..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Ömer Faruk Hüsmüllü




4 Þubat 2010
Þark Cephesi Komutaný Kâzým Karabekir  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Atatürk ile olan anlaþmazlýklarý da bazýlarýnýn abarttýðý kadar önemli bir konu deðil.Çünkü ikisi de askeri birer deha olan bu kahramanlarýmýzýn birbirlerinden farklý düþüncelerinin bulunmasý gayet doðaldýr.Her konuda ayný düþünselerdi iki ayrý insan olamazlardý.


:BJJC:



Karabekir Paþa’nýn adýný yazýp internette týkladýðýnýzda onun hayat hikayesi ile ilgili birçok doküman bulabilirsiniz.O nedenle ben bu konuya deðinmeyeceðim.Atatürk ile olan anlaþmazlýklarý da bazýlarýnýn abarttýðý kadar önemli bir konu deðil.Çünkü ikisi de askeri birer deha olan bu kahramanlarýmýzýn birbirlerinden farklý düþüncelerinin bulunmasý gayet doðaldýr.Her konuda ayný düþünselerdi iki ayrý insan olamazlardý.
Benim üzerinde durmak istediðim konu Emre Yayýnlarý’ndan 1994 yýlýnda yayýnlanmýþ olan Kâzým Karabekir’in “Birinci Cihan Harbini Nasýl Ýdare Ettik” isimli eserinin üçüncü cildidir.Bu eserin baþlangýç kýsmýnda Karabekir Paþa þunlarý söylüyor:
“Cihan Harbi hakkýndaki eserimin üçüncü cildinde tafsilatýyla görüleceði veçhile, Kuvve-i Seferiye Kumandanlýðýyla Ýstanbul'dan ayrýldýktan sonra kuvve-i seferiyemi "Halep"te toplamýþtým. Baðdat üzerinden Ýran'a hareket ede¬ceðim sýrada, Sarýkamýþ felâketi dolayýsýyla üçüncü ordu emrine verildim. Fakat bu aralýk Irak ve Havalisi Kumanda¬ný Süleyman Askeri Bey yaralanmýþ olduðundan "Kuman¬dayý almak üzere Baðdat'a hareket" emrini aldým ve bu su¬retle kuvve-i seferiyemden ayrýlmýþ oldum. Posta arabasýyla ve geceli gündüzlü devam eden seri bir yolculukla Baðdat'a yetiþtim. Ancak o emirden vazgeçilmiþ! Yani bir emirle Ýs¬tanbul'a çaðrýldým; (Kartal-Pendik-Yakacýk) mýntýkasýnda bulunan ve karargâhý Kartal'da olan ondördüncü fýrkanýn kumandanlýðýna tayin olundum. Marmara ile - Þile civarýnda - Karadeniz sahillerinin tahkimi iþini bitirdikten ve birkaç manevra da yaptýktan sonra kolordumuzla Uzunköprü üze¬rinden Çanakkale cephesine sevkolunduk. Cevizdere'de Fransýz'lara karþý fýrkamla üç buçuk ay müdafaada bulun¬dum. Buradan Ýstanbul'daki Birinci Ordu Erkâný harbiye re¬isliðine alýndým; az sonra Galiçya'ya gidecek ordunun erkâný harbiye reisliðine tayin olundum. Fakat - o sefer hakkýndaki nokta-i nazarým dolayýsýyla - bundan vazgeçildi; Irak'taki al¬týncý ordu kumandanlýðýna tayin olunan müþir Fon Dergolç (Von der Goltz)'ün Erkân-ý harbiye reisi olarak Irak'a gön¬derildim. Fon Dergolç'ün vefatýndan sonra ve Kut el-Ama-ra'nýn sükutundan az önce orasý muhasara vazifesi de üzerin¬de bulunduðu onsekizinci kolordu kumandanlýðýna tayin olundum. Bir buçuk yýl kadar Irak cephesindeki vazifelerimi yaptýktan sonra Ýstanbul'da yeni bir vazifeye tayin olunmak üzere merkezden istenildim. Ancak Ýstanbul'a giderken Adana'dan geri çevrilerek Diyarbekir'deki ikinci ordunun, mer¬kezi Lice'de bulunan ikinci kolordu kumandanlýðýna naklo¬lundum. Bir yýla yakýn (Van gölü - Muþ - Çapakçur) cephe¬sinde bulundum. Rus ordularýnýn Bolþeviklik darbesiyle sar¬sýlmasý üzerine Kafkas cephesinin sað cenahýnda bulunan ikinci kolordu kumandanlýðýndan Erzincan karþýsýndaki bi¬rinci Kafkas kolordu kumandanlýðýna geçirildim. Ýþte "Er¬zincan ve Erzurum'un Kurtuluþu" baþlýklý eserime mevzu teþkil eden hadiseler, bu noktadan baþlar.
Cihan Harbinde uhdeme verilen vazifeler; beni muhasým bulunduðumuz üç büyük devlet ordularýyla çarpýþtýrmýþ ol¬du: Çanakkale'de Fransýz'larla, Irak'ta Ýngiliz'lerle, Kafkas cephesinde de Rus'larla karþý karþýya bulundum. Yine ayný harp içinde aldýðým vazifeler dolayýsýyla pek uzun mesafeler de katettim. “

Daha sonra eserin birinci bölümünde görev yeri olan Doðu cephesine gitmek için tam bir ay süren zorlu yolculuðunu anlatýyor.Zorlu ,çünkü her taraf karla kaplý ve kimi zaman at sýrtýnda çoðu zaman da yürüyerek gerçekleþtirilen bir yolculuk.Yolculuk sýrasýnda geçtiði yerlerdeki tespitleri de oldukça ilginç bilgilerle dolu.O yörelerde üretilen madenlerden tutun da sokaklarýn temizliðine varýncaya kadar her konu ile ilgileniyor,sorunlarýn çözülmesi için emirler veriyor.Kitabýn birinci bölümü Erzincan’ýn kurtuluþu ile bitiyor.
Ýkinci bölüm,Erzurum’un kurtuluþunu anlatýyor.Erzurum’u kurtarmaya çalýþýrken sadece düþmanla deðil ayný zamanda dirayetsiz bazý komutanlarla da uðraþmak zorunda kalýyor.Risk almasýný bilen bir komutan olduðu için inisiyatif kullanýyor,daha doðrusu iþini ,hatta hayatýný tehlikeye atarak Erzurum’u kurtarýyor.
Bu eserde,Türk askerinin ve milletinin 1917-18’li yýllardaki imkanlarý daha doðrusu imkansýzlýklarý,ordunun nasýl beslenmeye çalýþýldýðý,Ermeniler’in yaptýklarý sade ve gerçekçi bir dille anlatýlýyor.Paþa’nýn bu eserinde kendini öven bir tek satýra rastlayamýyorsunuz. Zaferlerin tek sahibi olarak Türk askerini ve milletini gösteriyor.
Günümüzde Ermeni meselesi bir çok platformda tartýþýlan bir konu oldu.Ermenilerle en çok mücadele eden,onlarý çok iyi tanýyan bu komutan onlar hakkýnda, bu kitabýn en sonunda þöyle bir tespitte bulunuyor:
“Ermeniler kendilerinin de orta Asya’dan gelmiþ Turan neslinden olduklarýný isbata çalýþtýklarý gibi bir zamanlar Ýslâm olarak da kaynaþmýþ olduklarýný hatýrlýyorlar. Bunun için vatandaþýmýz olan Ermeniler de politikacýlarýn þu ve bu tesirlerine kapýlmamaða ve Ermeni milletini Türk camiasý içinde kaynaþtýrmaða büyük bir samimiyetle uðraþmaktadýr¬lar.”

Karabekir Paþam,BU MÝLLET SANA MÝNNETTARDIR...





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Gabriel Garcia Marquez'in Veda Mektubu
Ömer Rasih Öztürkmen
Türk Dünyasýna Adanmýþ Bir Ömür Turan Yazgan
Tarihçi Araþtýrmacý Yazar Necat Çetin'i Kaybettik
Yusuf Ziya Ortaç ve Kaybolan Kelime
Eþekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz
Tolstoy ve Eserleri
Trakya Rüzgarý
Oktay Sinanoðlu'nun Gençlere Vasiyeti
Seferberlik Hikayeleri - Ýbret Almak Ýçin Okunmalý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kim,ne Demiþ? (Ýsimler Alfabetik Sýraya Göredir... )
Sevgi - Gönül - Umut ve Mutluluk Üzerine Aforizmalar
A'dan Z'ye Güzel Sözler
Baþöðretmen Atatürk Öðretmenler Hakkýnda Ne Söyledi?
Barýþ ve Özgürlük Üzerine Özlü Sözler
Dostluk Üzerine Aforizmalar
Erkek ve Kadýn Üzerine Aforizmalar
Acý - Haz - Elem - Üzüntü Üzerine Aforizmalar
Dünya Atatürk'ü Konuþuyor
Atatürk’ün Özgürlük ve Baðýmsýzlýk Konularýndaki Sözleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.