..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




7 Ekim 2003
Yine Ýçimiz Yanýyor  
Özcan Nevres
Burgaz adasý yanýyor. Bolu'da, Lapseki' de, Gelibolu yarýmadasýnda, Bilecik'de Kýrkalreli'nde yine ormanlar yanýyor.Yanan ormanlarýmýz gibi içimiz de yanýyor. Orman Bakaný tüm suçu çöp depolamalara yüklüyor


:AFFF:


Ýçimiz Yine Yanýyor


Burgaz adasý yanýyor. Bolu'da, Lapseki' de, Gelibolu yarýmadasýnda, Bilecik'de Kýrkalreli'nde yine ormanlar yanýyor.Yanan ormanlarýmýz gibi içimiz de yanýyor. Orman Bakaný tüm suçu çöp depolamalara yüklüyor. Peki yeteri kadar yangýn söndürme araç ve gereçleri bulundurmamakta hiç suç yok mu? Orman Bakaný orman alalarýndaki çöp depolamalarýnýn modern hale getirilmesinden söz ediyor. Oysa ülkemiz bir tarým ülkesi. Çöplerin çöp fabrikalarýnda öðütülüp çiftçilere daðýtýlmasý daha yararlý olmaz mý?

Menemen'de Ormanbaðlarý mevkiindeki arazimizin iki dönümü kayýrlý, on dört dönümü ise killi topraktý. Killi topraklarda tarým yapmak çok zor iþtir. Tarýmýn atlarla yapýldýðý yýllarda bile sabanýn kaldýrdýðý toprak keleter büyüklüðünde topaçlara dönüþürdü. Günlerce o topaçlarý parçalamak için büyük uðraþ verirdik. Bahçe topraðý çok iyi iþlemek ister. Sonunda babam bu toprakta yaptýðý bahçe iþinde pes etti. On altý dönüm arazinin tümüne narenciye diktirdi. Fidanlar geliþmedi. Zira narenciye süzek toprak ister. Dibinde su birikmesini sevmez. Fidanlarý söktükten sonra Çiðli de bulunan çöp fabrikasýndan yüzlerce kamyon Osman Kibar gübresi getirtip araziye en az yirmi santim kalýnlýðýnda kaplama yaptýrttý. Çöp fabrikasýnýn çöplerden ürettiði gübreye Osman Kibar gübresi adýnýn verilmesinin nedeni, o fabrikayý, belediye baþkanlýðý döneminde Osman Kibar'ýn yaptýrmýþ olamsýndan kaynaklanýyordu. Arazi bir yýl boyunca traktörümüzle iþlendikten sonra yine tümüne papaz eriði diktirdi.

Aðaçlar altý yaþýna geldiðinde babam o araziyi bana vermiþti. Önce iþlemek istememiþtim. Nedenini sorduðunda o arazinin topraðý çok aðýr demiþtim. Artýk o arazi senin bildiðin arazi deðil, Osman Kibar gübresi o araziyi bambaþka bir yapýya dönüþtürdü demiþti. Araziyi iþlemeye baþladýðýmda deðiþiklik hemen fark ediliyordu. Kille karýþan gübre çok rahat iþlenen hümüslü topraða dönüþmüþtü. Erikler ürün tutmuyor diye Menemen Ziraat Müdürlüðüne baþ vuruda bulunduðumda müdürlük altý mühendis göndermiþti. Bir kaç gün önce yaðan yaðmur topraðý o kadar güzel kabartmýþtý ki mühendisler bile hayret etmiþlerdi. Aralarýnda bulunan mühendis haným, bu topraða ne olmuþ böyle diye sorduðunda Osman Kibar gübresinin eseri diye yanýtlamaýþtým. Ah demiþti mühendis haným, az uðraþmadýk bu gübrenin kullanýlmasýný saðlamak için. Kimse olumlu yanýt vermemiþti. Demek önerimizi bir tek babanýz uygulamýþ.

Türkiye zengin tarým alanlarýna sahiptir. Topraðýnýn daha da zenginleþmesi için, çöp gübrelerinden yeteri kadar yararlanýlmalýdýr. Çöpleri doðayý katletmek için biriktirmektense, iþleyip gübreye dönüþtürülmesinde büyük yarar vardýr. Çiftçiyi bu gübreyi kullanmaya alýþtýrmak için gerekirse gübre bedava daðýtýlmalýdýr. Üstelik þimdiki çöp fabrikalarý geri dönüþüm maddelerini otomatik olarak ayrýþtýra bilmekktedir. Bu nedenle çiftçilerin korkulu rüyasý cam kýrýklarý, eskisi gibi çöp gübresinin içine kjarýþmaz. Karýþýrsa ne olur? Hiç bir þey olmaz. Eskiden çiftçiler arazilerinde yalýnayak çalýþýrlardý. Bu yüzden ayaklarýný cam kýrýklarý kesip yaralardý. Artýk yalýnayak çalýþan kimse kalmadý. Gübrenin içindeki cam kýrýklarý eskisi gibi sorun yaratmaz.

Burgaz adasýndaki. yangýnda eski millet vekili Metin Tüzün televizyon muhabirirnin mikrofonuna þöyle söylüyordu."Çok yazýk oldu. Ne kadar gecekondu varsa tümü yandý" Gecekondular fakir insanlarýn barýnaðýdýr. Burgaz adasý ise zenginlerin yaz tatilinin tadýný çýkardýðý pahalý yaþanan bir yerleþim alanýdýr. O halde fakir barýnaðý gecekondularýn o pahalý yerde ne iþi vardý. Yoksa bizim bilmediðimiz yazlýk gecekonduculuðu mu baþladý. Elin oðlu o adada veya benzerlerinde cebindeki parayla arsa bulamazken, gecekonducu bunu nasýl beceriyor, anlamak olasý deðil. O adada fabrikalar mý var? Yoksa büyük iþletmeler mi var? Hiç biri yok. O halde neden gece kondu? Parayla arsa satýn alýnamayan o gibi yerlerde arsa edinmenin yolu bu mu?

Ekim ayýnda yangýn olmaz diye yangýn söndürme helikopterlerinin sözleþmesine son verilmiþ. Pastýrma yazý dedikleri sýcak hava bazý yýllarda kasým ayýnýn on beþine kadar sürer. Bu güzel havalarý kaçýrmak istemeyenler akýn akýn pikniðe giderler. Piknikçiler orman içinde ateþ yakarak mangal keyfi yaparlar. Orman koruma görevlileri nasýl olsa bu mevsimde yangýn çýkmaz düþüncesiyle evlerinde rahattýrlar. Bu rehavet çýkan ilk yangýna geç müdahale etmeye neden olur.

Yangýn söndürme araç ve gereçlerinin ulaþmasýnýn sorun olduðu Burgaz adasý gibi yerleþim alanlarýndaki her eve en az on kiloluk yangýn söndürme cihazý bulundurma mecburiyeti konulmalýdýr. Çýkan bir yangýnda onlarca tüple yapýlan müdahale mutlaka baþarýlý olacaktýr. Yangýn söndürmede kullanýldýðý için boþalan tüpleri yangýn söndürmeyle yükümlü kuruluþlar tüpleri ücretsiz olarak doldurmalýdýr. Aksi halde yangýndan bana ne. Benim evim yanmýyor ki diye düþünenler yüzünden yangýna gerektiði þekilde müdahale edilemez.

Çöplerini tarlalarda deðerlendiren ve yangýnsýz bir Türkiye dileðiyle

Özcan Nevres

ozcannevres@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.