..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Soyut > güliz dülgeroðlu




24 Kasým 2005
Yazar ve Hayal Gücü  
güliz dülgeroðlu
Bir yazarýn yaratýrken yaþadýðý sancýlar... Baþa bela bir H harfi..


:CCCF:
Bugün gökyüzü turuncu ve hava durgun. Penceremin önündeki büyük aðacýn bir tek dalý bile kýpýrdamýyor. Bu sýradýþý duraðanlýk, nesnelere tuhaf bir netlik kazandýrýyor. Öyle ki, yapraklarýn üstündeki damarlarý bile rahatça görebiliyorum. Dýþarýda ürpertici bir sessizlik var, herkes uyuyormuþ gibi. Oysa saat daha erken ve hava yeni kararmaya baþlýyor. Ýlerleyen saatlerde bu turuncu bulutlar muhtemelen yerlerini yýldýzsýz bir geceye býrakacaklar.
Telefonum çalmýyor. Dýþarýdaki sükunetle anlaþma yapmýþ gibi, ses çýkarmaktan korkuyor. Bu durumda ben de, her hareketimi uyumu bozmamak için titizlikle planlýyorum. Bardaðý masaya tüy gibi yavaþ býrakýyorum, parmak ucunda uysal adýmlar atýyorum ses çýkarýp birilerini rahatsýz etmekten kaçýnarak. Ama yalnýz yaþadýðýmý hatýrlayýnca, kendimi delirmeye yakýn bir yerlerde buluyorum. Ve günlük-olaðan yaþantýma kaldýðým yerden devam etmek için, daktilomun baþýna geçiyorum.
Lanet olsun, daktilo! Dünyada en çok ses çýkaran yazým aracý olmalý. Bu deli saçmalýðýndan önce, yarým býraktýðým öykümü yazmaya devam etmek istiyorum ama bir türlü parmaðým H harfine basamýyor. Sanki bastýðým anda kocaman bir H, dairemi yýkýp üstüme düþecek ve bu gürültüyle evrenin dengesi bozulacak, bunun sonucunda çýkacak bütün savaþlardan ben sorumlu olacakmýþým gibi geliyor.
Tedirginlikle karþýmdaki canavar daktiloya bakýyorum. ‘Eskiciden aldýðýmda oldukça masum gelmiþti’ diye düþünüyorum. Evet, biraz eski ve pis olabilir ama hiçbir zaman bir canavarmýþ gibi görünmemiþti bana. Þimdi ise, insanlarýn huzurunu kaçýracak, nükleer bir bombanýn etkisine eþit desibele sahip bir savaþ makinesi gibi duruyor önümde. Ne yapmam gerektiðine karar vermem gerekiyor bir an önce. Yoksa aklýmdaki H ile baþlayan o güzel cümleyi unutup kaçýracaðým. Ne kadar saçmaladýðýmý fark edip bir þekilde cesaretimi kazanana kadar kendime geçici bir çözüm buluyorum. Bir kaðýt alýp aklýmdaki cümleyi oraya yazýyorum. Bu paranoyak delilik geçene kadar hikayeme, kaðýt üstünde devam edebileceðime karar veriyorum. Ama iþte þans o ki, bende de tuhaf bir alýþkanlýk var. Daktilodan kaðýda geçtiðimde, bu tek düze kalem tutma eylemine alýþkýn olmayan kaprisli parmaklarým, beynime “yazamýyorum” þeklinde sinyal gönderiyor. Bu sinyali algýlayýp, maalesef haklý olduðuna karar veren kortex, iletildi ve kabul edildi raporunu parmaklarýma gönderiyor. Ve bu durum karþýsýnda saçmalayan parmaklarým, kalemi yazým aracý olarak kullanmak yerine, hokkabazlýk yapýp çevirmeye baþlýyor. Beynim buna içten içe gülerken, açýkçasý ben hiç de eðlenmiyorum. Þu kahrolasý öyküyü bitirmem gerek diye düþünerek konsantre olmaya çalýþýyorum. Ama bedenimin benden baðýmsýz yaptýðý tüm hareketler algýlarýmý karýþtýrýyor ve konsantre olmak ne kelime, düþünemiyorum bile. En sonunda pes ediyorum ve kalkýyorum. Ayaklarýmýn, yürümek için sözümü dinlediðine ve el parmaklarýmý örnek almadýðýna seviniyorum. Mutfaða gidiyorum, uzun bir gece olacaðý için kendime bir kahve hazýrlýyorum. Su ýsýnýrken, camdan dýþarý bakýyorum ve bu ölümcül sessizliðin nedenini arýyorum. En azýndan canlý bir varlýk görmek için bakýyorum. Bir dolu kuþ görüyorum, çatýnýn üstünden uçuyorlar, sessizce! Nedir bu gezegenin derdi? Ben miyim acaba?
Sýcak kahve gibi kokan 'sýcak kahvemi' alýp masama geri dönüyorum. Çünkü sýcak kahve ancak sýcak kahve gibi kokabilir. Yazmak için canavarýn karþýsýna oturuyorum. O sýrada caddeden bir kamyon geçiyor, hýzlý ve gürültülü bir motor guruldamasý duyuluyor. Yazmanýn tam sýrasý. Hey, þuna bakýn! Ýþte uslu bir daktilo diye buna derim! H harfine basacak parmaðýmý kaldýrýyorum ve bir kere de basýyorum. Kesik ve tok bir ses sonrasý sayfada öylece bir H beliriyor. Geçen kamyondan ve ilk parmaðýn hareketinden cesaret alarak, yanýmdaki boþ sayfaya not ettiðim cümleyi bir kerede daktiloda yazýyorum. Cümle bittiðinde, istemsizce duruyorum ve sanki bir þeyi beklermiþ gibi þüpheyle havayý dinliyorum. Tavan hala tepemde. Daha nükleer savaþ çýkmamýþ. Þikayetçi olan yok gibi. Evren hala dengede görünüyor. Paranoyakça saçmaladýðýmý kendi yüzüme bir kere daha gururla vurduktan sonra yazýma geri dönüyorum.
Evcilleþtirdiðim daktilo mu, yoksa zihnim mi merak ediyorum. Sanýrým asýl canavar olan, hayal gücüm. Küçükken, gece yataðýma uzandýðýmda, araba farlarýnýn perdenin arasýndan geçip karþýmdaki duvara yansýmasýný izlerdim. Bir süre sonra, duvardaki gölgelerden hayal ürünü olan þekiller çýkarýrdým. Ki bunlar nedense her zaman þirinlikten uzak imgeler olurdu. Mesela yarasalar görürdüm, tabi bu küçük yaratýklar vampirleri çaðrýþtýrdýklarý için sabaha kadar boynuma sýkýca çektiðim yorganýn içinde terleyerek uyumak zorunda kalýrdým. Evde yalnýz kaldýðým zamanlarda, üst kattaki komþunun sifon sesini olasý bir saldýrý paniði ile karþýlayýp, ekmek býçaðýyla bütün evi dolanýrdým. Daha da kötüsü o kocaman býçaða sarýlýp uyurdum. Bir sabah parça parça ve kanlar içinde uyanmadýðým için ya da sabaha uyanabildiðim için kendimi þanslý saymalýyým.
Belim aðrýyor. Dik oturmak için omurgamý zorluyorum. Sonunda þu hayal gücüyle ilgili zýrvalýklarý bir kenara býrakmaya karar verip, daktiloma bir bakýþ atýyorum. Yazmak için parmaklarýmý harflerin üstünde gezdiriyorum. O sýrada dýþarýdan, hýzla geçen bir arabanýn sesi geliyor. Tanrým, ne þans, iþte yazabilmek için ihtiyaç duyulan suni ses, penceremden içeri doluyor ve daktilomun sesini üstüne yukardan bir tente düþermiþçesine örtüyor.
Kendi kendime gülmeye baþlýyorum, ilginç deðil mi sanki bütün cümlelerim H harfi ile baþlýyor. Örneðin: harf, hayret, haykýrmak, hâlâ, hatýr, hayat, havlu, hain, hasret, hatun, hayýrsýz, hata, hamam, haysiyet, hastalanmak, hýrsýz, hilekâr, hýnzýr, haham, hitap, hareket, hakaret, hamarat, huysuz, huzurlu, humus, hukukçu vs… Bu harfle ilgili bir iletiþim sorunum var sanýrým. Parmaðýmý “H”ye götürüyorum, çünkü yazacaðým öykünün cümlesi þöyle baþlýyor!: “Haykýrmak istedi, bütün gücüyle baðýrdýðýný bilse de aðzýndan sadece cýlýz bir inleme çýktý. Hayretin ilk þoku ve hissetmediði bacaklarýna raðmen hatýrý sayýlýr bir hareket çabasýndan sonra ellerini havluya dolayýp kendini küvetten dýþarý çekti. Hâlâ hayattaydý.”
Cümleler aklýmda ardý ardýna oturuyor. Tam h harfine basmak üzereyken bir dolu köpek kapýnýn önünde toplanmýþ, kavga etmeye baþlýyor. Ayaða kalkýyorum ve camdan dýþarý bakýyorum. Aþaðýda birbirine uluyan bir sürü kocaman köpek var ve biraz önceki sessizlikten eser yok. ‘Bu demek oluyor ki, istediðim gibi, gönül rahatlýðýyla ses çýkararak yazabilirim’ diye düþünüyorum ve koltuðuma geri dönüyorum. Kahrolasý H harfi bana daktilomda durmuþ göz kýrparken, cümleyi tekrar aklýmdan geçiriyorum. Parmaklarým yerlerini alýyorlar ve daha yazmaya baþlayamadan bir asker geçirme töreni caddeyi kaplýyor. Ardý ardýna korna çalan araba konvoyunun sesi tüm odamý dolduruyor, arabalar bir bir üstümden geçip salondan çýkýyorlar ve ben bu gürültü içinde düþündüklerimi söylesem bile duyamýyorum.
Bir kalem kaðýt alýp geçici çözümümü uyguluyorum . Gürültünün biteceðini umarak bir süre bekliyorum. Ama hayýr! Gezegenimiz benimle dalga geçmekte ýsrarlý bugün! Önce yazma yetimi benden çalmak için yarattýðý ölümcül sessizlikle beni paranoyak bir deli yapýyor ve sonra yeni bir taktik geliþtirip beni üçüncü bir dünya savaþýnýn ortasýnda gürültüyle baþ baþa býrakýyor, bir de üstüne bir þeyler yazmamý bekliyor. Sonunda dayanamýyorum ve yenik düþerek hain H harfinden vazgeçiyorum. Onun yerine uyumayý tercih ediyorum ve yataða uzanýyorum. Sabah olduðunda daktilomun baþýna oturup bu aptal gezegenden öcümü almak için onu yerin dibine sokacak bir hikaye yazmayý planlayýp kendi kendime zevkle kýkýrdayarak, sýcacýk yorganýn altýnda, deliliðimi üstüme çekiyorum ve uykuya dalýyorum. 02.10.05


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hepsi birbirinden güzel
Gönderen: ceyda pýnar / brussel/Belçika
16 Aðustos 2006
gerçekten hepsi birbirinden güzel yazýlarýnýzýn, yazmayý sakýn býrakmayýn.. daktiloyla deðil ama :) Tebrikler...

:: yaratici
Gönderen: arda cakil / new york/ABD
15 Haziran 2006
diger hikayelerinizi de okudum aslinda fazla yorum yazip tekrar tekrar ayni seyleri soylemem gereksiz belki ama sadece dayanamadim bu yuzden tebrik ederim, sevgiler arda.

:: Eðlenceli ve sürükleyici
Gönderen: baris c. / Ýstanbul/Türkiye
24 Mayýs 2006
Gerçekten okurken çok eðlendim her ne kadar karamsar bir havada olsa da sonuçta o kadar güzel anlatmýþsýn ki o kocaman H harfi sanki tavan yýkýldý da benim baþýma düþtü.. Ýlk sayfada okurlarýn seçtiði yazarlar var ya, iþte sende benim için ordasýn. Ýlerde çok iyi bir yazar olacaðýný düþünüyorum.

:: paranoyak deli
Gönderen: can paktin / istanbul/Türkiye
15 Mart 2006
derrida der ki: " biri, 'iþte bunlar canavarlarýmýz' dediði anda derhal canavarlarý evcil hayvanlara dönüþtürmüþ olur." ayrýca paranoyak olmak delilik yerine 'aþýrý duyarlý olmak' þeklinde düþünülürse kiþinin kendisi için daha saðlýklý olur. ve kendinden baþka rahatsýz edecek kimsenin olmamasýna raðmen baþkalarýný rahatsýz etmemek için o kendini rahatsýz ediþlerinin sancýsýnýn orta yerinde baþka iþlere kendini vermeye çalýþmanýn karmaþasýnýn ve kandýrmacasýnýn kare kare, imge imge yansýmasý gözlerimizin arkasýný önündeki beyaz ekrandan daha renkli kýlmaya yardým etti. yani yansýmalarýný bize tuttuðun için teþekkürler.

:: cok hos..
Gönderen: tuba artar / Ýstanbul/Türkiye
16 Ocak 2006
yazdiginiz hersey bir filmin sahneleri gibi canlandi gozumun onunde. bir solukta okudum ve cok hosuma gitti. tebrikler.

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
13 Ocak 2006
Yazmayý sürdürmelisiniz.Çünkü gayet güzel yazýyorsunuz.Tarzýnýzý çok sevdim........Bir yazar, yazarken zorlanýyorsa, büyük bir doðum gerçekleþiyor demektir......:).........Devamýný dilerim.Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN

:: zor iþ zor
Gönderen: cem kilic / Ýstanbul/
10 Ocak 2006
yazmak ne zor iþmiþ.. :) allah kolaylýk versin ne diyim? h harfine dikkat... sevgiler.

:: etkileyici
Gönderen: Deniz Altýparmak / Ýstanbul/Türkiye
18 Aralýk 2005
Sanki daktilonun sesini duyabilecekmiþim gibi geldi. Metaforlar, derin bir konu olmasýna raðmen, eðlenceliler. Samimi bir deneme..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn soyut kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kaþýn Yarýlmasý
Perilerim Sende Kalsýn

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cennet'ten Düþüþ
Törensiz Gömülmüþ Bir Aþk
Madame Butterfly
Kuyunun Ýçinde
Ýliþkiler ve Kýrýklarý
Yas Yaðmuru ve Þemsiye
Yalnýzlýðýn Senfonisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Keþke [Þiir]
Düþündüm Bulamadým [Deneme]
Kartonpiyerli Dusler [Deneme]
N. K (60) Eski Eþini ve Bir Araba Satýcýsýný Bir Kutu Viagra Ýçirerek Hunharca Katletmekten Aranýyor! [Deneme]
Kim - Sessizlik [Deneme]
Baþlýðý Siz Koyun [Deneme]
On Dokuz Dönüm Yalnýzlýk [Deneme]
Kýþamrak Rib Kþa [Deneme]
Okuyuculara Duyurulur! [Deneme]
Ýzedebiyat Kardeþini Seç ile Kardeþ Olsun Mu? [Ýnceleme]


güliz dülgeroðlu kimdir?

Yazar Tanýtýmý öykülerinde ve denemelerinde bulunmaktadýr.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © güliz dülgeroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.