..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýnternet > ömer akþahan




8 Ocak 2005
Her Þey Yaþanmýþ Olmak Zorunda Mýydý!  
ömer akþahan
Özellikle saray hazinelerinden çýkan kadýn makyaj malzemeleri, ayna ve cýmbýzlar, ister istemez günümüzdeki makyaj endüstrisinin geldiði noktayý bize anýmsatýyor.


:BFHC:
"Her kim ki, benim adýmý kazýyýp silerse
ve kendi adýný koyarsa,
Fýrtýna Tanrýsý Haldi ve
Güneþ Tanrýsý onu yok etsin.
Urartu Kralý Rusa (M.Ö. 645-643)
Ayanis Kalesi Yazýtýndan"


Ömer AKÞAHAN

Van müzesinden içeri adým atar atmaz, kitaplardan izlediðim Urartu uygarlýðý yapýtlarýyla karþýlaþýnca sevinç doldu içime. Çünkü, bulunduðumuz yer Tuþba (Van), bu uygarlýðýn baþkentiydi. Tüm bölgeden toplanan eserler burada topluca sergilenmekteydi.

Cam bölmelerde sergilenen maden, toprak ve cam iþçiliklerine hayran olmamak elde deðil. Özellikle saray hazinelerinden çýkan kadýn makyaj malzemeleri, ayna ve cýmbýzlar, ister istemez günümüzdeki makyaj endüstrisinin geldiði noktayý bize anýmsatýyor. Öte yandan Hakkari bölgesinden çýkarýlan steller de çok etkileyiciydi doðrusu.

Bir Asur yazýtýnda, Kral Sargon’un, Urartularýn büyük tanrýsý Haldi ve eþi tanrýça Bagbartu’ya ait tapýnaktan yaðmaladýðý eþyanýn listesi verilimiþ: Dokuz altýn kalkan, bir büyük altýn kama, 96 gümüþ mýzrak, 12 kalkan, 33 araba, 393 bardak, dört broz heykel, Kral Rusa’nýn arabasý ve heykeli, 130 renkli elbise, dokuz altýn iþlemeli elbise...

Yolu bir gün Van'a düþenler, bu tarih zenginliði ile tanýþmalý, diye düþünürken, müzede beni etkileyecek bir þeye henüz rastlamamýþtým. Ne zaman ki, yazýtlarý okumaya yöneldim, o anda, yukarýdaki metinle karþýlaþtým. "Ah, iþte aradýðým bu!" diye, haykýrdým içimden. Tarih imdadýma yetiþmiþti sonunda. Bu denli zengin bir uygarlýðý yaratan insanlarýn günün birinde yarattýklarý eserlerle anýlmayý istemesinden daha doðal ne olabilirdi ki?

Günümüzde hýrsýzlýk salt ekonomik amaçlarla yapýlmamakta; yazýn ve akademik alanlarda kopyala, yapýþtýr yöntemiyle zahmetsizce kendi eseriymiþ gibi basýlmaktadýr. Bu kiþilere en iyi dilek, Kral Rusa'nýn yukardaki yalýn ifadesi olsa gerek!

Kral Rusa'nýn bu dileðini ciddi edebiyat siteleri baþ sayfalarýna koyarsa sanýrým çok anlamlý olur. Bu iþten utanmasý gereken fikir hýrsýzlarýna yeterince etkili olmasa da, düþünce aþamasýnda olanlarý belki kazanabiliriz.

5846 sayýlý yasa, telif eserlerin korunmasýna yönelik çok aðýr yaptýrýmlar içermesine karþýn, görevlilerce yeterince denetlenemediðinden herkes bildiðini okumaya devam ediyor.

Merak ettiðim bir konu da þu: Kral Rusa'yý tanrýlarýn lanetini dileyecek kadar, kim öfkelendirdi acaba?

Sonuçta ben de Kral Rusa gibi diyorum ki:" Her kim ki, benim adýmý, yazdýðým eserlerimden kazýyýp siler ve kendi adýný koyarsa; Fýrtýna Tanrýsý Haldi ve Güneþ Tanrýsý onu yok etsin!

../..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ben de ben de
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
9 Ocak 2005
Sevgili Ömer Akþahan; Son cümlenizi ben de yürekten söyledim.Çünkü izedebiyat'taki bir yazýmý Takvim Gazetesi'nden Gülden Örnek Cýncýk, aylar önce kendi adýyla köþesinde yayýmladý .Ayný yazýyý Günaydýn Gazetesi'nde Sema Kumbaracý da, adýmý vermeden yayýmladý.........Teþekkürler......Sevgiyle kalýn.....Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokrat Chat Yaparsa...
Ýnternet, Þiirde Bir Alternatif Olabilir mi?
Trende Ne Uygun?
Kaç Ölçek Alacaksýnýz Bu Þiirden?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Okumaz Yazarlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.