..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Aysel AKSÜMER




4 Mayýs 2024
Dokunmak Dokunuyor  
Aysel AKSÜMER
Hayatýmýzý kolaylaþtýrýrken hayatý, iletiþimi mi kaçýrýyoruz. Bir þeyler doðru bir þeyler yanlýþ gidiyor. Zaman su gibi akýyor.


:BBC:

DOKUNMAK DOKUNUYOR

Eskiler geçmiþi anlatýrken yeni nesil hayretler içinde dinliyor ve her anlatýlana "Nasýl yani? diye tepki veriyorlar. Þaþýrmakta sonuna kadar haklýlar. Ýleri teknoloji yokken fiziken çok yoruluyorduk zamanýmýz da gereksiz harcanýyordu.

Geliþen teknoloji, hayatý insanlar için bir hayli kolaylaþtýrýyor. Tek sorun yetiþmekte ve kullanmakta biraz zorlanýyor olmamýz. Tam alýþtým, derken yeni ürünler, sürümler piyasaya çýkýyor.

Tam da bu noktada güncel hayatýn olmazsa olmazý "iþ, fiþ, alýþveriþ" diyerek konuyu doðrudan jet kasalara baðlamak istiyorum.

Daha hýzlý ve pratik hizmet vermek, daha az insan gücü kullanmak için programlanmýþ jet kasalar çoðu büyük markette aktif durumda. Pek çok kiþi ve iþveren de sýcak bakýyor bu mekanik jet kasiyerlere.

Jet kasalarda alýþveriþ yaparken diksiyonu çok düzgün, hoþ bir ses kaydý dostane bir þekilde yardýmcý oluyor müþterilere. Her þeyin ticaret, maddiyat üstüne inþa edildiði düzende "Nasýlsýn caným, ne istiyorsan al, paranýn ne önemi var" demelerini kimse beklemiyor zaten. Hayallere ve hayata aykýrý sözler bunlar.

Kimi jet hýzýyla kullanýyor malum cihazý kimi de görevlinin yardýmýyla ödemesini sonlandýrýp poþetlere ürünlerini doldurup gidiyor.

Geçen gün markette normal kasa sýrasýndayým yanda ise eski kuþak bir hanýmefendi jet kasadaydý. Cesur, özgüvenli bir þekilde sorarak, adým adým ilerliyordu. Görevli tüm sabrýyla ödeme kýsmýna kadar getirmeye çalýþýyordu. Derin bir nefes alan çalýþan "þimdi ekrandaki patates resmine dokunun" dedi bayana. Müþteri hýzlýca poþetteki patatese dokundu. Daha sonra aralarýnda geliþen diyaloðu aktarayým.

- "Hanýmefendi elinizi kaldýrýn poþetin üzerinden ve ekrandaki patatese dokunun lütfen.

- Oldu mu?

- Tamam. Þimdi kredi butonuna basýn"

- "Buton ne demek?"

Bi ton iþlem yapmak ilk kez jet kasayý deneyen hanýmefendiye bayaðý aðýr geldi.

Yeniliðe ayak uydurmuþ ama eli ve mantýðý kesinlikle uymamýþtý.

Sakýn kýnadýðýmý düþünmeyin sanýldýðý kadar kolay deðil ilk denemeler. Herkes teknoloji canavarý deðil ne de olsa. Bilmemek deðil öðrenmemek ayýp ama ne yalan söyleyeyim olay komikti.

Bu arada kartsýz, parasýz hassas tartýdaki patatese dokunarak ödeme yapýlabilseydi keþke. Gerçi son zamlardan patates de nasibini aldý. "Dokunmak dokunuyor bünyeye" desem yeri. Patates yine makul fiyatlarda bazý sebze ve meyvelerin yanýna dahi yanaþýlmýyor.

"Yemelik deðil uzaktan sevmelik" yerli mahsuller (nadide parçalar) manav müzelerinde, kendilerine ayrýlan reyonlarda sergilenmeye devam ediyor. Allah'tan marketlere giriþ ücretsiz. Gözü, gönlü açýlýyor vatandaþýn en azýndan. Fiyatlar düþtüðünde önce masasýnda sonra midesinde olacaðý günleri düþlüyor.

Kalýn saðlýcakla...

Aysel Yýlmaz







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaralý Ben Ama Kan Yok
Sýradýþý Tarzlar
Ulaþamama
Ýlhan Ýrem
En Kötü Ýhtimalle
Kazasýz Belasýz
Yok Artýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ruhumun Ýçi
Ýnsan Profili
Fýrça Günlüðüm
Buyur Buradan Yaz
Bakýþ Acýsý
Taksiler Kan Kýrmýzýsý
Ýnsan Sýnýfý
Uygulamalý Atasözleri
Karþý Geliyorum
Ýçimizdeki Yangýn Merdiveni

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.