..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Aydýn Akdeniz




16 Aðustos 2009
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!  
Aydýn Akdeniz
“Dini seven dinsiz”, makalenin baþlýðýna konu olan bu tanýmlama, yazar tarafýndan muhtemelen okuyucu üzerinde oluþturacaðý düþünülen ilgi nedeniyle özellikle seçilmiþ olsa da gerçekte böylesi bir tanýmlama ile örtüþebilecek herhangi bir inanç ve deðerler sistemi bulunmamaktadýr tarihin akýþýnda. Bu olsa, olsa ancak her iki taraf arasýnda iyi niyetlerle uzlaþýyý amaçlayan bir temenni olabilir. Ýnsanlýðýn savaþ, tabii felaket ve salgýn hastalýklar nedeniyle dayanýlmasý güç, bunalýmlý dönemlerde bir an için aradaki görüþ ve inanç farklarýný bir tarafa býrakýp karþýlarýna çýkan sorunlara birlikte çözüm arayýþýna girdikleri bilinen bir gerçektir. Nitekim sanattan edebiyata, mimariden müziðe pek çok alanda bu arayýþýn yansýmalarý olduðunu görmekteyiz.


:BAIB:
“Dini seven dinsiz”, makalenin baþlýðýna konu olan bu tanýmlama, yazar tarafýndan muhtemelen okuyucu üzerinde oluþturacaðý düþünülen ilgi nedeniyle özellikle seçilmiþ olsa da gerçekte böylesi bir tanýmlama ile örtüþebilecek herhangi bir inanç ve deðerler sistemi bulunmamaktadýr tarihin akýþýnda. Bu olsa, olsa ancak her iki taraf arasýnda iyi niyetlerle uzlaþýyý amaçlayan bir temenni olabilir. Ýnsanlýðýn savaþ, tabii felaket ve salgýn hastalýklar nedeniyle dayanýlmasý güç, bunalýmlý dönemlerde bir an için aradaki görüþ ve inanç farklarýný bir tarafa býrakýp karþýlarýna çýkan sorunlara birlikte çözüm arayýþýna girdikleri bilinen bir gerçektir. Nitekim sanattan edebiyata, mimariden müziðe pek çok alanda bu arayýþýn yansýmalarý olduðunu görmekteyiz. Makalede, izahýna çalýþtýðým anlatýmla örtüþen içeriðe katýlmamak elde deðil fakat öte yandan sosyolojik baðlamda, geliþerek günümüze gelen felsefi ekoller ve inançla ilgili deðerler sistemini doðru okumak zorundayýz. Kâinatta, basit bir tanýmlama ile yaratýcý bir güç bulunamayacaðýný öne süren öðretilere ateizm denilmektedir. Bu kendi içinde deðiþmez tek bir öðretiye sahip deðildir. Antik dönemden bugünlere kendisine muhatap alýp karþý duruþ sergilediði inançlar karþýsýnda deðiþerek bugünlere ulaþmýþtýr. Ve yine karþýsýna aldýðý kanadýn yoðun karþý çýkýþlarýna maruz kalmýþtýr. Karþýlýklý olarak tezler ve anti tezler atýlmýþtýr ortaya. Somut ve nesnel olanýn konu edildiði metodolojisi nedeni ile bilimselliði temsil ettiði düþünülmüþtür. Ateist yaklaþýmlarýn ihmal ettiði erdemlilik ve ahlaki olgu, tanrýnýn varlýðýný kabul etmekle birlikte vahyi görmezden gelen bir baþka felsefi akým tarafýndan karþýlanmak istenir ki buna Deizm adý verilir. Resmi anlamda kabul gördüðü 16. yüzyýl Fransa’sýndan önce Ýtalya’da ortaya çýktýðý kabul edilir. 164 yýlýnda Paris’te Charbury baronu Edward Herbert, deizm hakkýnda bir eser yazmýþtýr. Kendisine dindar bir görüntü vermeye çalýþarak ileri sürdüðü þeylerin birer dini gerçek olmayýp sadece bir din anlayýþý olduðunu belirtmiþ ve aradaki ayrýma dikkat çekmiþtir. Sonraki dönemlerde ara, ara çýkarak ortaya, varlýðýný hissettirmiþtir. Yaklaþýmýný kýsaca, tanrýya, on emir ve tabletlerde verildiði biçimden tamamen farklý bir nitelik kazandýrma eðilimi þeklinde özetlemek mümkün. Bugün dahi Musevilik ve Hýristiyanlýk öðretilerinin önce kendi içlerinde ve sonra birbirleri ile kýyasýya rekabet ve mücadele içinde olduklarý gerçeði, bahsi geçen coðrafyalarda bu akýmlarýn niçin yaygýnlýk kazandýðýný sanýrým bizlere somut bir þekilde açýklamaktadýr.

Aydýn AKDENÝZ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tutkulu Yazýlar
Havaalaný Ýzlenimleri
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi
O'nun Bahsettiði Ýnziva, Senin Anladýðýn Þey Deðil!
Küçükyalý"da Erguvani Kýzýllýk...
Serinus Pusillus Mu, Yoksa Rasmussen"mi Alýrdýnýz?
Ilýk Bir Nefeste, Ýstanbul"dur Solunan...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.