..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Anýl Gökpek




3 Þubat 2004
Kötü Gazeteci Olmanýn 9 Yolu  
Baþarýnýn Yolu Þimdi Önünüzde

Anýl Gökpek


Artýk nüfus cüzdanýna sahip bir parça etten baþka bir þey deðilsiniz.


:BDED:

Adýný ‘Türk Manþet Gazeteciliði Tarihi'ne altýn harflerle kazýyacak bir kaç kiþiden biri olmak, onlar gibi kötü ve halký aldatýcý programlar yapmak gerçekten de çok basit. Tek yapmanýz gereken aþaðýdaki maddeleri adým adým uygulamak ve buna inanmak. Baþarýlý (!) olduðunuzu göreceksiniz.

1- Haberci olmadan önce kesinlikle bir isim olmalýsýnýz. Unutmayýn ki haberi sattýran baþarýlý gazeteciler deðil isimlerdir. Bunun için ilk olarak kiþiliðinizi ileride bulamayacaðýnýz, göz önünde olmayan bir yere saklayýnýz. Artýk nüfus cüzdanýna sahip bir parça etten baþka bir þey deðilsiniz.
Her durumdan faydalanýp isminizi baðýracaksýnýz. Baðýracaksýnýz ki öðrensinler. 'Bu bir S. A. haberidir!' Haberin en anlamsýz noktalarýna takýlýp kitleleri peþinizden sürükleyeceksiniz, ta ki bu tuhaflýðýnýz insanlarýn beynine kazýnana dek. Ve iþte birinci aþamayý geçtiniz. Artýk gazetecilikte bir isim sahibisiniz.

2- Kiþiliðinizi rafa kaldýrdýnýz; bundan böyle yanlýþlýkla da olsa önemli bir haber hazýrladýðýnýzda konuyu patronunuzun çýkarlarýný gözeterek ele alacaksýnýz. Gerektiðinde ‘Cumhuriyet Savaþçýsý’, gerektiðinde 'Topraklarýmýzdan üç adet kayayý çalmaya teþebbüs ettiler!' hassasiyetini gösteren bir vatansever, gerektiðinde (konu hakkýnda bilginiz olmasa da) uyuþturucu karþýtý, gerektiðinde 'Falan kiþi ülkenin en adi medya patronudur!' biçimli gönüllü hakim, ve gerektiðinde de patronunuzun televizyon kanalýnýn son moda programlarýnýn reklamcýsý olacak, yeri geldiðinde düþünmeden tüm köþenizi bu konuya ayýracaksýnýz. Baþarýnýza giden yolun ikinci adýmý budur.

3- Þimdi de kendinize 'Patronunuzun sevmediði kiþi, fikir, olay ve ürünlerden oluþan geniþ bir liste yapýn. Bu listeyi olabildiðince geniþ tutun ve her zaman gözünüzün önünde duran bir yere, örneðin masanýzýn üstüne koyun. Listenizi ayný kadroyu paylaþtýðýnýz üstatlarýnýza gösterin ve onlarýn da fikirlerini alýn. Deneyimli dostlarýnýzýn fikirlerini almak size çok þey öðretecektir.

4- Sakalýnýzý her zaman patronunuzla ayný zamanda kesip, yine onunla ayný zamanda býrakýn. Ve sakalýnýza patronunuzun sakalýyla ayný biçimi vermeyi asla unutmayýn! Sakal konusu kesinlikle boþlanmaya gelmez. Ülkemizde sakal her þeyin göstergesi olabilir, dünün modasý bugün yargýlanmanýza bile sebebiyet verebilir. Ayrýca iktidarlar deðiþtikçe patronlarýn sakallarý da deðiþiklik gösterebilir. Sakal modasýný takip edin, ve hatta konunun uzmaný bir berberden ders alýn.

5- Yýllýk programýnýzý çýkarýn. Yýllýk programýný çýkarmýþ bir gazeteci izine çýkmadan günlerce önce aslýnda tatiline baþlamýþtýr bile. Elinizde her zaman hazýr yazý bulundurun. Bunlarýn gündemle hiçbir ilgisi olmasa da olur. Gazeteye bir kez kapaðý attýnýz mý bir daha kimse sizi eleþtiremez, iþinizden edemez. Önceden hazýrlayacaðýnýz konularýn halkýn hassasiyetine uygun olmalarýna dikkat edin. Örneðin kadýn haklarý konusu her zaman üzerinde atýp tutabileceðiniz bir platformdur; yakýn zamanda bu hassas konuyla ilgili herhangi bir þey olmasa da olur. 'Geçen gün bir arkadaþýmdan duydum,' diye baþlayabilirsiniz örneðin, insanlarýn bu arkadaþý umursayýp umursamamalarýný ya da onu merak etmelerini asla önemsemeyin, o sizin bir karakterinizdir ve size sizin göremediðiniz bazý 'gerçek'leri iletmektedir. Manþet-gazeteciliðinde yalan her zaman doðrunun kendisinden daha kullanýþlý ve daha gerçektir. Bu arkadaþýnýzýn filanca beldede ya da filanca semtte kadýnlara nasýl zulüm yapýldýðýný gördüðünü, bunu hemen size ilettiðini, bu konunun sizi fazlasýyla tedirgin ettiðini, sarsýldýðýnýzý yazýn. Sayfalarca yazýn, (bunun tekniðini alttaki maddede öðreneceksiniz) uzatýn, yer kaplamaya gayret edin ki tatiliniz daha da uzasýn ya da olmadýk bir zamanda geri dönmek zorunda kalmayýn. Ne ki baktýnýz ve iþin ciddi gözükmediðini, uyduruk olduðunu hissettiniz; o zaman tek çýkar yolunuz var: Bir yazý dizisi hazýrlamak. Okurun doðasýnda vardýr; bir yazý dizisi, saçmalýklarla dolu bile olsa ciddi bir gazetecilik hizmeti, bir baþarýdýr.

6- Sýra geldi yazdýðýnýz bomboþ makaleleri dolu gibi göstermenin sýrrýný öðrenmeye. Sayýn üstatlarýnýzýn tekniðini uygulayýp, týpký kiþiliðinizi bir kenara kaldýrdýðýnýz gibi, üç paralýk Türkçe bilginizi de bir kenara atacaksýnýz önce. Üç nokta sona ermeyen cümlelerin sonuna konurmuþ; size ne caným bundan, unutun gitsin. Böleceksiniz cümlelerinizi, böleceksiniz ki yazýnýz olduðundan daha dolu gözüksün.

Bir paragrafa baþlayýp...
sonra alt satýra geçecek...
tümcelerinizi anlamsýz yerlerde...
orta yerinden ayýrývereceksiniz...
böylelikle hem yeriniz dolu gözükmüþ olacak, hem de...
ele aldýðýnýz konuya, yanlýþ yerlerde olsa bile, anlamlý vurgular yapmýþ olacaksýnýz...

Böylelikle en fazla beþ satýrlýk bir yazý ile bütün bir köþeyi doldurabileceksiniz. Yaptýðýnýz tasarrufu bir düþünün; normal bir gazetecinin bir yýlýný alacak tüm iþleri siz birkaç ayda çýkarmýþ, çoktan tatili hak etmiþ olacaksýnýz.

7- Sýra geldi kendinize bir rakip belirlemeye. Bu kiþiye (ya da kuruluþa) beslediðiniz güzel hisleriniz ya da onlara karþý bir tür yakýnlýðýnýz olabilir. Unutun.

Siz siz deðilsiniz artýk.

Zaten bu rekabet gündelik hayatýnýzda deðil sadece kariyerinizde geçerli olacak. Meslek yaþamýnýz boyunca onun karþýsýnda anýlacak isminiz; en azýndan ayda birkaç kez onun hatalarýndan bahsedeceksiniz. Bu isim ne kadar kuvvet sahibi bir isim olursa kariyeriniz de o kadar garanti altýna alýnmýþ olacaktýr. O yüzden seçiminizi dikkatle ve titizlikle yapýn. Karþýnýzdakinin kötü olduðunu söylemeniz aslýnda sizin iyi olduðunuzu söylemenizdir. Çizgi roman taktiðini kullanacaksýnýz. Daltonlar olmadan Red Kit, Joker olmadan Batman asla varolamazlardý; siz de iþinde en az sizin olmayý planladýðýnýz kadar baþarýlý olmuþ bir kiþiyle birlikte 'iyi ile kötü'yü oynayacaksýnýz. Ne ki iki taraf da kaybetmeyecek. O yüzden tedirgin olmaya gerek yok.

8- Þimdi de adýnýzla beraber yol alacak, akýlda kalýcý bir marka yaratacaksýnýz. Bu marka özgün bir marka olmayabilir; hatta daha önceden yaratýlýp halihazýrda insanlarýn zihnine kazýnmýþ bir markayý ödünç almanýz sizin zaman kazanmanýzý, insanlarýn dikkatlerine daha rahat sýzmanýzý saðlayacaðý için tercih sebebi olmalýdýr. Bu marka çok bilinen bir ürüne, (fanta, sony, ve benzerine) popüler bir þarkýya veya þiire ('yakalarsam...', 'Ýstanbul'u dinliyorum...', ve benzerine) veya sevilen bir televizyon programýna, ('Görevimiz Tehlike', 'A Takýmý', 'Çocuklar Duymasýn', 'Popstar', ve benzerine) ait bir isim veya bunlarýn bir parçasý olabilir.
Bu markayý ait olduðu yerden soyutlaþtýrýp size ait bir yaratýcýlýk eserine dönüþtürecek, (ve bunu, örneðin program adý olarak seçerek) onun sizinle beraber yol almasýný saðlayacaksýnýz; her anýldýðýnda sizi anýmsatmasýný saðlamýþ olacaksýnýz.

9- Böylelikle son maddemize de gelmiþ bulunuyoruz. Bunu da gerektiði gibi uyguladýðýnýzda artýk bir sembol haline gelmiþ olacaksýnýz.

Þimdiye kadar saydýðýmýz maddelerde neyin eksik olduðunu tahmin etmiþsinizdir haliyle: Görüntü.
Bir ürünün görüntüsü onu hedef kitleye ulaþtýran en önemli etkendir. Öncelikle iþe bir hedef kitle belirlemekle baþlayacaksýnýz. Diyelim ki sokaðý seçtiniz; halkýn, düþmüþlerin, kaybedenlerin, ezilmiþlerin ve dýþlanmýþlarýn yanýnda olmalýsýnýz o halde. Bunun için de öncelikle, (tabiri caiz ise eðer) delikanlý bir görüntü elde edeceksiniz. Ne ki bu görüntü ile kariyerinizi devam ettirdiðiniz mekanlardaki görüntünüzün arasýnda kalabilirsiniz. Bunu çözmek için öncelikle rahat bir þeyler giyeceksiniz. Rahat kýyafetler sizi yeri geldiðinde hem sokaktan biri hem de ezenlerin karþýsýnda, týpký hedef kitleniz gibi, ezilen bir kiþi olarak gösterecek, yeri geldiðinde sportif, yeri geldiðinde umursamaz, ve hatta komik gösterecektir. Bu kýyafet ile birlikte tuhaf durmayacak bir de sembole ihtiyacýnýz olabilir. Bunun için de basit bir þapka uygun bulunabilir.

En son olarak da evladiyelik bir fotoðrafa ihtiyacýnýz olacak. Bu fotoðraf da, týpký kostümünüz gibi, akýllara kazýnabilecek, algýlanmasý kolay bir görüntünün bulunmasý gerektiðinden, fotoðrafýnýz olabildiðince sýra dýþý, hatta mümkünse komik olmalý. Bu suratýnýzda çok garip duran, anlamsýz bir gülümsemeyi, ya da bir göz kýrpmayý gösteren bir fotoðraf olabileceði gibi, projenizi destekleyen öðeler, ya da tuhaf bir hareket içeren herhangi bir görüntü bile olabilir. Hiçbir anlam ifade etmeyen bir el hareketi kullanabilirsiniz örneðin. Seçim sizin. Yalnýz bu fotoðrafýn köþenizi uzun yýllar süsleyeceðini unutmamalý, bu yüzden ileride piþmanlýk duyacaðýnýz bir seçim yapmamalýsýnýz. (Fotoðrafýn uzun yýllar köþenizi süslemesi, siz yaþlanmaktayken onun hep ayný kalmasý size, korktuðunuz gibi zarar deðil yarar saðlayacaktýr. Uzun yýllar ayný sýkýcý fotoðraf ile zihinlerde canlandýktan sonra yaþlanmýþ yeni görüntünüzle, örneðin boynunuzda bir fular ile, ortaya çýktýðýnýzda, insanlar bir tane diþe dokunur çalýþmanýzý anýmsamasalar da size yýllarýn üstadý olarak bakacaklardýr. Öyle ya herkes ayný yaþý sürdürürken siz bu mesleðe yýllarýný vermiþ bir eski kurtsunuzdur artýk. Gördüðünüz gibi doðru seçimleri yaptýðýnýz da her þey sizin lehinize çevrilebilir.)

***

Evet, dersimiz burada sona eriyor. Unutmayýn tüm yapmanýz gereken bu maddeleri adým adým uygulamaya sokmak, kendinize güvenmek ve ne olursa olsun, asla ama asla, yaptýðýnýzdan utanmamaktýr.

Utanan insan baþkalarýný düþünen insandýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trainspotting Çevirisi Üzerine
Bul Karayý Al Parayý
Tersane'de Yangýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nasýl Zengin Oldum [Öykü]
Metin Þentürk'e Açýk Mektup [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavý - II [Öykü]
Belli Olmaz [Öykü]
Et Suyuna Bulgur Pilavý [Öykü]
Her Þey Güllük Gülistanlýk [Öykü]
Müptela [Öykü]
Kapý - 2 - [Öykü]
Kapý - 1 - [Öykü]
Þehrin Ýstenmeyen Tüyleri [Öykü]


Anýl Gökpek kimdir?

Kayýp kuþak gerçek mi? Yoksa sadece bir efsaneden mi ibaret?

Etkilendiði Yazarlar:
Oðuz Atay, James Joyce, Sabahattin Ali


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Anýl Gökpek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.