..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > ayþe kaya




18 Ekim 2009
Salâyla Uyandým Bu Güne  
ayþe kaya
kim bilebilir ki ölümün kendisine ne zaman geleceðini....


:ACIE:

Salâ okunuyor yine, bir kiþiyi daha sevdikleri Rablerinin rahmetine emanet etti.
Salâyla duyuruluyor insanlara vefat haberi. “Hani þu tanýdýðýnýz falanca vardý ya, beraber yiyip içtiðiniz, gençliðinizi beraber geçirdiðiniz, ya da ayný mahalleyi, ayný okulu paylaþtýðýnýz, ya da sadece uzaktan tanýdýðýnýz o kiþi vardý ya; iþte þimdi yok oldu. Adýný fani dünyadan sildirip, ebedî âlemin sakinlerine karýþtý.”
Belki sadece çocukluk ya da gençlik dönemi, belki de uzunca yýllar yaþamýþ olsakta bir tek salâ ile iþte adýmýz siliniyor yaþayanlar listesinden.
Ve bir gün bana da ve bir gün sana da okunacak bu salâlar. Ne ilginç deðil mi? Ýnsan dinlerken sanki benim salâm hiç okunmayacak zannediyor ve “yine biri ölmüþ” diyerek geçiþtiriyor salâlarý ama bir gün bize de okunurken baþkalarýnýn da o esnada “biri ölmüþ yine” diyeceðini hiç düþünemiyor.
Evet salâm. Acaba ne zaman? Acaba hangi iþlerle uðraþýrken onlarý yarým býrakacaðým? Acaba hangi hayallerime elveda diyeceðim? Acaba sevdiklerimin yanýnda mý, yoksa gurbette mi son nefesimi vereceðim? Yada bir kazada hayatýmýn baharýnda mý, yoksa bir hastalýktan ötürü bir hastane köþesinde mi, veyahut ta saymadýðým baþka sebeplerden dolayý mý buluþacaðým Azrail’le.
Azrail adý geçince de ister istemez ürperiyoruz iþte. Çok önceden okumuþtum; Allahu Teâlâ diðer üç büyük meleðin vazifesini verdikten sonra sýra gelmiþ Azrail’e, Allahu Teâlâ O’na da “Allahýn sevgili kullarýný Allaha ulaþtýrma” görevini vermiþ. Çok hoþuma gitmiþti bu cümle. Ölüm kelimesi “sevgili kullarýn Rablerine kavuþmasý” cümlesinden daha güzel anlatýlamazdý bence. Demek ki Azrail (a.s.)’a boþuna kýzmýþýz yýllarca, meðer güzel bir iþ yapýyormuþ O’da. Kim sevenleri buluþturan birine kýzabilir ki? Azrail’e de gülümsenebilirmiþ aslýnda.
Ýnsan dünyaya takýlýp kaldýðýnda; ölüm onun için en büyük korku ve her þeyin bitmesi oluveriyor maalesef. Ahiret ve ölüm, kullanýlmayanlar çekmecesinde durduðu müddetçe insanýn kâbusu oluyor. Oysa keþke anlayabilsek, keþke sahiden içimize sindirebilsek ölümün son olmadýðýný, asýl hayatýn baþlangýcý olduðunu. Asýl güzelliklere ancak ölümle kavuþulacaðýný ve hayatý da buna göre yaþamayý ah bir becerebilsek. Ýþte o zaman Azrail’e gülümsemeyi de baþarabiliriz belki. Ama ne kadar nasihat dinlesekte nafile. Biz þimdileri þu anlarý çok sevdiðimizden þu an yaþadýðýmýz dünyayý da çok sevip ona aldanýp burayla aldatýyoruz kendimizi. Sanki dünyada çakýlýp kalacakmýþýz gibi.
Ýzlediðim bir filmde baþrol beyefendi ölüyor, ama bu ölüm biraz sýra dýþý. Adamýn yaný baþýnda bir melek beliriyor ve baþlýyor adam melekle konuþmaya : “ama ben nasýl ölebilirim! Bu gün çok önemli bir toplantým vardý, gidiþ dönüþ kullanýlmamýþ uçak biletlerim var daha çekmecemde, hem akþam da arkadaþlarýmýzla toplanacaktýk, ben ölemem ki!”
Acaba kaç kiþi “evet tüm iþimi bitirdim, yapacaðým her þeyi yaptým, artýk ölümü bekliyorum “der ki…

24 09 2009 suþehri



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gelecek kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rahman'ýn Misafiri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Habersiz Ziyaret
Sevgiliye Kýrgýn Satýrlar
Aynalarda Kalan 2
Ey Yar...
Sustum... Mu?
Aþkýmýn Son Sözleri...
Uzaktaki Sevdiðim
Kýsacýk Aþkýmýz
Yalnýzlar Þehri
Hasret Günleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aynalarda Kalan [Þiir]
Öðrettiklerin... [Þiir]
Bendeki Sen [Þiir]
Gökkuþaðým [Þiir]
Yine Sana Sitemler... [Þiir]
Ýki Ateþ Arasýnda Aþk [Þiir]
Hacým [Þiir]
Rahmet Peygamberi [Þiir]
Bilseydik [Þiir]
Kararsýz Aþk [Þiir]


ayþe kaya kimdir?

Niye bilmem hep sonbaharý sevdim, Dökülen yapraklarda buldum kendimi. Bir tarafým olabildiðine mutlu dedim, Diðer tarafým çözemediðim kadar gizemli.

Etkilendiði Yazarlar:
senai demirci, mustafa islamoðlu, ramazan kayan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ayþe kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.