..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Hilâl Erboyacý




24 Eylül 2010
Yeni Oluþum  
Yeni Oluþum

Hilâl Erboyacý


2000’li yýllar Türk toplumu için yeni ve farklý oluþumlarý hazýrlayan ve bu oluþumlara geçit vermek üzere birtakým olumsuzluklarýn yaþandýðý yýllar olarak hatýrlanacaktýr. Ta ki 2002’de yapýlan seçimlere kadar…


:AHJI:

4. Bölüm
2000’li yýllar Türk toplumu için yeni ve farklý oluþumlarý hazýrlayan ve bu oluþumlara geçit vermek üzere birtakým olumsuzluklarýn yaþandýðý yýllar olarak hatýrlanacaktýr. Ta ki 2002’de yapýlan seçimlere kadar…

2002 Türk Toplumu için deðiþim yýlýdýr. Yeni bir oluþum Türk siyasetine egemen olmuþ, beklenenin çok üstünde baþarýyý yakalamýþtýr. Halk, bu oluþumdan, bir yandan büyük bir beklenti içindeyken , diðer yandan bu oluþumun daha önceki söylemlerinin deðiþip deðiþmediði konusunda tereddütler yaþamaktadýr. Dünya basýnýn ‘Ilýmlý Ýslam’ diye tanýmladýðý yeni anlayýþ tempolu bir yürüyüþe geçmiþtir artýk. Çok geçmeden yeni oluþumun destekçilerinin sayýsýnda büyük bir artýþ olduðunun gözlenmesi, Türk siyaseti açýsýndan bir baþkalaþýmýn vesilesi olacaktýr.

Yeni oluþumun baþlangýç noktasýnda, dünya ülkeleriyle iþbirlikçi bir anlayýþ sergilemesi, dünya piyasasý içindeki ekonomiyle barýþ içinde olmasý, halkýn önemli bir bölümünün güvenini kazanmada oldukça etkili olmuþtur. Enflasyonun düþmesiyle ilgili veriler, finans piyasasýndaki istikrar, öngörülen rakamlar umutlarý artýrmýþ, özelleþtirme büyük bir hýzla devam etmeye baþlamýþtýr. Halkýn nabzýnda ise bu oluþumun dini temayülleri, türban sorununa , meslek liselerine yaklaþýmý ilgi konusu olmuþ, bir önceki yapýlanmanýn yaklaþýmlarýndan rahatsýz olanlar, umutlu bir bekleyiþin kapýlarýný aralamýþlardýr.

2002- 2007 yýllarý arasýnda Türk insaný, özelleþtirmelerin, ABD iliþkilerinin, AB sürecinin, IMF ile olan birlikteliðinin gel-gitlerine þahit olacak, çok da alýþýk olmadýðý bu durum karþýsýnda, farklý bir yaklaþýmý merakla takip edecekti. 2003’te kitle imha silahlarýna sahip olduðu gerekçesiyle ABD ‘nin Irak’a savaþ açmasý, hassas dengelerde dünya siyasetinin deðiþiminde büyük rol oynayacaktý. Bu esnada Türkiye’nin içinde bulunduðu durum oldukça ilginçtir. Müslüman bir ülkeye yapýlan bu saldýrýnýn hem destekçisi hem de tenkitçisi olmak durumunda kalmýþ, ABD’nin Saddam Hüseyin ‘e karþý aldýðý bu tavýr, 11 Eylül 2001 tarihinde ikiz kulelere yapýlan saldýrýnýn bir sonucu olarak yorumlanmýþtýr. Bu durum ABD Baþkaný Obama’nýn 31 Aðustos 2010 tarihinde ABD askerini Irak’tan çekmesiyle son bulacaktýr. ‘Son bulacaktýr’ ifadesi elbette bugün tarihi itibariyle henüz çok erken bir kesinlik olsa da önümüzdeki günler geliþmeleri gösterecektir.

Toplumun özellikle dini konulardaki hassasiyeti yeni oluþumun ayakta kalmasý için elbette çok önemli bir etkendir. Ancak, nedeni yalnýzca bunda aramak da çok nesnel sonuçlara ulaþtýrmaz bizi. Daha önceki bölümlerde, Türkiye’de siyasi olgunun Cumhuriyet’ten bu yana yapýlanmasýndan, 2002 yýlýna kadar olan süreçte altýný önemli çizdiðimiz konu özellikle Mustafa Kemal Atatürk ilke ve inkýlâplarýyla baþlayan sürecin daha sonraki yýllarda devam ettirilememesi olmuþtu. Türk halký geliþim bekliyordu, istikrar bekliyordu, refah bekliyordu. Ancak hiçbir hükümetten umduðunu bulamamýþtý. Siyasi liderlerin haksýz kazançlarýna þahit olmuþ, umutlarý yeþermeden kurutulmuþtu.
Sol söylemler sosyalist perspektifini yitirmiþ, yalnýzca ulusalcý çizgide sýð kalmýþtý. Özellikle – daha sonra geniþ bir açýdan ele alacaðýmýz- terör ve güneydoðu sorunu yeni anlayýþýn farklý bir argümanýyla karþý karþýyaydý. Ekonomide dünya ülkeleriyle paylaþýlan sýkýntýlar, siyasi gücün yakýnlarýna saðladýðý refah, din anlayýþýndaki farklý ve esnek tavýr, kredi kartý infialleri, en önemlisi Fransa, Ýsrail gibi ülkeler karþýsýndaki duruþ…. gibi daha sayabileceðimiz pek çok þey en baþtan önlemleri alýnarak dile getirilse de yeni oluþuma halkýn destek vermesini önleyememiþtir.

Halen süregelen eski oluþumlara yönelik yanlýþlarýn bugünü haklý kýlmasý yanýnda, geçmiþte yapýlan yanlýþlarýn bugün de yapýlmasýnda ‘geçmiþte de bunlar yapýlmýþtý’ gibi mazeretler belki de bu dönemin gelecekte en kayda deðer açýklamalarý olarak tarihe geçecektir. Ýlginç olan bunun kabul edilebilir olmasý, önemsenmemesidir. Bu da Türk halkýnýn deðiþiminin en kayda deðer göstergesidir.
Görüþmek üzere…



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Hilâl Erboyacý / , Türkiye
25 Eylül 2010
Sayýn Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ, çok teþekkür ediyorum. Sözünü ettiðiniz konulara yazýmýn daha sonraki bölümlerinde devam edeceðim. Umarým bunlarý konuþacak daha çok vaktimiz olur. Deðerli düþünceleriniz benim için her zaman baþ tacýdýr. ÇOk saygý ve selamlarýmý gönderiyorum deðerli kardeþim.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
24 Eylül 2010
Türkiye dönüþüyor mu, yoksa dönüþtürülüyor mu? Bu sorunun doðru cevabýný aramak lazým. Deðiþme kaçýnýlmazdýr, ama her deðiþme birey ve toplum açýsýndan olumlu sonuçlar yaratmayabilir. Tabii ki toplum önderleri deðiþmede, dönüþtürmede önemli rol oynarlar. Nitekim bu önderlerden toplumlarýna çað atlatanlar olduðu gibi felaketlerine yol açanlar da olmuþtur. Tarih bunlarla ilgili örnekle doludur. Yazýnýzý zevkle okudum. Teþekkür ederim. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arena
Ne Çok Ortak Yanýmýz Var
Ýkinci Cumhuriyet
Tahlil
Oysa Biz
Yenilenmenin Zamanýdýr
Referanduma Doðru
Cevabý Aranan Sorular
Cevabýný Bildiðimiz Sorular
Þaþýrtan Ývme

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ah! Ahmet Haþim...
21 Mart Dünya Þiir Günü
Çýnar
Pembe Panjurlu Ev
Sýzlanmalar
Ýnþirah
Yüreðimi X Iþýnlarýna Kapadým
'Zekaný Unut Daima Çalýþkan Ol'
Sürgünlerim Oldu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.