..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > derya eðilmez




8 Mart 2011
Bir Kadýn Ne Ýster?  
derya eðilmez
Güzel ve klasik bir soru deðil mi?Bir kadýn ne ister?Erkeklere sorarsanýzçok þey ister.


:BCGE:

Güzel ve klasik bir soru deðil mi? Bir kadýn ne ister?Erkeklere sorarsanýz çok þey ister. Bir dokun bin ah iþit misali, soruya destanlar yazarak cevap verirler. Kadýnlar her þeyi ister,doyumsuzdurlar, tatmin olmazlar,isterler,isterler,isterler,hep isterler. Birde çeneleri yok mu,hiç susmayan ha bire dýrdýr yapan çeneleri. Usanmýþ,býkmýþ,bizar kalmýþlardýr bu kadýnlarýn elinden ah bu kadýnlar!deyip dururlar.
Aslýnda hiçte öyle deðildir.Erkeklerin abarttýðý gibi çok þey istemez kadýnlar. Peki ne ister bu kadýnlar arkadaþ.
Biraz sevgi ister, onu da çok istemez az bir kýrýntý bile onlara yeter,avunurlar.
Biraz saygý ister, öncelikle eþi tarafýndan sayýldýðýný bilmek,hissetmek,hissettirilmek onu dünyanýn en mutlu kadýný yapar.
Evinde ve toplumda insan gibi muamele görmek ister,önce insan olduðunun hatýrlanmasýný ister.
Þiddetten,darptan uzak olmak ister. Kadýnýn sýrtýndan sopayý,karnýndan sýpayý eksik etmeyeceksin diyen erkeklerin þiddetine maruz kalmadan yaþamak ister.
Kadýný,saçý uzun aklý kýsa olarak niteleyen erkeklerle, mümkünse ayný kareye gelmemeyi ister.
Kadýný,ticari bir meta olarak gören, onun bedenini satarak kazanç elde eden erkeklerin toplumdan temizlenmesini ister.
Taciz görmeden, tecavüze uðramadan hayatýný idame ettirmek ister. Bu çirkin eylemi gerçekleþtirenlerin de en aðýr þekilde cezalandýrýlmasýný ister.
Kadýna uygulanan þiddetinin son raddesini yaþadýðýmýz günlere denk geldi 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü. Yine konuþmalar,toplantýlar,konferanslar.Peki netice nedir? Kocaman bir sýfýr. Yapýlan etkinlikler, kocalarý tarafýndan öldürülen kadýnlarý,kaçýrýlarak tecavüze uðrayan ve hunharca öldürülen genç kýzlarý geri getirecek mi? Önemli olan günü anmýþ olmak için anmak deðil kadýnlar adýna bir þeyler yapabilmektir.
Öncelikle kadýnýn duygularý olan bir varlýk olduðunu, kullanabileceði bir beyne sahip olduðunu, etten kemikten yapýlmýþ anatomik yapýya sahip olduðunu,canýnýn acýyabileceðini, üzülüp kýrýlabileceðini, kýsaca insan olduðunu kabul etmek gerekir.
Çalýþan eþlere baktýðýmýzda, erkek ve kadýn akþama kadar çalýþýr. Eve gelindiðinde erkeðin mesaisi bitmiþ,ayaklarýný uzatýp yemeðin hazýrlanmasýný bekleme ve dinlenme moduna geçmiþtir. Oysa kadýn için öylemidir ya, kocanýn aksine onun için yeni bir raunt baþlar.Çocuklar ile ilgilenme,yemek hazýrlama,bulaþýklarý toplama,çay yapma,meyve hazýrlama sanki bunlar kadýnýn olmazsa olmaz göreviymiþ gibi erkek yan gelip yatarken kadýn devamlý koþturur.
Hayatýn müþterek olduðu, erkeðin eþine her fýrsatta yardýmcý ve destek olmasý gerektiði gibi ütopik sözlerse ancak 8 Mart Dünya Kadýnlar Gününde söylenen temenniler olarak kalýr her zaman. Kadýn, çocuk doðuran,büyüten bir anne,kocasýnýn isteklerine boyun eðen bir zavallý, evin her iþini yapan hizmetçi kimliðinin dýþýna çýkamaz. Erkeklerin kurduðu hegemonyada kendileri için reva görülen fatalist düzene rýza göstermenin ötesine geçemezler.
Kadýnlar toplumun bir parçasý,elmanýn diðer yarýsý gibidirler.Bizim olmazsa olmazýmýzdýrlar. Yeri gelir akademisyen,doktor,öðretmen,hakim,bilim insaný olur yeri gelir mükemmel bir eþ,müþfik bir anne olurlar. Ancak hiçbir zaman erkek sömürü düzeninin bir parçasý olarak veya Türk toplumunun Kunta Kinteleri olarak görülemezler,görülmemelidirler.
Kadýn cinayetlerini,uygulanan þiddeti ne zaman radikal bir þekilde telin edersek ve gerekli yasalarýn çýkmasýný saðlayýp,hukuki prosedürü asgariye indirirsek o zaman 8 Mart Dünya Kadýnlar Gününü kutlayabiliriz. Onun ötesinde hepsi laf-ü güzaf…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay
Gaziantep Ýzlenimlerim
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz
Muadil Ýstemezuk
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan
Nerede O Eski Ramazanlar
Dubai Ýzlenimleri
Özgürlüðün Farkýna Varabilmek
Sakýn Komþum Görmesin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar [Eleþtiri]
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý [Eleþtiri]
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Muhaliflere Ders Olsun (!) [Eleþtiri]
Bu Bono Baþka Bono [Eleþtiri]
Eyvah Texastayým [Eleþtiri]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.