..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Mehmet Önder




13 Aðustos 2011
Eþek Anýrýr Biz Aðlarýz  
Mehmet Önder
Bilirsiniz, kulaðý duymasýn etmek, diye bir deyim vardýr; satýlacak ya da kurban edilecek hayvanýn yanýnda konuþulmaz. Hayvan anlar da canýna mý kýyarmýþ, yoksa üzüntüsünden mi ölürmüþ bilinmez, sonu iyiye varmazmýþ.


:BIAB:

EÞEK ANIRIR BÝZ AÐLARIZ


     Bilirsiniz, kulaðý duymasýn etmek, diye bir deyim vardýr; satýlacak ya da kurban edilecek hayvanýn yanýnda konuþulmaz. Hayvan anlar da canýna mý kýyarmýþ, yoksa üzüntüsünden mi ölürmüþ bilinmez, sonu iyiye varmazmýþ.
     Büyüklerimiz hayvanýn yanýnda böyle þeyler konuþmamaya aþýrý özen gösterir; duyamayacaðý yerlerde bile,”Satacaðýz, keseceðiz” yerine “Kulaðý duymasýn edeceðiz” deyiverirlerdi. Duruma göre satýlacak mý, kurban mý edilecek anlaþýlýrdý.

     …

     Sözü bizim Kocaarap’ýn kulaðý duymasýn ediliþine getireceðim. Kocaarap bizim emektar. Bütün ev halkýnýn sevgilisi; irice, kapkara bir eþekti.
     Canalýcý durum da þu: Babam, tut sen Kocaarabý, üstelik karþý komþuya sat. Bir gün eve geldik Kocaarap yerinde yok. Ama, ara ara sesi duyuluyor derinden. Baþladýk aramaya; hiç kuþkumuz yok ki, ipini kýrdý, bir yerlere baðladýlar eve gelemiyor. Babamýn tutup satacaðý kimin aklýna gelir.

     …

Ne kadar arasak da bulamadýk tabi. Sonunda babam eve gelince öðrendik acý gerçeði. Yine öðrendik ki, derinden derinden gelen Kocaarabýn sesi, komþunun damýndan geliyormuþ.
     Bu kez üzüntümüz daha bir katlandý. Kocaarap yakýnda olduðunu biliyor ya, damdan çýktýðýnda en yüksek sesiyle anýrarak sesini duyurmaya çalýþýyor. O anýrdýkça biz kendimizi iç odalara kapatýp duymamaya çalýþýyoruz. Ama nereye kadar saklanacaksýnýz? Annem Kocaarabý, bizlerden biri bellemiþ, sesini duyduðu anda baþlýyor hýçkýra hýçkýra aðlamaya; yatýþtýrmaya çalýþtýkça, biz de hýçkýrýklara boðuluyoruz.
     Eþek anýrýr, biz aðlarýz.

      …

     Evimizin ne tadý kaldý ne tuzu. Biz çocuklar, annem, yemeden içmeden kesildik. Biliyorum, babam da kahroluyor da, belli etmemeye çabalýyor.
     Gerçekten de öyleymiþ; bir gün gitti, ödünç bir eþek aldý geldi, “Alýn size eþek” dedi, “Bundan sonra aðlamak sýzlanmak yok. Eþekse bu da eþek”
     Nerdee; hiç yerini tutar mý?
     Yalnýz yeni eþek gelince durumda bir deðiþiklik oldu. Bu anýrýnca, Kocaarap da anýrýp yanýt veriyor. Biz aðlayýp sýzlandýkça, ödünç eþek durumu eþekçeye çevirip Kocaaraba anlatýyor; bizim ne denli üzgün olduðumuzu duyan Kocaarap da daha bir acýklý anýrýyor.

     …

     Bir süre böyle iki eþek karþýlýklý anýrdý, biz aðladýk. Babam her ne kadar “Sizin bu yaptýðýnýz eþeklik” diye paylasa da hiçbirimizi susturamadý.
     Bir gün uyandýk ki, bizim ödünç eþek yerinde yok. Þaþýrdýk. Ama, bir þeye daha çok þaþýrdýk: Bizim Kocaarap çilbiri semeraðacýna dolanmýþ, tek baþýna sokak kapýdan girdi geldi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beþiktaþ Tatlýdýr
Keçiler Kimin?

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekinme Ye!
Eþekistan
Döve Döve Demokrasi
Hükümet Yýkýldý
Kaybettiðin Dava Temyizden Döndü Mü
Beni Görünce Ýþleri Akkýn Giden Adam
Dipnot Yapma Memet
Okumuþ Adam
Seçmen Ýsterse
Fýkralar Yeterli


Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.