..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > eyyüp yýldýrmýþ




12 Nisan 2010
24 Nisan, Emperyalizm ve Kurtuluþ Savaþý  
eyyüp yýldýrmýþ
Kavram ve taným olarak pek çok yerde karþýmýza çýkan bir olgu, emperyalizm. (1) Emperyalizm Latince: Ýmperium, imparatorluk kelimesinden türemiþtir. Gerçektende, imparatorluðunu geniþletmek ya da kendi hegemonyasýný baðýmsýz olan baþka ülkelere zorla kabul ettirmek isteyen bir devletin güttüðü politikaya denir. Baþka kaynaklarda, sömürgecilik, yeni sömürgecilik olarak da ifade bulur...


:AGAI:
Kavram ve taným olarak pek çok yerde karþýmýza çýkan bir olgu, emperyalizm. (1) Emperyalizm Latince: Ýmperium, imparatorluk kelimesinden türemiþtir. Gerçektende, imparatorluðunu geniþletmek ya da kendi hegemonyasýný baðýmsýz olan baþka ülkelere zorla kabul ettirmek isteyen bir devletin güttüðü politikaya denir. Baþka kaynaklarda, sömürgecilik, yeni sömürgecilik olarak da ifade bulur.

Tanýmýndan da anlaþýlacaðý gibi emperyalizm geniþ bir kapsama ve etki alanýna sahip kompleks bir kavramdýr. Bunu sayýn, (2) Prof. Dr. Hamza Eroðlu þöyle anlatýyor: Siyasi emperyalizm, demografik emperyalizm, dini emperyalizm, kültür emperyalizmi ve iktisadi emperyalizm gibi çeþitli emperyalizm türleri vardýr. Ayný kaynak þöyle devam ediyor emperyalizmin kompleks yapýsýný anlatmaya(3)” Tarih bakýmýndan bu türlerden hiç birine saf halde rastlanmaz. Devletler emperyalist amaçlarýna varmak için çok defa çeþitli emperyalist modelleri birlikte bir arada kullanýrlar.

Buraya kadar yazdýklarým size hiçte yabancý olmayan bildiðimiz þeyler. Yine biliyoruz tarihte emperyalizm ile savaþan ve bu savaþý kazanan tek ulus Türk ulusudur. Bunu(4) Prof. Dr. Ahmet Mumcu þöyle anlatýr: … 18 Eylül 1920’ de yayýnlanan bir bildirinin son kýsýmýnda yer alan bir yazýdýr bu.” Türkiye halký emperyalizmin egemenliði ve zulmü altýndadýr. Büyük Millet Meclisinin tek ve kutsal emeli Türk halkýný emperyalist egemenliðinden kurtararak kendi irade ve egemenliðinin sahibi yapmaktýr.”

Ýþte bu tarihin emperyalizme karþý yapýlan ilk ve kazanýlan tek savaþýnýn belgelerinden sadece biridir.

Þimdi emperyalizm kavramý yeni geliþme ve biçimlerde devletlerin karþýsýna konmaktadýr. Küreselleþme kavramý ve arkasýndaki asýl niyet ( onlar itiraf etmeseler bile) bizce budur. Küreselleþme kavramý ve tüm küresel aktörlerin ortak çýkar ve gayelerini koruma adý altýnda diðer devletleri sindirme ve sömürme.

Ýþte 1915 yýlýnda yaþanan olaylara deðiþik anlam verip her bahanede önümüze sürülmesinin arka planýnda emperyalizmin kuyruk acýsý vardýr.

Ýþte 23 Nisan 1920’ de TBMM’ sin açýlýþýný hazým edemeyip 24 Nisan gününe baþka mana yüklemenin de ardýnda ayný tavýr yatmaktadýr.

Baþta Fransa, Ýngiltere, Almanya ve ABD kendi emperyalist emelleri uðruna masum halklarý öne sürmekten, yok etmekten çekinmezken bizi taraf olmadýðýmýz ve olmayacaðýmýz suçlamalarla itham etmeleri ne kadar düþündürücü.

(1):Dünya politika ansiklopedisi sayfa, 83

(2): Türk Ýnkilap Tarihi sayfa 29

(3): A.g.e, ayný sayfa

(4): Tarih Açýsýndan Türk Devriminin Temelleri ve Geliþimi sayfa 70

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Bilgilendirici bir yazý
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
12 Nisan 2010
Ýnþallah Türk Milleti emperyalizmin 90 sene önceki maçýn rövanþýný almaya kararlý olduðunu görür,anlar ve bir kere daha bu sülükleri maðlup eder.Paylaþým için teþekkürler.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öldürülen Gazeteciler ve Uður Mumcu
Türkiye"nin Ýki Ýbret Günü (6–7 Eylül 1955)
Ýlk Basýn Þehidimiz, Hasan Fehmi
Ab=sevr Denkleminde Soykýrým Bilinmeyeni
Kýran Kýrana Soykýrým

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Modern Kölelik Nedir?
Evet, Soykýrým Yapýlmýþtýr, Ýnkâr Boþuna!
Kapitalizmin mi Yoksa Bretton Woods' Un Sonumu?
Türkiyenin El Beþir'le Vals'i
Darwin' Ý de mi Allah Yarattý
Yurdumun Kuþlarý
Alman Vatandaþ Hareketi ve Vatandaþ Bile Olamayan Almanlar
Latin Amerikanýn Unasur' U
24 Nisan ve "Musa Daðlý Çocuklar"
Cumhuriyet Tarihinde A - Rmhc ve Kemalizm Gerçeði

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.