..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




26 Haziran 2012
"Bir Ömrü Yazdým" ve Gazeteci Aydýn Akdeniz  
M.NÝHAT MALKOÇ
Gazetelerde yazýlan yazýlarýn bir günlük gibi kýsa bir ömrü vardýr. Gazete okunduktan sonra, doðal olarak o yazýnýn hükmü de biter; ya bir þeyin sarýlmasýnda kullanýlýr, ya da çöpü boylar. Onun içindir ki yazarlar, gazetelerde yayýmladýklarý yazýlarýný daha sonra iki kapak arasýna alarak kitaplaþtýrýrlar. Böylelikle yazýlarýnýn zaman karþýsýnda yok olmasýna engel olurlar. Trabzon'da ülkenin ve þehrin gündemini yorumlayan Aydýn Akdeniz de bizim gibi düþünüyor olacak ki gazete yazýlarýný kitap haline getirerek okurlarýn ilgisine sunmuþtur.


:BJGH:
     
               M.NÝHAT MALKOÇ

Gazetelerde yazýlan yazýlarýn bir günlük gibi kýsa bir ömrü vardýr. Gazete okunduktan sonra, doðal olarak o yazýnýn hükmü de biter; ya bir þeyin sarýlmasýnda kullanýlýr, ya da çöpü boylar. Onun içindir ki yazarlar, gazetelerde yayýmladýklarý yazýlarýný daha sonra iki kapak arasýna alarak kitaplaþtýrýrlar. Böylelikle yazýlarýnýn zaman karþýsýnda yok olmasýna engel olurlar. Trabzon'da ülkenin ve þehrin gündemini yorumlayan Aydýn Akdeniz de bizim gibi düþünüyor olacak ki gazete yazýlarýný kitap haline getirerek okurlarýn ilgisine sunmuþtur.

Trabzon basýnýnýn önemli isimlerinden biri olan, Türksesi Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni gazeteci-yazar Aydýn Akdeniz, 2011'de çýkan kitabýnýn adýný “Bir Ömrü Yazdým” diye koymuþ. Bu ismi duyunca Aydýn Bey’in gazetecilik hatýralarýný yazdýðýný zannetmiþtim. Fakat kitabý elime alýp da okumaya baþladýðýmda bunun bir aný kitabý olmadýðýný, aksine bir derleme kitabý olduðunu fark ettim. Demek ki her zaman isme aldanmamak lazým…

Gazeteci Aydýn Akdeniz, Trabzon basýnýna büyük emekler vermiþ mühim bir deðerdir. Aslen Gümüþhaneli olan Akdeniz, ailesinin bu ile göç etmesi sebebiyle1967 yýlýndan beri Trabzon'da yaþamaktadýr. O, uzun yýllardan beri Trabzon'un dertleriyle dertlenmekte, mutluluklarýyla da mutlu olmaktadýr. Bu þehrin aydýnlanmasý için üzerine düþeni yapmaktadýr.

218 sayfadan meydana gelen “Bir Ömrü Yazdým” kitabýnda Aydýn Akdeniz'in 36 yýllýk gazetecilik hayatý boyunca kaleme aldýðý yazýlardan bir demet bulunmaktadýr. Bir demet diyorum; çünkü onun yazdýðý yazýlarýn sayýsý bir hayli fazladýr. Bu yazýlar bir araya getirilse belki bunun gibi birkaç kitap daha oluþturulabilir. Bu, onun ilk kitabý olarak okuyucuyla buluþuyor. Fakat onun, güncelliðini yitirmemiþ diðer kýymetli yazýlarýnýn da arþivlere kaldýrýlmýþ tozlu gazete sayfalarýndan kurtarýlarak günümüz okuruyla buluþturulmasý gerekir.

Türksesi Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Aydýn Akdeniz'le Türksesi Gazetesinde yazdýðým yýllarda teþrik-i mesaimiz oldu; kendisini yakýndan tanýma fýrsatý yakaladým. Yaptýðým gözlemlerde dürüstlüðü ve iþine baðlýlýðý hep ön plana çýktý. O, dost ve sevecen bir insan olarak, aðýrbaþlýlýðýyla, sevgi ve hoþgörüsüyle gönüllerde kendine yer edindi.
“Bir Ömrü Yazdým” adlý kitap “Ýçindekiler”, “Önsöz”, “Sunu”, “Yazarýn Biyografisi” , “Dostlarýnýn Gözüyle Aydýn Akdeniz” bölümleriyle baþlayýp “Trabzon Kültür Yazýlarý”, “Gümüþhane Yazýlarý”, “Siyaset Yazýlarý”, “Spor Yazýlarý” bölümleriyle devam ediyor. “Trabzon Kültür Yazýlarý” bölümünde 62, “Gümüþhane Yazýlarý” bölümünde 4, “Siyaset Yazýlarý” bölümünde 15, “Spor Yazýlarý” bölümünde ise 9 yazý okurlarýn beðenisine sunulmuþtur. Saydýðýmýz bütün bölümlerdeki yazýlarý topladýðýmýzda 90 tane yazý ediyor.

Bu kitabýn hazýrlanmasýnda gazeteci-yazar Aydýn Akdeniz'ýn dostlarýnýn da ýsrarý etkili olmuþtur. Bunlardan biri de, bu kitaba “Sunu” yazan Dr. Enver Uzun'dur. Uzun, “Sunu” yazýsýnda bununla ilgili olarak þu düþüncelere yer veriyor: “Yýllarýn akýp gidiþinin önlenememesi nedeniyle zamanla fikir ve düþünceler gibi insanlar da hatýralardan uzaklaþarak yok olmaya mahkûm olur. Ancak insanlarýn ebedî yaþamalarýný fikirsel yönden saðlamak mümkün olduðuna göre bunu somutlaþtýracak yapýtlarýn ortaya konmasýna gereksinim vardýr.... Bu inançla kýrk yýla yaklaþan gazetecilik birikimlerinin yok olup gitmemesi, arþivlerin tozlu raflarýnda heba olmamasý adýna deðerli aðabeyimiz Aydýn Bey'in geçmiþte yayýnlanmýþ olan köþe yazýlarýndan bir toplu oluþturmaya karar verdik.... Yüzlerce makale arasýndan seçilmiþ bu yazýlar sosyal, kültürel, siyasî ve spor baþlýklarý altýnda tasnif edilerek okuyucuya kolaylýk oluþturulmaya çalýþýlmýþtýr. Yazýlar alfabetik bir sýralamada verilmiþtir.”

Akdeniz'in köþe yazýlarýnda gündeme düþen birçok konunun yorumu var. O, açlýktan ölen çocuklardan eski bayramlara, eðitimden öðretmenlere, saðlýktan spora, tarihten dine, gazetecilerin sorunlarýndan vatandaþýn sorunlarýna, terörden insan haklarýna, kadýndan erkek egemen topluma, sevgiden hoþgörüye, adamsendecilikten sorumluluk duygusuna, Trabzon'dan Türkiye'ye, Gümüþhane'den Bayburt'a kadar birçok konuyu iþlemiþtir.

“Bir Ömrü Yazdým” adlý kitabýn ilk sayfalarýnda Aydýn Akdeniz'le ilgili geniþ bir biyografiye yer veriliyor. Bu biyografiyi okuyanlar Akdeniz hakkýnda geniþ bilgilere sahip olabiliyor. Bu bilgilerden yola çýkarak gazeteci Aydýn Akdeniz'in 12 Aralýk 1952 tarihinde Gümüþhane ilinin Kale beldesine baðlý Akgedik(Zimon)Köyünde doðduðunu, babasý merhum Fahri Bey'in kalaycýlýk mesleðiyle beþ çocuðunun nafakasýný saðladýðýný, Aydýn Bey'in beþ kardeþin en büyüðü olduðunu, 1958 senesinde Akgedik Köyü Ýlkokulunu bitirdiðini, Gümüþhane Lisesi'nin Orta Bölümüne kaydolduðunu, bu okuldan ayrýlýp Kale Ortaokuluna geçip burayý tamamladýðýný, ekonomik sýkýntýlar nedeniyle 1967'de Trabzon'a göç ettiklerini, Trabzon Ticaret Lisesine kaydolmasýna raðmen maddî engeller yüzünden liseyi bitiremediðini; fakat 1983 yýlýnda liseyi dýþarýdan(Trabzon Lisesinde) bitirdiðini, 1972'de evlendiðini, askerliðini Diyarbakýr'da çavuþ olarak yaptýðýný, Akajans'ta gazeteciliðe baþladýðýný, bir zamanlar Tercüman Gazetesinde çalýþtýðýný, Yanký Dergisi ve Türk Haberler Ajansý(THA) bölge müdürlüklerinde bulunduðunu, okuma aþkýnýn önüne geçemeyerek bir süre Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Fakültesi Ýþletme Bölümünde okuduðunu, Sürekli Basýn Þeref Kartý sahibi olduðunu, 1979'da Trabzon'da Anadolu Ajansý Bölge Müdürlüðünün kurulmasýyla birlikte söz konusu ajansta çalýþmaya baþladýðýný, 1994'te Türksesi Gazetesinde Genel Yayýn Koordinatörü olarak çalýþmaya baþladýðýný öðreniyoruz.

Gazeteci-Yazar Aydýn Akdeniz, kiþiliðiyle herkeste olumlu izler býrakmýþtýr. “Bir Ömrü Yazdým” isimli kitapta Refik Karaaðaçlý, Osman Çavuþoðlu, Ýhsan Öksüz, Murat Taþkýn, Yusuf Turgut, Ýsmail Hayal ve Ali Kýlýç gibi gazeteci-yazar dostlarý Aydýn Akdeniz'i kendi pencerelerinden seyrederek anlatmaya çalýþýyor. Bunlardan biri olan Türksesi Gazetesi Baþyazarý, duayen gazeteci Refik Karaaðaçlý'nýn görüþünü sizlerle paylaþmak isterim: “Aydýn Akdeniz gazetecilik mesleðinde tanýmak ve birlikte çalýþmak onurunu yaþadýðým, aðýrbaþlý, sakin, görevinin bilincinde bir meslektaþým... Tercüman Gazetesi muhabirliði görevinde baþlayýp çeþitli gazetelerde görevler yaptý ve þimdilerde Türksesi Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni olarak görevini baþarýyla sürdürmektedir. O, elinizdeki bu kitap ile mesleðindeki baþarýsýnýn altýna imzasýný atýyor. Akdeniz, doðup yaþadýðý yörelere býrakacaðý, güzel ve unutulmaz anýlar olarak kalacak yazýlarýyla yeni nesle örnek olmaya devam edecektir.”

Gazeteci Aydýn Akdeniz'in deyimiyle “Gazetecilik zor bir zanaat... Hele Türkiye gibi bir ülkede yapýlýyorsa bu daha da zor bir zanaat... Ancak her þeye raðmen olumlu, pozitif taraflarý da var.” Gazetecilik mesleðini severek yapan, bu mesleðin bir neferi olmakla her zaman gurur duyan, 36 yýlýný gazeteciliðe ayýran usta gazeteci-yazar Aydýn Akdeniz “Bir Ömrü Yazdým” adlý kitabýnýn Önsöz'ünde kitabýn hazýrlanýþýyla ilgili olarak þöyle diyor:

“Su gibi akýp giden ömrümüzün savurgan akýþýnýn farkýna varamadan, belki de çok önemser gibi görünen hayattan farkýna varmadan sýyrýlýp çýkarýz. Zamaný durdurmak olasý olmadýðýna göre hiç olmazsa bir daha geri dönüþü olmayan bu yola çýkmadan tamamen unutulmamak adýna geleceðe bir iz koyup gitmek gerekiyor.... Zamanýn acýmasýz savurganlýðýnda pekçok þeyi farkýnda olmadan kaybederiz. Geçmiþin tecrübesi bu deðerlerden gelecek nesli mahrum býrakmaya hakkýmýz yoktur. Ancak bunun için gerekli olan deðiþik etkenler söz konusudur. Mesele kalem tecrübeleri olunca konu üzerinde biraz daha dikkatli durmak gerekiyor. Bu meyanda tecrübesizlik meseleyi daha da zorlaþtýrmaktadýr. Ancak tüm bu zorluklara raðmen azim ve kararlýlýðýn sonucunda baþarý kaçýnýlmazdýr. Bu anlayýþla kaleme sarýlarak geçmiþ zaman diliminde tozlanmaya mahkûm ettiðim yazýlarýmýn bir kýsmýný dostlarýmýn ýsrar ve teþvikiyle bir kitap haline getirmeye karar verdim.”

Aydýn Akdeniz, yýllarca kaleme aldýðý yazýlarýnda daima eþitlikten, haktan, hukukun üstünlüðünden, adaletten, mazlumdan yana tavýr takýnmýþtýr. Cumhuriyetten ve ülkemizin bölünmez bütünlüðü ilkesinden asla taviz vermemiþtir. Üstünlerin hukukunu deðil, hukukun üstünlüðünü savunmuþtur. O, Ýstanbul sultasýna karþý Trabzon'un olmazsa olmazý olan, Anadolu'nun futboldaki gür sesi kabul edilen Trabzonspor’un hep yanýnda olmuþtur. O, güçlü Trabzon basýnýnda kendisini kabul ettirmiþtir. Kitabýn hayýrlý ve faydalý olmasýný diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.