tarif ediyorsunuz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günlük - 9
Günlük - 5
Günlük12
Günlük - 7
Zara'nýn Dünyasý
Günlük - 6
Günlük 11
Günlük - 10
Zara'nýn Dünyasý - 1
günlük-4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.