..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Aydýn Akdeniz




22 Mart 2012
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme  
Aydýn Akdeniz
Ýyi ki þans eseri önce, Faulkner’in Ses ve Öfke’sine bakmýþým. Derinlikli dil özelliðini oradan az buçuk tanýmasam kolayca gözardý edebilirdim Friedemann ve diðerlerini. Kuralcýlýðýn ardýna gizlediði gerçek yüzüyle barýþýk yaþayabilen Jason’la Thomas Mann kahramanlarý baþ edebilecek midir mesela? Friedemann’ýn karþýsýna vücut dilinde sýrnaþan diþiliðiyle Quentin çýksa ve týpký dayýsý Jason’u cezalandýrmak isterken yaptýðý gibi sessiz öfke ataklarýyla zavallý Friedemann’a yönelse ne yapardý bizimkisi? Kemanýna mý sarýlýrdý yine? Sanmam.


:BJIB:
" Edebiyat aracýlýðýyla esenliðe kavuþturulmasýna karþýn, yaþam, yaþama günahýný iþler durur sürekli, çünkü her eylem us gözünde bir günahtýr." Lisaweta Iwanowna'ya açýldýðý anlardan birinde söylemiþtir bunu Tonio Kröger.
Lisaweta’ya bunlarý söylerken ona gerçekte kur yapmaya çalýþtýðýný düþünmek istiyorum. Yýllar sonra döndüðü baba ocaðýnda yalnýz bir adam olarak yaþlanmak istemediði için genç kýzýn gönlünü þöyle bir yokladýðýný. Umarým bunu yapmak istemiþ olsun. Ve hikayesi yanlýzca iki kiþinin çalkantýlarýyla sýnýrlansýn. Ama ya pencereden herkes adýna bakmýþsa yaþama? Bu durumda bulantýsýný nasýl açýklayacaðýz?
Cevaplanacak onca soruyu geride býrakarak kayýtsýzca bir hikayesinden diðerine geçerken hýzýna yetiþemiyor, izleklerine bakarak soluklanýyorum biraz.Hemen her öyküsünde iflas etmiþ ya da hastalýkla boðuþan bir tüccara rastlýyorum. Sonra bir bahçeye. Ýçinde yýkýlmaya yüz tutmuþ ev ve havuza. Yazar açýk yüreklilikle çaðýrýyor bizi olsa gerek, kendini esirgemiyor. Ýçtenlik bu, evet evet. Çok büyük bir özveri aslýnda. Novellerinde otobiyografisini yazdýðýný düþünerek okuyacaklarýma dikkat kesiliyorum.
Thomas Mann kahramanlarý çok tuhaf, pek konuþmuyorlar. Novellerinde yaþam susmuþken bunu elbette yadýrgamýyorum.Yakýnmýyorlar ama. Yorgunluklarý, ancak tekdüze bir yaþamda dindirilebilecek sancýlarý var. Ýyice sokuluyorum aralarýna. Onlarý biraz yakýndan tanýmalýyým þimdi.
Örneðin loþlukta yüzünün ancak bir kýsmýný seçebildiðimiz Bay Spinell’e bakalým. Masasýndadýr yine. Baþý da eðiktir. Ýnatla, cevaplanmayacaðýný bildiði mektuplardan birini daha yazmaktadýr. Ne mektuplar ama. Ýçinde yenilir,yutulur cinsten olmayan hakaret cümleleri peþ peþe sýralanmýþ. Üstelik her biri þehrin adý saný bilinen önemli þahsiyetlerine gönderilecek.
Ya da Johannes Friedemann tiplemesine. O da Bay Spinell gibi sýk sýk odasýna kapanýr. Orada kemanýyla oyalanýr ki öne kavisli göðsüne raðmen çalabilmektedir kemanýný. Hikaye ve þiir kitaplarý da okur. Tutkuyla üstelik. Yükselen sesi , içinde aþk sözcüðü geçen mýsralara gelince eþikte kulak kabartarak bekleþen gündelikçi kadýnlarýn fýsýltýlarý arasýnda geri çekilerek kesilir. Tonio Kröger ise yetenekleriyle içlerinde en dikkat çekici olanýdýr. Güneyli yüzü, ürkek bakan iki siyah gözün klavuzluðunda yönünü ararken beyaz tenli, sarýþýn alman arkadaþlarýnýn keskin bakýþlarýyla karþýlaþtýðýnda nedense savsaklayan adýmlar atmaya baþlar.
Kaçýnmaya çalýþtýklarý her neyse gölge gibi peþlerindeydi Mann karakterlerinin. Belki bana öyle geldi, bilemiyorum. Ýyisi mi, önce Friedemann'ýn öyküsüne de bir bakalým.
Öykü küçük bir kaza ile baþlar. Annesi kýzlarýyla çýktýðý gezintiden dönünce bir aylýk Friedemann' ý kundaklandýðý masanýn dibinde tortop yatarken bulur. Hizmetçi kadýn, sarhoþ, bebeðin baþýnda öylece bakýyordur. Üzerinde durulmaz pek, geçiþtirilir. Olay öncesinde anne üstüne düþeni yaparak kadýný uyarmýþtýr çünkü. O halde mesele yoktur. Bana göre küçük Friedemann’ýn kamburu ailenin yaþadýðý talihsizlik ve vurdumduymazlýða dayalý gibidir. Friedemann daha küçükken babasý hýzla iflasýn eþiðine gelir. Kederinden olacak, fazla da yaþamaz zaten. Böylelikle Thomas Mann, normal yaþamdan soyutlanmýþ bir Friedemann çýkarýr karþýmýza. Onu tüm çýplaklýðýyla görürüz. Yazar, saplandýðý derinlikte sancýyan bir aðýrlýktan kurtulmuþçasýna rahattýr.
Okuduðum zaman bu sýska bedene reva gördükleri için yazarýna içerlemiþtim. Talihsizliði cezalandýrmak kastý mý taþýyordu ne? Sonra, Tonio Kröger aðzýndan söylenmiþ þu cümle geldi aklýma “ …bu iþ için daha baþtan seçilmiþ ve lanet halkasý boynuna geçirilmiþ bir sanatçýyý, biraz bakmasýný bilen kimse öteki insanlarýn arasýndan hemen bulup çýkarýr.” Etkileyici bir yargý. Thomas Mann kendi dönemine ait etkilerle burada belki baþka bir þey anlatmak istedi ama yine de düþünmeden edemedim. Bir çok insan yaratýlýþýndaki duyarlýlýkla yönelmiþtir sanata. Eminim, yatkýnlýklarýnýn farkýna varamadýðý için sanattan uzak kalmýþ diðerlerinden mutsuz da deðillerdir. Ýronik dilden okur olarak payýný alma sýrasý bize mi gelmiþti yoksa? Sanata verdiðimiz deðer kadar ki her zaman fazlasýný hak etmiþ sanatçýlarýmýzdan bunu esirger miydik hiç! Þu soruya cevap aradýðýný varsayýyorum. Bu insanlarý lanetleyen kim, üstelik doðuþtan gelen kazanýmlarý yüzünden. Ýnanýyorum ki , aykýrý, tuhaf kalmak bahasýna olsa da sanatýn hakkýný verebilmek için bir nebze insani duygulardan arýnmýþlýðý savundu.
Ýyi ki þans eseri önce, Faulkner’in Ses ve Öfke’sine bakmýþým. Derinlikli dil özelliðini oradan az buçuk tanýmasam kolayca gözardý edebilirdim Friedemann ve diðerlerini. Kuralcýlýðýn ardýna gizlediði gerçek yüzüyle barýþýk yaþayabilen Jason’la Thomas Mann kahramanlarý baþ edebilecek midir mesela? Friedemann’ýn karþýsýna vücut dilinde sýrnaþan diþiliðiyle Quentin çýksa ve týpký dayýsý Jason’u cezalandýrmak isterken yaptýðý gibi sessiz öfke ataklarýyla zavallý Friedemann’a yönelse ne yapardý bizimkisi? Kemanýna mý sarýlýrdý yine? Sanmam. Yollarý kesiþmezdi bir defa. Quentin’in yaþadýðý orta sýnýfa özgü kaygýlar Friedemann’ýn nispeten ayrýcalýklý sayýlabilecek dünyasýna yabancý þeylerdi. Edebiyata, þiire tutkundu. Tablo gibi eþsiz, zarif bulduðu bir kadýnýn iç dünyasýndaki sýðlýðý farkedince hatasýný kabullenemeyip kendi yaþamýna son vermiþtir.
Ya, traþsýz yüzü ve koca göbeðiyle Benjamin? Kapatýldýðý akýl hastanesinde yetiþkin olamayacak aklý, bahçelerinde ki çitin parmaklýklarý arasýna sýkýþmýþ çocukluðun izini sürerken sanatoryum da dinlenen Bay Spinell’den gerçekte ne kadar uzaktýr? Toplumsal sorunlara farklý pencerelerden baksalar da Faulkner üzerinden Thomas Mann’ý aramak, izleklerini sürmek verimli bir çalýþma olurdu herhalde.
Ama itiraf etmeliyim gereðinden çok dýþ mekan betimlemesi var. Sabredebilsem, öðreneceðim. Anlatýmýn zenginliðine kapýlarak her betimlemede gün yüzüne çýkacak bir kiþilik özelliðini keþfetmenin hazzýný duyacaðým. Kasvetli duruþlarýna, umutsuzluklarýna öylesine odaklýyým ki dikkatimin baþka yere kaymasýna gönlüm razý olmuyor nedense.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tutkulu Yazýlar
Havaalaný Ýzlenimleri
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi
O'nun Bahsettiði Ýnziva, Senin Anladýðýn Þey Deðil!
Küçükyalý"da Erguvani Kýzýllýk...
Serinus Pusillus Mu, Yoksa Rasmussen"mi Alýrdýnýz?
Ilýk Bir Nefeste, Ýstanbul"dur Solunan...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.