..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Adem KALINSAZ




5 Þubat 2008
"Fikrim Yok"  
Adem KALINSAZ
Bazý anketlerde üç þýklý sorular sorulur: “Evet”, “Hayýr”, “Fikrim Yok” Soru her ne kadar masum gibi dursa da bana pek masum gelmez. Bilmiyorum, edebiyatçýlar ya da felsefeciler ne derler bu hususta. Soru garip, eðer kesin neticeli bir anket ise neden fikrim yok þýkkýný koyarlar. O konuda fikri olmayanlar neden fikrim yok þýkkýnýn iþaretleyerek fikir belirtirler?


:BFCI:
Bazý anketlerde üç þýklý sorular sorulur: “Evet”, “Hayýr”, “Fikrim Yok”
Soru her ne kadar masum gibi dursa da bana pek masum gelmez. Bilmiyorum, edebiyatçýlar ya da felsefeciler ne derler bu hususta.
Soru garip, eðer kesin neticeli bir anket ise neden fikrim yok þýkkýný koyarlar. O konuda fikri olmayanlar neden fikrim yok þýkkýnýn iþaretleyerek fikir belirtirler?
Anketler belirlenen bir konuda deneklerin neler düþündüklerini ortaya koymak için hazýrlanýr. Bu sebepten “Evet” ve “Hayýr” þýklarý deneðin düþüncesini ortaya koymaya yeterlidir. Gel gör ki araþtýrma þirketleri ya da anketçiler bir de “Fikrim Yok” þýkký koyarlar anketlerine.
Fikir beyan etmeyen kiþinin “Fikrim Yok” beyaný deneklere sorulan sorunun ölçülebilirliðine zerre kadar katký saðlamamaktadýr. Bir deneðin kendine her uzatýlan mikrofona konuþmamasý, ya da eline tutuþturulan anket sorularýna cevap vermemesi kadar doðal bir þey yoktur. Bu sebepten bu kiþiler için “Fikrim Yok” þýkkýnýn konulmasý kadar abes bir þey olabilir mi?
Hadi konuldu diyelim. Ve bu konuda deneðin mesajlarýna gelelim:
Denek, “Fikrim yok” demekle bu konuda etraflýca bilgi sahibi deðilim, bilgi sahibi olmadýðým bir konuda kamuoyuna görüþ beyan etmem ahlaki olmaz. Benim görüþlerim doðrultusunda kamuoyu oluþturulmasý doðru olmaz. Çünkü ben zaten bunu saðlamak için görüþ beyan etmiyorum. “Fikrim Yok” þýkký beni ve düþüncelerimi temsil etmiyor, demek istiyor kanaatini taþýyorum. Yanýlýyor muyum?
Denek, “Fikrim yok” demekle bu konuda görüþ beyan etmek istemiyorum, demek istiyor. Bu sebepten de “Fikrim Yok” þýkký bîlüzumdur.
Denek, “Fikrim Yok” demekle bu konuda “Evet” ve “Hayýr” þýklarý da benim görüþümü temsil etmiyor, demek istiyor ve meramý “Fikrim Yok” olarak lanse ediliyor.
Sorularýn içeriði ve yapýsýna baktýðýmýz zaman da “Fikrim Yok” þýkkýnýn ne kadar flu durduðu görülmektedir. Faraza þöyle bir soru düþünelim ve bu soru üzerinden “Fikrim Yok” þýkkýný mütalaa edelim:
“-Ýþ bölümünün üretime katkýsý var mýdýr?”
Bu soru için iki þýk yeterlidir: “Evet” ve “Hayýr”. “Fikrim Yok” þýkký denek için gereksizdir. Çünkü denek bu konuda bilgi sahibi ise cevabý ya “evet” ya da “hayýr’dýr”. Bilgisi yok ise fikirsiz deðildir. Görüþ beyan etmemesi için “Fikrim Yok” þýkkýný iþaretlemesi cevap deðil çözümsüzlüðe kapý aralamaktýr. Bu mantýk yürütmenin bir neticesidir. Dolayýsýyla burada “Fikrim Yok” þýkký deneðe sýrýtmaktan baþka bir iþe yaramamaktadýr.
Bir baþka soruda ise:
“Hava sýcaklýðýnýn eksi 19 dereceye düþmesi hayatýnýzý olumsuz etkilemekte midir?”
Bu soru denekte mutlaka cevabýný bulacak bir sorudur. Eksi 19 derece hayatýný olumsuz yönde ya etkilemekte ya da etkilememektedir.
Ýyi de eksi 19 derece bir insanýn hayatýný nasýl olumsuz etkilemez demeyiniz lütfen. Gerekli tedbirleri aldýktan sonra eksi 29 da olsa insanlar olumsuz etkilenmeyebilirler. Eðer olumsuzluk hayatta taraçalar oluþtursaydý, Antartika ve Sibirya’daki insanlara buzdan evler kâfi gelmez, terk ederlerdi o diyarlarý. Oysa onlar yaþamlarýný balýkçýlýk, avcýlýk vs. þekillerde buralarda sürdürmeye devam etmektedirler.
Eksi 19 derece sorusu için de “Fikrim Yok” þýkký Sibirya’daki buz evine kalorifer döþemek kadar lüzumsuzdur.
“Türkiye Malezya olur mu?” sorusuna denklerin:
“Türkiye ne Malezya olur, ne Küba, ne de Cezayir; Türkiye ancak Türkiye olur.” tepkisi normal ve sosyal bir cevapken; “Görüþ beyan etmesem” bir baþka cevap olur. Ancak “Fikrim Yok” cevabý cevap olmaktan ziyade “Git kardeþim baþka iþin yok mu?” dan baþkaca bir anlam ifade etmez.
Anketçilerin anketlerine “Fikrim Yok” þýkkýný koymalarýnýn abesliði kadar, ankete görüþ beyan etmiþ olmak için diðer seçenekler yerli yerinde dururken “Fikrim Yok” þýkkýný iþleyenlere de þaþmak gerek diye düþünürüm.
Kardeþim, madem görüþ beyan etmeyeceksin, neden “Fikrim Yok” þýkkýný iþaretleyerek olmayan görüþünü beyan ediyorsun. Deðil mi ama?
Okur derse ki:
“-Hocam þimdi durup dururken sen bu yazýyý neden yazdýn?”
El-cevap: Biraz tefekkür, biraz “Fikrim Yok!”
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Kardeþleri
Kör Þeytanýn Kör Gözüne...
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak [Deneme]
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým [Deneme]
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý [Deneme]
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri [Deneme]
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna [Deneme]
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý [Deneme]
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III [Deneme]
"Çin Ýþi" Olimpiyat [Deneme]
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov [Deneme]
Üstad [Deneme]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.