..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Ömer Akþahan




16 Nisan 2009
Ýlçe Halk Kütüphanesi Var mý?  
Ömer Akþahan
“Biliyor musun Ayçe Haným, birbirini hiç tanýmayan sanata eðilimli gençler, ayný þairi ya da yazarý sevmenin sonucu dostluk kurarlar, saygý dolu sevgilerle baþlardý birliktelik.” dedi Haldun Taner. Doðruydu bu. Çok tanýk olmuþtum bu denli baþlayan birlikteliklere.


:AHGD:


Ömer AKÞAHAN

Ödemiþ Cumhuriyetin kurulduðu ilk yýllarda yakaladýðý geliþim çizgisini 1950’li yýllara deðin sürdürmüþ; o yýllarda birçok ili kýskandýracak kentsel ve kültürel deðiþimi yaþamýþtý.
Demokrat Partinin iþbaþýna gelmesiyle baþlayan süreçte bu kez, o güne deðin kazanýlan birçok kültürel varlýðýn bir bir yok edildiðini görürüz.
Cumhuriyet Halk Partisinin Atatürk’le baþlayan aydýnlanma hareketinin lokomotifi olan Halkevleri ve Okuma Odalarý gençlerin sadece kitapla buluþtuðu yerler olmayýp; tiyatro, folklor ve müzik çalýþmalarýný da yaptýklarý mekânlar olarak Ödemiþ’te özel bir yere sahiptiler.
Bütün bu saydýðýmýz kültürel çalýþmalar sonucu Ödemiþ’ten birçok sanatçý yetiþti, edebiyat ve sanat çevrelerinde tanýndýlar, sevildiler.
***
Günümüzde kitaplarýn az sattýðýndan, gençlerin kitap okumadýðýndan sürekli yakýnýlýr. Bu yakýnma, yayýnevleri ve kitapçýlarýn istatistiklerine dayanmaktadýr Ancak bu duruma nasýl gelindiði üzerinde acaba yeterince duruyor muyuz?
Japonya’da kiþi baþýna yýlda 25 kitap düþerken Türkiye’de beþ kiþiye yýlda bir kitap düþmesini nasýl yorumlayabiliriz?
Bu durumda soracaðýmýz ilk soru þu: Ödemiþ’te gerçekten bir ilçe halk kütüphanesi var mý? Varsa tam adresini söyleyebilir misiniz?
Bu sorularýn yanýtýný rasgele birkaç Ödemiþliye sorsak kesinlikle çoðunluðu olumlu yanýt veremez.
Ne acý bir durum deðil mi?
Ödemiþ’te oysa yýllardýr derme çatma yapýda da olsa bir Ýlçe Halk Kütüphanesi var.
Var olmasýna var da, hizmet verdiði yer adeta bir sýðýnma evine benziyor.
Kirasýný ödeyemediði için her an çýkarýlma korkusuyla yaþayan bir kiracý gibi!
***
Ödemiþ Ýlköðretim Okulu bahçesinde 1913 yýlýnda Ziraat Mektebi olarak faaliyete geçen, iþgalde Yunan komuta merkezi olan ve ilçenin günümüze kadar ulaþmýþ nadide kültür varlýklarý arasýndaki tarihi binanýn alt katýndaki iki odada hizmet vermeye çalýþan Kütüphane Ýlçe Milli Eðitim Müdürlüðü binasýndaki eski günlerini de arar hale gelmiþ.
Adýnda halk kelimesi olan kütüphaneye yetiþkin bir Ödemiþli girmek istese, karþýsýna Ýlköðretim Okulunun nöbetçi öðrencileri dikilip, çeþitli ahret sualleri sorar. Yani kütüphaneye bir yetiþkinin girmesi hiç de kolay deðildir. Diðer yandan bir baþka okul öðrencisi de kütüphaneden yararlanmak istese benzer durumla karþýlaþýp, geri dönecektir.
Daha da ilgincini söyleyeyim mi? Ayný okulun kantininden çay istediðinizde, “Dýþarýya” servis yasaktýr sözüyle karþýlaþýrsýnýz.
Siz olsanýz, Allah aþkýna söyleyin, ne düþünürsünüz?
Hatta Ýdris Beyden önceki okul müdürü Sayýn Mustafa Toker zamanýnda Ýlçe Halk Kütüphanesi tel örgülerle çevrilmiþ, öðrencilerin kütüphaneye giriþi yasaklanmýþtý!
***
Sözü Turgay Gönenç’in Ýskelenin Altýndaki Deniz adlý kitabýnda yer alan güncelerinden birine býrakalým: “Geçmiþe dönmek üzere konuþma açýldý, edebiyat matinelerine. Haldun Taner, ‘Daðýttýlar bizi,’ dedi. Gençliðin edebiyat matinelerine olan ilgisinden tedirgin olanlar vardý! Bir bakýma bu matineler sanata giden yolu açýyor, okuma istemi yaratýyordu.
“Biliyor musun Ayçe Haným, birbirini hiç tanýmayan sanata eðilimli gençler, ayný þairi ya da yazarý sevmenin sonucu dostluk kurarlar, saygý dolu sevgilerle baþlardý birliktelik.” dedi Haldun Taner. Doðruydu bu. Çok tanýk olmuþtum bu denli baþlayan birlikteliklere.
Haldun Taner’in sözleriyle, Louvre Müzesi bekçilerinden birinin sözleri þaþýrtýcý bir eþdeðerlilik taþýyor: “Ayný resmi ya da resimleri sevip birlikte müzeden çýkýp sonra birbirleriyle evlenen çok sanatsevere tanýk oldum.”
***
Evet anladýk, toplum olarak kitap okumuyoruz. Yazarlarý çizerleri sevmiyoruz. Hele muhalif olanlara diþ geçirmek istiyoruz.
Peki, biz neyiz? Müslüman deðil mi?
Kutsal kitabýmýzýn “Ýkra” sözü bize neyi emrediyor?
“Oku” diyen bir dinin mensuplarý olarak bizi okumaktan alýkoyan nedir öyleyse?
***
Ödemiþ Ýlçe Halk Kütüphanesi þuan tek bir bayan memurun elinde, müdürlüðüne de vekâlet eden personel Konaklý Halk Kütüphanesinde görev yapýyor.
Çok yakýnda da mevcut yerlerinden restorasyon nedeniyle çýkmak zorunda olan kütüphane Ödemiþlilerin ilgisini, özellikle de yeni seçilen Belediye Baþkaný Bekir Keskin’in yardým ve desteðini istiyor.
Doðrusu kendisi de Ödemiþ’in varolan deðerlerini yeniden kazandýrma sevdalýsý olan Sayýn Keskin’in her ne kadar farklý bir bakanlýk bünyesinde de olsa Ödemiþ’e yakýþan bir Kütüphaneyi görmek isteyeceðinden hiç kuþkum yok.
Hatta bana kalýrsa, belediye bünyesindeki kütüphane ile Ýlçe Halk Kütüphanesini bir çatý altýnda toplayacak bir oluþumu gerçekleþtirebilirse kentimize çok daha yararlý olacaðýna inanýyorum.
Kültür ve sanatýn yolu büyük öykücü ve oyun yazarý Haldun Taner’in de dediði gibi okumaktan, edebiyat matinelerinden geçmekte.
Bunun da önünün açýlmasý ancak kültür ve sanatýn toplumdaki yerini bilen ve önemseyen yerel yönetimlerle olacaktýr.
Umarým bu beklentimizi Sayýn Keskin boþa çýkarmaz…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
2023'e Mektup
Mehmet Nasýl Kurtulur?
Okulda Veliler Temizlik Yaparsa Ne Olur?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.