..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Mehmet Sinan Gür




8 Nisan 2002
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu  
Mehmet Sinan Gür
Ýngilizce eðitimin Türkiyeliler üzerindeki etkileri. ODTÜ hiç umulmadýðý gibi Türkiyenin yurtseverlerinin yetiþtiði bir kurum olmuþtur. Hiç umulmadýk baþka bir yerde, ABD'de Oktay Sinanoðlu kendi kendisini yetiþtirebilmiþtir.


:EHAA:
ODTÜ 1956 yýlýnda Ankara’da kuruldu. Kuruluþ amacý, Amerikalýlarýn Türkiye ile yapacaklarý iþlerde onlarýn dilinden anlayan kaliteli elemanlar yetiþtirmekti. Kýsaca onlara hizmet edecek fakat Türkiyeli olan elemanlar. Bu düþüncenin altýnda bir de Türkiye’nin ABD’ye baðýmlýlaþtýrýlmasý yatýyordu.

Ancak tam olarak umulduðu gibi olmadý. ODTÜ’den yetiþen kiþiler tam tersine ABD’ye cephe aldýlar. Üniversiteye ziyarete gelen amerikan elçisi Commerce’in arabasý ters çevrilip yakýldý. 47 doðumlulardan oluþan 68 kuþaðý denen bir gençlik hareketi baþladý. ODTÜ öðrencileri bu harekette öncü rol oynadýlar.

Sonra herkesin bildiði, 12 Mart muhtýrasý ile bir 1972 sonrasý dönemi yaþandý. CHP’nin ve Bülent Ecevit’in baþbakanlýðýndan sonra hapse atýlanlar çýktýlar. ABD’ye karþý yeni bir dalga hareketi oldu. ODTÜ öðrencileri yine öncü idiler. Bunun da sonunda 12 Eylül 1980 darbesi geldi. Ondan sonra günümüze kadar her þey Türkiye’yi baðýmlýlaþtýrmak için çaba sarf eden kiþilerin istediði gibi yürüdü.

Ýngilizce eðitim yapan kurumlar çoðaldý. Ýngilizce bilmek sanki çok önemli imiþ gibi bir hava yaratýldý.

Bütün bu olaylar olurken Oktay Sinanoðlu isimli bir bilim adamýmýz ABD’de yetiþmiþ ve orada çalýþýyordu. Yakýn bir zamanda Türkiye’ye döndü. Þu anda Yýldýz Üniversitesinde öðretim üyeliði yapmakta. Onunla ilgili yazýlmýþ bir kitap ve kendisinin iki kitabý var. Kitaplarýndan birinin adý Bye Bye Türkçe. Özet olarak savunduðu görüþ: Bir ülkeyi baðýmlý kýlmanýn ilk þartý o ülkenin dilini kullanýlmaz hale getirmektir. Onun için eðitim dilini baðýmlý olacaðý ülkenin diliyle yani Ýngilizce ile yapmalýdýr. Eðitim kurumlarýnýn dilinin Ýngilizceleþtirilmesi bu amaca hizmet etmektedir. Dil gidince kültür onu takip eder.(Buna kültür emperyalizmi diyoruz) Peþinden yurtseverlik duygularý yok olur. Sonuçta ülkemiz kendisini savunamaz duruma gelir ve önce esir olur, sonra yok olur.

Oktay Sinanoðlu’nun düþüncelerine büyük ölçüde katýlýyorum. Ancak birkaç düþüncemi eklemek istiyorum. Ben ODTÜlüyüm ancak gördüðünüz gibi onun söylediði gibi bir kiþi deðilim. Kaldý ki o da bütün eðitimini Ýngilizce yapmýþ ABD’de yýllarca yaþamýþ bir kiþidir. Ona raðmen ABD’nin egemenliðine girmemiþtir. Aksine, en büyük yurtseverler bu kiþiler arasýndan çýkmýþtýr. Daha da çýkacaða benziyor. Ýþin baþlangýcýnda da Türkiye’de yabancý dilde eðitim veren herhangi bir eðitim kurumu yok iken baþlayabilmiþtir. Yani ana kriter Ýngilizce deðil, þüphesiz onun çok büyük etkisi vardýr, daha baþka bir þeydir. Düþüncemi pekiþtiren baþka bir veri daha var. Þu andaki ve bugüne kadarki devlet yöneticileri içinde Ýngilizce bilen, akýcý Ýngilizce konuþan çok kiþi yoktur. Mecliste de Ýngilizce konuþan çok az sayýda kiþi vardýr ama bu durumu yapan, yasalarý bu yönde çýkaran onlardýr. Demek ki dilin Türkçe olmasý, üniversitelerin Türkçe eðitime dönmesi, sorunu çözücü bir etki yapmaz. Bu bana göre de gereklidir ancak hem yeterli deðildir hem de sorunun asýl nedeni deðil, yalnýzca bir yansýmadýr.

Asýl neden kiþisel çýkarlar ve paradýr. Esas olarak bu sorun çözülmelidir. Yoksa dil sorunu da çözülmez; korkarým ülkemiz de elden gider.

Bugünlerde ODTÜ öðrencilerinin yine bazý eylemler yaptýklarýný duyuyorum. Gelenek sürüyor.
8.Nisan.2002



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Tohum Yasasý - Bu Ne Biçim Yasa
Kitap - Meraklýsýna Metal Fýrtýna
Türk ve Kürt Aydýnlarýn Dikkatine
Türkiye Avrupa Birliðine Giremez
Yapmamalýydýnýz Komutaným
Film - Ýki Film Birden
Ýngilizce Eðitim II, Tarihte Yabancý Dil

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Cola Turka Üzerine
Film - Amen, Gaz Odalarý ve Gerçekler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.