..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceğin güzellikleri bir düşün ve mutlu ol. -Anne Frank
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yunus Emre Coşan




14 Kasım 2007
40 Yıl Önce Uludağ Yamaçları  
Yunus Emre Coşan
Dağses gazetesi yazıları


:AFFA:
40 yıl önce Uludağ yamaçları

1960 yılların 2. yarısından bir fotoğrafta Uludağ'ın kente bakan kuzey yamaçları yani Bursa'nın güney yamaçları çırılçıplak görünüyor.
Şimdilerde ise Bursa'nın yeşil sıfatına biraz daha yakışır cinsten bu yamaçlar. Tabi bunda 1960 yıllarda başlatılan çalışmaların önemi büyük. Ve bugün nüfusu 1.5 milyonu geçkin bir kentin karbondioksit temizliğini üstleniyorlar. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 40 yıl önce başlatılan çalışmalar bugünlerde meyvesini vermiş. Ve Bursa'nın önemli orandaki oksijenini Uludağ'ın kuzey yamaçları sağlıyor. Kentli de yüzünü güneye döndükçe keyifleniyor, yeşilli bir mutluluğa sarılıyor. 5 bin dekarı aşkın alana 1 milyon 600 bin fidan dikilmiş. Neredeyse her Bursalı'ya 1 ağaç düşecek cinsten. Kentte durum böyle iken ormanı ve yeşilliği ile ünlü Dağ Yöresi'nde 2007 yılı içerisinde çıkan yangınlarda, kaçak kesimlerde onlarca hektar alan, orman arazisi vasfını yitirmiş ya da yitirmek üzere! Yani durum tersine dönmüş; kentte küçük fidanlar büyürken Dağ Yöresi'nde de büyük ağaçlar yok olup gitmiştir.

Var olanı korumak, baştan başlamaktan daha zordur.

Şimdi var olan ormanlarımızı korumayı sürdüreceğiz bunun yanında villa önü açmak için kargaların çıkardığı yangınları da görmezden mi geleceğiz? Böyle bir şey elbette olamaz. Kendimize kaçak ağaç getirirken iyi olacak da; başkasını görünce mi kızıp, celalleneceğiz? Her olumsuzlukta içimiz yanacak, hepsinde yüreğimiz burkulacak. İyi bir yurttaş olmanın gereğinde ve özünde bu vardır zaten.

Peki bundan sonra ne yapmalıyız?

Yeni kampanyalarla dağı taşı her yeri yeşillendirmeliyiz. Bunun için Orman Bölge Müdürlükleri'ne, işletmelerine, şefliklerine büyük görevler düşüyor. Birer sivil toplum kuruluşu bilinciyle yöre insanını aydınlatmalı yeni ağaçlandırma kampanyaları yörenin zenginliğini geliştirmeliler. Buna da her vatandaş sahip çıkmalıdır. Kıraç bir yöreyi evlatlarına bırakmak isteyen varsa buyursun bıraksın. Ama bunun vebalini bırakın bir kenara toplumsal faciasını hiç bir şekilde karşılayamaz. Mesela her evlenen çift en azından birer ağaç dikse, yaşamları boyunca bu ağaçlara baksa çok mu garip bir şey istemiş oluruz? Bunun için yerel yönetimlerin acilen birer aile ormanı oluşturması gerekiyor. Ve bu güzelliği, bu ağaç sevgisini, bize atalarımızdan miras olan yeşili koruma ve sevme sevgisini gelecek kuşaklara da aşılamaları gerekiyor.

Bu amaçla...

Ağaçlandırmanın yapışacağı yerler yanık sahalar, mülkiyet sorunu olmayan alanlar gibi sınıflara ayrılıyor.

Bunun yanında...

Yöre halkının ağaçlandırma talebinde bulunduğu sahalar da yetkili kurumlarca öncelikli olarak alınabiliyor. Başta söylediğimiz gibi 40 yılı aşkın bir sürede yetişen kentin yamaçlarına bir bakın, bir de bir an içinde yangın da yitip giden ormanlara bakın. Sanırım elimizdekileri bitirmeden önce, yeni ağaçlara ihtiyacımız var. Hem de Akdeniz İklimi'nde yetişen karasal iklime zor uyum sağlayan kızılçamlarımız yanmışken...
Yörenin turizme yönelik rekreasyon(canlanma-canlandırma faliyetleri) alanlarından başka bir alternatifi fazlaca kalmamışken...

Aşınan toprak için, sağlığımız için, çevremiz için, geleceğimiz için, yöremiz ve ülkemiz için ağaçlandırma şart!

yunusemrecosan@mynet.com






Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabası Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalı?
Mustafa Şahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
İrfan Başkan'ın Eğitim Işığı
3 Başkanla Baş Başa
Rafting Hep Aklımızdaydı
Dağdan İnene İş Var!
Demirel'den Selam Var

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Jandarma Ne İşe Yarar?
ve Kozalak...
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir?
Sadağ Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlı Kutlama
Rektör Umut Verdi
Kepler Düş'erken
Şenlikler, Hayırlar, Bizler
Kpss Gençliği
Dağ'ın Asfaltsız Yolları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Geleceğe Mektup Yazmak [Eleştiri]
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleştiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleştiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleştiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleştiri]
İşgüzar Öğretmen [Eleştiri]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.