..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Kasým 2007
Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimaný  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bu þehrin en önemli deðerlerinden birisidir Kanunî Sultan Süleyman…1495 yýlýnda Trabzon’da dünyaya gözlerini açan bu hükümdar, 15 yaþýna gelinceye kadar bu þehrin sokaklarýnda dolaþmýþ, þifalý sularýný içmiþ, güzel havasýný solumuþtur. Hayata dair ilk gözlemlerini burada gerçekleþtirmiþtir. Ýlk ve temel eðitimini burada tamamlamýþtýr.


:BFHF:
TRABZON KANUNÝ SULTAN SÜLEYMAN HAVALÝMANI

M. NÝHAT MALKOÇ

     Trabzon, Türkiye’nin tarihî þehirlerinden biridir. Binlerce yýllýk mazisi vardýr bu topraklarýn. Tarihî Ýpek Yolu’nun üzerinde bulunan bu güzide þehirde Mýsýr Fatihi Yavuz Sultan Selim, 22 yýl valilik yapmýþ, onun oðlu olan Kanunî Sultan Süleyman ise burada doðmuþtur. Bu topraklarý Rumlarýn elinden alýp Osmanlý sýnýrlarýna dâhil eden de Ýstanbul’un Fatihi Ýkinci Mehmet’tir. Bizler onu Fatih Sultan Mehmet olarak tarihe mal etmiþiz. O büyük insan, ortaçaðý kapatarak yeniçaðý açmýþtýr. Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarý Atatürk, bazý illere hiç gitmediði halde buraya üç ziyaret gerçekleþtirmiþtir. Servetini burada milletine baðýþlamýþtýr. Bu þehir Hasan Saka gibi baþbakanlar, Cevdet Sunay gibi Cumhurbaþkanlarý, adýný sayamayacaðým onlarca bakan yetiþtirip ülkenin hizmetine sunmuþtur. Trabzonspor gibi futbolda Anadolu ihtilalini gerçekleþtiren bir kulübü futbol dünyasýna kazandýrmýþtýr.

     Yavuz Sultan Selim’e padiþahlýk yolunu açan þey Trabzon’da gösterdiði baþarýlý yönetim anlayýþýdýr. Yavuz, oðlu Kanuni’nin dünyaya gelmesinden sonra onun bütün ilimlerle donatýlmasý için en iyi eðitimcileri Trabzon’a getirmiþtir. Bu da þehre bambaþka ilmî bir hava katmýþtýr. Trabzon’da ilmin her alanýnda kendini yetiþtiren küçük Süleyman, 25 yaþýna gelince Osmanlý’nýn tahtýna padiþah olarak çýkmýþ, kýsa zamanda adýndan sýkça söz ettirmiþtir.

     Bu þehrin en önemli deðerlerinden birisidir Kanunî Sultan Süleyman…1495 yýlýnda Trabzon’da dünyaya gözlerini açan bu hükümdar, 15 yaþýna gelinceye kadar bu þehrin sokaklarýnda dolaþmýþ, þifalý sularýný içmiþ, güzel havasýný solumuþtur. Hayata dair ilk gözlemlerini burada gerçekleþtirmiþtir. Ýlk ve temel eðitimini burada tamamlamýþtýr.

     Osmanlý devletinin tahtýnda 47 sene kalan bu büyük insan, Osmanlý Ýmparatorluðu’nun sýnýrlarýný daima geniþletmiþ, milyonlarca kilometreye çýkarmýþtýr. O, Trabzon terbiyesi almýþ bir cihan padiþahýdýr. Trabzon’da kurulu bulunan Kanunî Vakfý’nýn baþkaný Prof. Dr. Ali Baki, Kanunî Haftasý etkinlikleri çerçevesinde Londra Müzesi’nden Kanuni’nin kýlýcýnýn kabzasýndaki hamsi fotoðrafýný getirtmiþti. Bunu Kanuni Haftasý’nýn davetiyesine basmýþtý. Kanunî, Trabzon bezinden gömlek giymiþtir. O, bu kadar büyük bir Trabzon sevdalýsýydý. Trabzonlular da bu þöhretli hemþehrilerine olan vefa borcunu ödemiþlerdir. Trabzon’da KTÜ ana yerleþkesine, bir Anadolu lisesine, bir ilköðretim okuluna, bir köprüye, bir caddeye o büyük insanýn adý verilerek yaþatýlmýþtýr; sahile heykeli dikilmiþtir.

Trabzon’da kurulan havaalaný Türkiye’nin dördüncü büyük havaalaný olma özelliðini taþýmaktadýr. Bu havaalaný sadece Trabzon’un deðil, çevre illerin de hava ulaþýmýný saðlamaktadýr. Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Gümüþhane, Bayburt gibi iller bu havaalanýný kullanmaktadýrlar. Yani burasý nerden bakarsanýz yüz binlerce insana hizmet vermektedir. Bu alan 1957 senesinde havayollarý aðýna hizmet vermeye baþlamýþtýr. Toplam 1.377.244m² kurulu alaný bulunan Trabzon Havalimanýnýn 9.710 m2’lik ve 1.500.000 Yolcu/Yýl kapasiteli Ýç ve Dýþ hat ortak kullanýmlý terminali mevcuttur. Trabzon Hava Limanýnda 2640x45 metre boyutunda bir adet pist bulunmaktadýr. Þehre oldukça yakýn olan bu havaalanýnýn daha da geniþletilip zenginleþtirilesi için yeni iç hatlar terminali ve ona baðlý olarak hizmet verecek geniþ bir otopark yapýlmaktadýr. Bunlar havaalanýný çok daha kullanýþlý kýlacaktýr.

     Bizim buraya kadar anlattýklarýmýz Trabzon’un deðerleri ve bu deðerlerin yaþatýlmasýyla ilgilidir. Son zamanlarda Trabzon Fikir Kulübü Baþkaný Yavuz Saltýk, Trabzon Havaalaný’nýn adýnýn Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimaný olarak deðiþtirilmesi için bir kampanya baþlatmýþ. Ben bu vefa kokan kampanyanýn doðru bir giriþim olduðunu düþünüyorum. Bu alana cihan padiþahý Kanuni Sultan Süleyman’ýn adýnýn ilave edilmesi isteðinin ilgililerce makul karþýlanacaðýný umuyorum. Burada isim deðiþtirmenin ötesinde isim ilavesi söz konusudur. Havaalanýnýn adý deðiþtirilmeyecek, aksine ismi geniþletilecektir. Bunun hiçbir maliyeti yoktur. Trabzon’umuz bu hareketiyle Kanunî’ye olan vefa borcunu da bir þekilde ödemiþ olacaktýr. Hiç zaman kaybetmeden havaalanýnýn adý deðiþtirmelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Ramazan Davulcularý ve Manilerimiz
Türkiye'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü
Baþkan Gümrükçüoðlu'yla Sabah Kahvaltýsý
Göçmek Çözüm Deðildir
Hepimizin Cumhurbaþkaný: Abdullah Gül

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.