..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlığın tüm durumları vardır. -Montaigne
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Türkiye > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Göçmek Çözüm Değildir  
M.NİHAT MALKOÇ
Türkiye’de ekonomi hiçbir zaman rahat bir nefes almamıştır.Her dönemde ciddi ekonomik krizler yaşanmıştır.Bu hususta,gelen iktidarlar gidenleri aratmıştır.Çünkü iki yanlış bir doğru etmez.


:BEGC:
Türkiye’de ekonomi hiçbir zaman rahat bir nefes almamıştır.Her dönemde ciddi ekonomik krizler yaşanmıştır.Bu hususta,gelen iktidarlar gidenleri aratmıştır.Çünkü iki yanlış bir doğru etmez.Yanlış yoldan doğru menzile varılmaz.Halkımız daima iyi niyetini muhafaza ederek ümitvar olmuştur.Lâkin beklentileri bir türlü gerçekleşmemiştir.
     Ülkemizde dengesiz bir büyüme söz konusudur.Yatırımlar birkaç bölgede yoğunlaşmıştır.Bunlar Ege,Akdeniz ve özellikle Marmara bölgeleridir.Buralarda çok hızlı bir nüfus artışı göze çarpmaktadır.Bununla birlikte çarpık kentleşmenin getirdiği problemler,içinden çıkılmaz hâle gelmektedir.
     Türkiye’de bölgeler arası gelir dağılımındaki dengesizliklerden kaynaklanan göçler yaşanmaktadır.Her insan karnını doyurabileceği yerde yaşamak ister.Onun için kişinin asıl memleketi doğduğu yer değil,doyduğu yerdir.Şahsen benim akrabalarımın tamamına yakını Trabzon dışında yaşamaktadır.Bir ablam İstanbul’da,diğeri Hollanda’da,bir dayım Kocaeli’nde,ötekisi Belçika’da,abim ise Almanya’da yaşamaktadır.Çok istedikleri için mi buralara göç etmişler?Elbette hayır!...Hepsi de Trabzon hasretiyle yanıp tutuşmaktadır.Ama aç durulmuyor.Çoluk çocuk ekmek istiyor.Onlar da ekmek bulabilmek için bin bir türlü çileye katlanıyorlar.
     Ülkemizde uzun yıllardan beri büyük bir göç dramı yaşanıyor.Babalar çocuklarını ve eşlerini bir başına bırakarak gurbette hasret orucuna mahkûm oluyorlar.Mektuplar ve telefonlar bu acıyı biraz olsun hafifletse de tamamen yok edemiyor.Gurbetteki sıla özlemi iş verimini de bir hayli düşürüyor.
     Bu açıdan şehrimiz büyük bir talihsizliğe mahkûmdur.Trabzon yıllardan beri ihmal edilmiştir.Hemen her iktidar döneminde büyük vaatler yapılmış ama bunların hiçbiri yerine getirilmemiştir.Her dönemde yatırım fakiri olmuştur bu şehir!...Birileri gelmiş Büyükşehir statüsüne kavuşturacağını ifade etmiş.Lâkin bu sözünü Ankara’ya varmadan çabucak unutmuştur.
     Trabzon sanayileşmeden payına düşeni alamamıştır.Onun için de bu şehirde yaşayanlar,karınlarını doyurmak için sıla yangınını göz önüne alarak,doğup büyüdükleri diyarı geride bırakarak gurbet yollarına düşmüşlerdir.
     Trabzon fakir bir yerleşim yeri olmasına rağmen,Türkiye’de pek çok zengin Trabzonlu vardır.Fakat bu insanlar doğup büyüdükleri,havasını teneffüs ettikleri,buz gibi sularından içtikleri memleketlerine yatırım yapmamışlardır.Paralarını Ege,Akdeniz ve Marmara gibi turizm ve sanayi merkezlerine yatırmışlardır.Çünkü onlar için mühim olan bir koyup beş almaktır.Trabzon’u ve Trabzonlu’yu düşünecek durumda değillerdir!..
     Trabzon’dan sanayi ve endüstri bölgelerine yönelik göçler her gün artarak devam etmektedir.Bugün şehirdeki yabancı(başka illerden gelen) öğrenci ve memurları çıkarırsak kentimizin sokakları boşalır.Şunu unutmamalıyız ki Trabzon’dan göçmek asla çözüm değildir.Bu şehri de Marmara,Ege ve Akdeniz şehirleri seviyesine çıkarabilirsek mesele kendiliğinden ortadan kalkacaktır.Bu konuda devlete olduğu kadar, biz vatandaşlara da büyük vazifeler düşmektedir.Göç meraklılarına şu şiirimle seslenmek istiyorum:
     “Nimet burda,külfet burda
     Trabzon’dan göçmeyelim
     Korkma ki kalırsın darda
     Trabzon’dan göçmeyelim

     Göçü asla çözüm sanma
     Yad elin sözüne kanma
     Sıla hasretiyle yanma
     Trabzon’dan göçmeyelim.”

     Trabzonlular’ı ekonomik yönden darda bırakarak göçmeye zorlayan kişi ve kuruluşları kınıyorum.İnsanın doğup büyüdüğü yeri terk etmesi ızdırapların en büyüğüdür.Bu çileye tez elden bir son verelim artık!...
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Ramazan Davulcuları ve Manilerimiz
Türkiye'de Arıcılık ve Bal Kültürü
Başkan Gümrükçüoğlu'yla Sabah Kahvaltısı
Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimanı
Hepimizin Cumhurbaşkanı: Abdullah Gül

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.