..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanması onu güzel kokulu yaptı." -Mevlana
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Türkiye > M.NİHAT MALKOÇ




27 Kasım 2007
Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimanı  
M.NİHAT MALKOÇ
Bu şehrin en önemli değerlerinden birisidir Kanunî Sultan Süleyman…1495 yılında Trabzon’da dünyaya gözlerini açan bu hükümdar, 15 yaşına gelinceye kadar bu şehrin sokaklarında dolaşmış, şifalı sularını içmiş, güzel havasını solumuştur. Hayata dair ilk gözlemlerini burada gerçekleştirmiştir. İlk ve temel eğitimini burada tamamlamıştır.


:BGIF:
TRABZON KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN HAVALİMANI

M. NİHAT MALKOÇ

     Trabzon, Türkiye’nin tarihî şehirlerinden biridir. Binlerce yıllık mazisi vardır bu toprakların. Tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunan bu güzide şehirde Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim, 22 yıl valilik yapmış, onun oğlu olan Kanunî Sultan Süleyman ise burada doğmuştur. Bu toprakları Rumların elinden alıp Osmanlı sınırlarına dâhil eden de İstanbul’un Fatihi İkinci Mehmet’tir. Bizler onu Fatih Sultan Mehmet olarak tarihe mal etmişiz. O büyük insan, ortaçağı kapatarak yeniçağı açmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Atatürk, bazı illere hiç gitmediği halde buraya üç ziyaret gerçekleştirmiştir. Servetini burada milletine bağışlamıştır. Bu şehir Hasan Saka gibi başbakanlar, Cevdet Sunay gibi Cumhurbaşkanları, adını sayamayacağım onlarca bakan yetiştirip ülkenin hizmetine sunmuştur. Trabzonspor gibi futbolda Anadolu ihtilalini gerçekleştiren bir kulübü futbol dünyasına kazandırmıştır.

     Yavuz Sultan Selim’e padişahlık yolunu açan şey Trabzon’da gösterdiği başarılı yönetim anlayışıdır. Yavuz, oğlu Kanuni’nin dünyaya gelmesinden sonra onun bütün ilimlerle donatılması için en iyi eğitimcileri Trabzon’a getirmiştir. Bu da şehre bambaşka ilmî bir hava katmıştır. Trabzon’da ilmin her alanında kendini yetiştiren küçük Süleyman, 25 yaşına gelince Osmanlı’nın tahtına padişah olarak çıkmış, kısa zamanda adından sıkça söz ettirmiştir.

     Bu şehrin en önemli değerlerinden birisidir Kanunî Sultan Süleyman…1495 yılında Trabzon’da dünyaya gözlerini açan bu hükümdar, 15 yaşına gelinceye kadar bu şehrin sokaklarında dolaşmış, şifalı sularını içmiş, güzel havasını solumuştur. Hayata dair ilk gözlemlerini burada gerçekleştirmiştir. İlk ve temel eğitimini burada tamamlamıştır.

     Osmanlı devletinin tahtında 47 sene kalan bu büyük insan, Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını daima genişletmiş, milyonlarca kilometreye çıkarmıştır. O, Trabzon terbiyesi almış bir cihan padişahıdır. Trabzon’da kurulu bulunan Kanunî Vakfı’nın başkanı Prof. Dr. Ali Baki, Kanunî Haftası etkinlikleri çerçevesinde Londra Müzesi’nden Kanuni’nin kılıcının kabzasındaki hamsi fotoğrafını getirtmişti. Bunu Kanuni Haftası’nın davetiyesine basmıştı. Kanunî, Trabzon bezinden gömlek giymiştir. O, bu kadar büyük bir Trabzon sevdalısıydı. Trabzonlular da bu şöhretli hemşehrilerine olan vefa borcunu ödemişlerdir. Trabzon’da KTÜ ana yerleşkesine, bir Anadolu lisesine, bir ilköğretim okuluna, bir köprüye, bir caddeye o büyük insanın adı verilerek yaşatılmıştır; sahile heykeli dikilmiştir.

Trabzon’da kurulan havaalanı Türkiye’nin dördüncü büyük havaalanı olma özelliğini taşımaktadır. Bu havaalanı sadece Trabzon’un değil, çevre illerin de hava ulaşımını sağlamaktadır. Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt gibi iller bu havaalanını kullanmaktadırlar. Yani burası nerden bakarsanız yüz binlerce insana hizmet vermektedir. Bu alan 1957 senesinde havayolları ağına hizmet vermeye başlamıştır. Toplam 1.377.244m² kurulu alanı bulunan Trabzon Havalimanının 9.710 m2’lik ve 1.500.000 Yolcu/Yıl kapasiteli İç ve Dış hat ortak kullanımlı terminali mevcuttur. Trabzon Hava Limanında 2640x45 metre boyutunda bir adet pist bulunmaktadır. Şehre oldukça yakın olan bu havaalanının daha da genişletilip zenginleştirilesi için yeni iç hatlar terminali ve ona bağlı olarak hizmet verecek geniş bir otopark yapılmaktadır. Bunlar havaalanını çok daha kullanışlı kılacaktır.

     Bizim buraya kadar anlattıklarımız Trabzon’un değerleri ve bu değerlerin yaşatılmasıyla ilgilidir. Son zamanlarda Trabzon Fikir Kulübü Başkanı Yavuz Saltık, Trabzon Havaalanı’nın adının Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimanı olarak değiştirilmesi için bir kampanya başlatmış. Ben bu vefa kokan kampanyanın doğru bir girişim olduğunu düşünüyorum. Bu alana cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın adının ilave edilmesi isteğinin ilgililerce makul karşılanacağını umuyorum. Burada isim değiştirmenin ötesinde isim ilavesi söz konusudur. Havaalanının adı değiştirilmeyecek, aksine ismi genişletilecektir. Bunun hiçbir maliyeti yoktur. Trabzon’umuz bu hareketiyle Kanunî’ye olan vefa borcunu da bir şekilde ödemiş olacaktır. Hiç zaman kaybetmeden havaalanının adı değiştirmelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Ramazan Davulcuları ve Manilerimiz
Türkiye'de Arıcılık ve Bal Kültürü
Başkan Gümrükçüoğlu'yla Sabah Kahvaltısı
Göçmek Çözüm Değildir
Hepimizin Cumhurbaşkanı: Abdullah Gül

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.