..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > derya eðilmez




15 Aralýk 2010
Eyvah Texastayým  
derya eðilmez
Bizler,silah tutan eller yerine kalem tutan eller dedikçe,düðün ve maçlarda aman silah sýkmayýn masumlarýn canýný yakmayýn dedikçe birileri çocuklarýmýzýn o saf ve masum yüreklerini ellerine tutuþturmak istedikleri silahlarla kirletmeye çalýþýyor.


:AHGB:
Pompalý silah bulundurma yaþýný 18`e düþürmeyi amaçlayan yasa tasarýsý,çok tartýþýlmakla beraber hükümet kanadýnýn bu konuda taviz vermeyeceði kanaatindeyim.Bilindiði gibi daha önceden 21 olan yaþ sýnýrý 18`e düþürülürken,altý doktor imzasý ile tam teþekküllü hastaneden alýnmasý gereken heyet raporu da tek doktor raporuna indirgenmeye çalýþýlýyor.Bununla beraber bir kiþi beþe kadar silah alýp,iki tanede üzerinde taþýyabilecek.Anlayacaðýnýz beþikteki bebeðe kadar her isteyen silaha rahatlýkla ulaþabilecek.Ýleriki günlerde sokakta veya evde oyuncak silahla oynayan çocuklarý gerçek tabanca ile oynar görürseniz sakýn þaþýrmayýn.Uzunca bir süre Kurtlar Vadisi oyuncularýný idol görüp onlarý taklit eden,diziyi gerçek hayata yansýtmaya çalýþan gençleri bundan sonra taklit edenler olarak deðil ellerindeki gerçek tabancalar ile birer Polat,Memati ve Abdulhey olarak görebilirsiniz.Bellerine kuþandýklarý tabancalar ile (hani iki tane üstte taþýnabilecek ya) herkes kendi adaletini uygulayýp,canýný sýkanýn kafasýna silahý dayayacak ve biri mezara girerken diðeri hapishane veya ýslahevinin yolunu tutacak.
Türk insaný, öfkesini çok fazla kontrol edemeyen bir yapýya sahip.Sinirlendiði zaman ana avrat düz gidip,yumruklarýný konuþturan bu insanlar silaha ulaþtýklarý anda yumruklarýný deðil de kurþunlarýný konuþturacaklar.Açýlacak davalar nedeniyle Adliyelerin yükü artarken,hapishanelerde tam kapasite çalýþacaklar.Ýnsan hayatýnýn en ucuz olduðu ülkelerden biri olan Türkiye, bu tasarý kanunlaþýrsa insan hayatýnýn ucuz deðil bedava olduðunu,insaný insan olarak görmeyip hiçe saydýðýný tüm dünyaya göstermiþ olacak.
Yaklaþýk 1,5 yýl önce taþýma ruhsatý almak için yaptýðým baþvuru için hazýrlamam gereken evraklardan en zorlusu muhakkak ki heyet raporu idi.Hastanede belirli doktorlara gidip isimlerinin altýna imza attýrabilmek için kah muayene olup,kah rica edip yarým günde iþimi halletmiþ ancak baþka sebeplerden ötürü heyet raporu almak için bekleyenleri görünce halime þükredip inþallah bir daha iþim düþmez diye kendi kendime temennide bulunmuþtum.Heyet raporunun tek doktor raporuna dönüþmesi insanlarýn ruhsat almasýný kolaylaþtýrmaktan öte sadece bürokrasiyi azaltýp,harç için deðiþik bölümlere ödedikleri para miktarýný belki düþürecek veya tek bir elden toplanmasýný saðlayacak.Onun dýþýnda ruhsat almayý kafasýna koyan kiþi her halükarda o raporu alacaktýr.O nedenle heyet raporu alýmýnýn kaldýrýlmasý silaha yaklaþýmý kolaylaþtýrmaz.Silah alýmýnýn farklý þekillerde zorlaþtýrýlmasý gerekir.Mesela özel haller hariç silah alma yaþý 25`in üzerine çýkarýlýp,ödenen harçlar artýrýlabilir.Onun dýþýnda silah taþýma ve bulundurulmasý ile ilgili mevcut yasalar korunarak devam ettirilebilir.Tabi tüm bunlar silahsýzlanmayý destekleyen,halkýný koruyan,gözeten,deðer veren,bilgiyi ve kalemi silahýn üstünde tutan yönetimler ve yöneticiler için söylenebilecek öneriler.
Bu ülkede,lüzumsuz alýnan harçlara,fazla alýnan vergilere,bunlara her yýl rutin olarak yapýlan zamlara hep karþý çýktým,hiç desteklemedim.Hatta taþýma ruhsatý aldýðým zaman beþ yýllýðýna ödediðim iki bin lira ruhsat harcýda çok zoruma gitti ve içime oturdu.Buna raðmen silaha ulaþmayý engellemek veya caydýrmak adýna gerekirse harçlarýn artýrýlmasýný,her yýl ödenmesini desteklerim.Yeter ki her isteyen istediði gibi silah alýp ortaya düþmesin.
Düþünün ki,maðazada,markette,lokantada insanlar alýþveriþ yapacak,yemek yiyecek ve hesap ödeneceði zaman cepten para yerine tabancalar çýkacak.Çocuðu için okula giden veli öðretmene sinirlenecek hemen silahýna davranacak.Komþusu çocuðuna kýzdýðý için sinirlenen baba silahýný çekip komþusunun üzerine yürüyecek.Ýstediði uyuþturucu maddeyi alamayan baðýmlý, silahý eczacýnýn kafasýna dayayacak.Bu can sýkýcý ve ruh karartýcý örnekleri artýrmak mümkün.Birde yaralama ve öldürmeden ötürü hapse giren kiþi nefsi müdafaa diyerek kýsa süre yatýp çýkacak yada akli muvazenesi yerinde deðilmiþ numarasý yapýp tam yýrtacak ki o zaman silah herkese daha da cazip hale gelecek.Söylediklerim þu an çok absürt gelse de kanunun çýkmasý halinde yaþamak zorunda kalacaðýmýz acý gerçekler.
Çýkacak olan kanun silah üretici ve satýcýlarýnýn dýþýnda kimsenin iþine yaramaz,tabi daha fazla ruhsat daha fazla harç diye düþünmeyen(!) vergi dairelerini saymazsak.Hükümetin bu konuda geri adým atmayacaðýný baþta söylemiþtim ama yanýlmayý çok isterim.Belki muhalefet partileri ve silahlanma karþýtý sivil toplum kuruluþlarý çok güçlü protestolar yaparak,paneller düzenleyerek,yetkililer ile bire bir konuþarak konunun ciddiyetini anlatýp onlarý bu saçma düþünceden vazgeçirebilirler.Yoksa çevrenizde dolaþan ve kendi mafyasýný yaratan Polatlara,Mematilere,Robin Hoodlara karþý sizde hep tetikte olacak hem kendinizi hem ailenizi korumak zorunda kalacaksýnýz yani bir yerde toplum polisliðide yaparak oluþturulmak istenen Texasta ayakta kalmaya çalýþacaksýnýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar
Bu Bono Baþka Bono
Saðlýkta Özelleþtirmenin Yeni Halkasý Aile Hekimliði

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor?
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý?
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý?
Muhaliflere Ders Olsun (!)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay [Deneme]
Gaziantep Ýzlenimlerim [Deneme]
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar [Deneme]
Bir Kadýn Ne Ýster? [Deneme]
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz [Deneme]
Muadil Ýstemezuk [Deneme]
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir [Deneme]
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan [Deneme]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.