..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Meryem Rabia Taþbilek




4 Temmuz 2007
Dün Gece Güneþi Ýizledim Sabaha Dek  
YAPI DAVRANIÞI DOÐURUR!

Meryem Rabia Taþbilek


"Ey su gittin gideli herkes kuyunun taþlarýný sayar da, kimse kuyuya taþ atma demez!" YAPI DAVRANIÞI DOÐURUR! Öðrenme hýzýmýz deðiþim hýzýmýzýn önüne geçmezse doðru þekilde deðiþemeyiz. Ama yine de biz kullansak da kullanamsak da fýtratýmýzýn denizler gibi olumsuzluklarý, önyargýlarý dýþarý atma kabiliyeti vardýr diye düþünüyorum! ... "umut kesilmiyorsa dostlarým kesip barikatlar kurarak kangrenli gövdemizden þurda güneþe ne kaldý..."Ýlhami Çiçek ... Diderot'un bahsettiði genç bir ressamýn resim yapmaya baþlarken diz çöküp ettiði duaya amin demekten kendimi alamýyorum!: Rabbim beni modelden kurtar!


:BHCJ:
"Ey su gittin gideli herkes kuyunun taþlarýný sayar da,

kimse kuyuya taþ atma demez!"


YAPI DAVRANIÞI DOÐURUR!

Öðrenme hýzýmýz deðiþim hýzýmýzýn önüne geçmezse doðru þekilde deðiþemeyiz. Ama yine de biz kullansak da kullanamsak da fýtratýmýzýn denizler gibi olumsuzluklarý, önyargýlarý dýþarý atma kabiliyeti vardýr diye düþünüyorum! Yeni düþüncelere (ki tefekkür bir ibadettir) yelken açmaya çalýþan veyahut bu yolda yol almak için çýrpýnan insanlara "Her insan düþündüðünü sanýr oysa tek yaptýðý ön yargýlarýný yeniden düzenlemektir!" sözün telkin ederek, (Her öðrenilen veyahut deðiþen fikrin önyargý olduðunu iddia ederek) öðrenilmiþ çaresizliði aþýlamaktan öteye geçebilir miyiz?..Ayrýca psikolojik çaresizlikler fiziksel tepkileri de etkiler...

Belki ben de "hüzünbaz" biriyim...Tabiki hüzünlerimiz ve kaygýlarýmýz olacak. Kaygý bazen birçok motivasyondan daha tetikleyici ve sonuca ulaþmamýzda yardýmcý faktörlerden biri olarak karþýmýza çýkabiliyor... Lakin bu ya hep ya hiç mantýðýna dayalý yaklaþýmlar nedeniyle yýlladýr þahsi ve toplumsal hayatýmýzda maddi manevi derin yaralar açtýðýmýzý veyahut baþkalarý tarafýndan yaralandýðýmýzý düþünüyorum! Bu tutumlar, nice gülleri daha tohum-day-ken açmadan solmaktan yana býktýrýr diye korkuyorum! Oysa ben inanýyorum ki; aklý aðrýyan her insanda kendi içindeki ve toplumdaki putlarý, önyargýlarý kýracak potansiyel vardýr!

Bazý eþiklerden geçerken aklýmýzýn ve belki yüreðimizin aðrýsý içimizdeki kuyularýn bulanmasýna, dilimizin dolanmasýna, düðümlenmesine vesile olabilir. Lakin "sonsuz tabakalý gerçek: hayat&ölüm" arasýnda birileri saate bakarken, birileri düþ kuruyorsa; kýrýlmayacak tabu, silinmeyecek önyargý yoktur! Bu yolda ne kadar gönül yaþý feda etsek azdýr! Ýnsan duymadýklarý, görmedikleriyle bile yüreði kabaran bir varlýktýr çünkü...Fakat biz bu deðiþimin, diriliþin neresindeydik, nersindeyiz ve neresinde olabiliriz burasý tartýþýlýr! Herhangi birinin yada kendi fikirlerimizin istisnasýz doðruluðunu kabul edersek zihnen birilerine veya kendi benliðimize kul-köle olmayý kabul etmiþ olmaz mýyýz?

Son olarak "her düþünen insanýn aslýnda tek yaptýðýnýn önyargýlarýný yeniden düzenlemek olduðu" önyargýsýna sahip dostlarýma kekre bir hüzünle þunu diyebilirim ki; dün gece güneþi izledim sabaha kadar...

"umut kesilmiyorsa dostlarým
kesip
barikatlar kurarak kangrenli gövdemizden
þurda güneþe ne kaldý..."Ýlhami Çiçek

Diderot'un bahsettiði genç bir ressamýn resim yapmaya baþlarken diz çöküp ettiði duaya amin demekten kendimi alamýyorum!: Rabbim beni modelden kurtar!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Surda Bir Gedik Açmak
Cinnet Modern ve Truman Þov
Birini Anlamak Ýçin Onun Ayakkabýsýyla Yürümek
Kendini Ýyileþtiren Bir Yara Gibi
Sudan Çýkmýþ Balýk Sendromunun Mutlu Versiyonu
Bir Gül Tohumu Ekmeli Küllerimize/bosna - 1
Lal Muhabbet/ler
Benim Sadýk Yarim
Kaleme Yemin Olsun
Tarih & Dünya En Güzel Asrýn Tekerrürüyle Taçlanmak Ýstiyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Gecede Kaç Kiþi Bu Þehirde?.. [Þiir]
Kalbimin Ýncir Bahçesi Sükûtumun Gizli Lehçesi [Þiir]
Bileklerimde Budanmýþ Gül Dallarý [Þiir]
Kork Putlarýnýn Elinde Patlamasýndan [Þiir]
Özledikçe Irmaklar Doðuran Gözlerim [Öykü]
"Köprüler Üstünde Þaþýrdýðým Bir An; Yüreðin Arafta Atýyordu" [Öykü]
Pencere Önü Düþünce Rutinleri [Öykü]
Kuþ Bakýþý/bosna/4 [Öykü]
Otantik Eðitim Metodlarý [Öykü]
Dilsiz'in Ben Tercümesi [Öykü]


Meryem Rabia Taþbilek kimdir?

Beni çabucak anlamak istemeyin yeter. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kur'an, Aliya Ýzzetbegoviç, Ali Ural, Ýlhami Çiçek, Cahit Zarifoðlu...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Meryem Rabia Taþbilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.