..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Fantastik > Arzu Menteþeoðlu




9 Temmuz 2003
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým  
Arzu Menteþeoðlu
Olmak istediði kendisi ile yaþadýðý kendisi arasýndaki farký artýk taþýyamayan Samim...


:BHFA:
GERÇEK MÝYDÝ? RÜYA SANMIÞTIM


Samim içine kapalý duygusal biriydi. Sosyal hayatý hiç yok deðildi, ancak birkaç arkadaþ ve sayýlý aile dostlarýndan kurulu sýnýrlý bir sosyal hayatý vardý.

Liseyi güçbela bitirdikten sonra, ilkokul üçten terk babasýnýn 'Hiç olmazsa oðlum okusun' özlemine bile karþýlýk vermemiþ ve babasýnýn, 'memlekette, üniversite diplomasý olmayaný adam yerine koymadýklarý' yolundaki tüm uyarýlarýný kulak ardý edip, her zaman sýkýntýyla katlandýðý okul hayatýna son vermiþti. Bu yüzden, þu anda çalýþtýðý iþe girebilmesi de büyük þanstý. Þans demek ne derece doðru olur bilemiyorum, çünkü babasýndan uzak bir akrabaya, ondan da þimdiki patronuna uzanan bir dizi rica minnet zinciri söz konusuydu.

Karþýdan gören birine, oldukça sýradan, renksiz ve hatta sýkýcý görünebilirdi.

Düþünmemeye çalýþmakla birlikte, çoðu zaman ulaþmak isteyip de ulaþamadýðý þeylerin özlemini duyardý. Baþ edemeyeceði þeyleri düþünmeyi ilk gençlik yýllarýndaki ateþli zamanlarýndan sonra terk etmiþti. Çünkü içindeki isteði eyleme dökemediðini fark etmiþti. Bu durum ise isteyip de ulaþamadýðý þeylerden daha büyük sorun haline gelmeye baþlayýnca, insanýn baþýna gelebilecek en kötü þeylerden biri olan 'öfkenin kendine yönelmesinden' kurtulabilmek için, ulaþmak isteyip de ulaþamadýðý, baþarmak isteyip de baþaramadýðý þeyleri düþünmemeye baþladý.

Bu durum kendisi için tasarladýðý; tutkuyla baðlandýðý biriyle yapacaðý evlilik yerine, öyle uygun görüldüðü için, komþu kýzý Ayþe'yle evlenip, sýradan bir evliliði olunca ve iyi öyle uygun olduðu için, iki yýl içinde ilk çocuðu ve arasý fazla açýlmadan da ikinci çocuðu dünyþaya gelince kökleþti. Artýk hayallerinde bile, düþünmeyi zorunluluk haricinde en aza indirdiði ideallerine, evin nafakasýný ve çocuklarýn masraflarýný karþýlamadýðý gerekçesiyle 'hiç' vakit ayýrmaz oldu. Böyle yaþamaya alýþtýðýna kendini her ne kadar inandýrmaya da çalýþsa, hayallerini görmezden gelmeye baþladýðý ilk anda ruhunda beliren kapkara nokta, zamanla derinleþen dipsiz bir kuyu halini aldý. Hergün biraz biraz, inanmadýðý þeyler yapýp, inanmadýðý þeyler düþündüðü ve inanmadýðý bir yaþam sürdüðü için, hýzla olmak istediði Samim'den uzaklaþýyor, her gün hayata karþý daha pasif ve biraz daha umursamaz oluyordu. Bu Samim'i kabullenemiyor, fakat asýl doðrularýný da yaþayamýyordu.

Nasýl da; yüksek öðrenime devam etmeme kararýný, varýný yoðunu bu uðurda harcamayý göze almýþ babasýna açýklarken, hayattaki tek hedefinin mutlu olmak olduðunu söyleyip, mutsuz bir mühendis olmaktansa, mutlu bir diplomasýz olmayý tercih edeceðini, bu iþten hiçbir þey anlamayan babasýna boþ yere anlatmaya çalýþýrken, bir yandan da onun hayallerini yýktýðý için üzülmüþ, öte yandan da gösterdiði kararlýlýðý ve kendine inancý beðenmiþti. Öðrenmeyi sevdiðini, ama okula hiç alýþýmadýðýný, asýl öðrenme sürecinin hayatýn dinamiði içinde olduðunu boþuna anlatmaya çalýþmýþtý. Babasýyla arasýnda aracýlýk yapmaya çalýþan annesine; Asýl bilginin içinde olduðunu ve buna ulaþabildiði takdirde hayatýn görünen yüzündeki Samim'in neci olup, neyle uðraþtýðýnýn ve insanlarýn ona 'nasýl' baktýklarýnýn hiçbir önemi olmayacaðýný, annesinin nemlenen gözlerine bakarak boþuna anlatýp durmuþtu.

Oysa yýllar sonra þimdi, en korktuðu 'sýradanlýk hastalýðý' na yakalandýðýný fark edip de, anlamazdan geldiði anlarda, ayný nemli gözlerle, yýllar önceki idealist ve kendine inanan güvenli Samim'in þimdiki halini özlüyordu.

Güç durumda kaldýðý, kendi kendinden utandýðý, 'öyle davranmamalýydým' diye düþündüðü her an, kendine inanan Samim'in o an, o durumda nasýl davranacaðýný kurar, ama bu düþünce aðýr geldiðinden, hemen vaz geçip, kabulleniþle baþ eðerdi.

Gene kendisinden hoþnutsuzluk içinde akþamlayýp, hanýmýna 'iyi geceler' bile demeyi unutup, uyuyarak artýk düþünmemek üzere yattýðý bir gece gerçek kadar yoðun bir rüya(!) gördü. Kendisini rahatsýz eden, iç seslendirmeleri yakasýný býrakmayan bir sürü olayý ve her bir olayda kendisinin farklý his ve düþüncelerle farklý söyleyip, farklý davrandýðý onlarca olayý ve onlarca olayýn, yüzlerce versiyonunu, hem olayý yaþayan Samim, hem de dýþarýdan izleyen Samim olarak ikili yaþadý.

Sabah uyandýðýnda(!) hiç konuþmadý. Ýþe de gitmedi. Endiþelenen karýsýnýn sorularýna da cevap vermedi. Sonunda kadýncaðýz, iþ yerine telefon edip, Samim'in bir süre iþe gelemeyeceðini bildirip, endiþeli bir bekleyiþle Samim'in sessizliðini paylaþtý.

Samim, bir hafta içinde uyumaya niyetlendiði her an, ayný rüyayý(!) görüp, geçmiþte suçluluk duyduðu, öyle olmasýný tercih etmediði herþeyi yeniden yeniden, baþka Samim'ler olarak yaþadý. Herþeyi hissederek, tam bir gerçeklik içinde idealindeki Samim'le tanýþtý. Kendine güvenli, yaþamak istediði þekilde yaþadýðý için halinden memnun görünen ve buna da sonuna kadar inanan Samim'i tanýdý. Ýdeallerini kaybettiði için suþluluk bile duymayan, bu yüzden de çarklardan biri olmuþ kof ama diðer insanlar gibi yalancý bir mutluluðu yaþayan Samim'i tanýdý. Ýdeallerinden uzaklaþtýðý için suçluluk duygusunu korkunç boyutlara ulaþtýrmýþ, hayatýný karartan bu duygu yüzünden, duygu ve düþünceleri felç olmuþ, kendini yer yüzünde fazlalýk hisseden Samim'i tanýdý.

Bir haftanýn sonunda, ayný rüyayý(!) son kez gördü -tabii o zaman bunun son kez olduðunu bilmiyordu. Gördüklerinden sonra anladý- Tüm Samim'ler ve kendisi -aslýnda hepsi kendisiydi- bir pastaneye gidip sohbet ettiler. Hava kararýp, garson dükkaný kapatacaklarýný haber verene kadar hayallerinden ve olmak isteyip de olamadýklarý þeylerden konuþtular. O zaman Samim anladý; Baþtan beri olmak isteyip de olamadýðý Samim'in elindkileri hiç kaybetmediði için kýymetlerini bilemediðini, baþka Samim'lere özendiði için belki de kendisinden daha bedbaht olduðunu anladý.

O günün sabahýnda, güne 'yepyeni bir Samim' olarak merhaba dedi. Hayatta herþeyin olmasý gerektiði gibi geliþtiðini, piþmanlýklarýn içine gömülmediðimiz sürece onlarý yapýcý hale getirebileceðimizi anladý. Tüm sýradan görüntüsü altýnda yaþama anlam katan þeyin, amaçlar ve idealler olduðunu her zamankinden fazla hissetti. Ve daha önceki kendisinin hissettiði, geçmiþe piþmanlýðý ve idealleri gerçekleþtireme-menin boþluðunu bildiði için, bir önceki kendisinin her zaman özendiði 'ideal Samim' den daha güçlü bir Samim'di artýk.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn fantastik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Resme Hapsolan Adam
Melek Ýnsanlar
Sadece Bir Gazete Ýlaný
Iþýk Adam
Video Mert
Yoksa Öldüm Mü?

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölüden Mektup Var
Özlem
Dön Mehmet
Hayran
Labirent - Kayboldum! -
Gidelim Köyümüze Hüseyin!
Ölüm Güzel Þey

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Günlük - 9 [Roman]
Günlük - 5 [Roman]
Günlük12 [Roman]
Günlük - 7 [Roman]
Zara'nýn Dünyasý [Roman]
Günlük - 6 [Roman]
Günlük 11 [Roman]
Günlük - 8 [Roman]
Günlük - 10 [Roman]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.