..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nükhet Everi




2 Aðustos 2006
Yolun Iþýk Olsun!  
Nükhet Everi
Feminist denince benim kuþak ne anlar(dý)? Benim kuþak dediðim, 78’liler de denen Kayýp Kuþak diye adlandýrýlan, 1956 – 1964 arasý doðup, geniþ bir yelpazeye yayýlan 68 kuþaðýnýn ardýndan gelip ezilmiþ olan kuþak...


:BJBD:
Feminist denince benim kuþak ne anlar(dý)? Benim kuþak dediðim, 78’liler de denen Kayýp Kuþak diye adlandýrýlan, 1956 – 1964 arasý doðup, geniþ bir yelpazeye yayýlan 68 kuþaðýnýn ardýndan gelip ezilmiþ olan kuþak...

Evet, ne anlardý bir zamanlar benim kuþak, feminist meminist denince? Suratsýz, makyajsýz, marjinal davranan, asla kadýnlýðýný ön plana çýkartmayan ve mutlaka çirkin olan bir kadýn. Ben bunun neden böyle olduðunu, ya da olmasý gerektiðini anlamaya çalýþtým hep. Üzülüyordum da. Haklý bulduðum, ayný saflarda bir ki laf etmek istediðim ya da yanýnda durmak istediðim insanlar asla beni ve benim gibileri aralarýna kabul etmezdi. Bu çok itici bir durumdu. O dönemlerde kentsoylu isen, solcu da sayýlamazdýn. Ýllâ köy kökenli olacaktýn. Halbuki kentsoylu köylüden pekalâ da daha iyi bir solcu olabilirdi.

Böyle üzüntüler ve sýkýntýlý düþünceler içinde, Türkiye’nin de sýkýntýlar ve sancýlar çektiði dönemlerden birinde birdenbire bir kadýn çýktý ortaya, bir kitapla tüm dünyayý karýþtýrdý neredeyse. Duygu Asena idi bu kadýn ve kitabý da malûm, ‘Kadýnýn Adý Yok’. Hemen alýndý ve okundu haliyle, daha ilk satýrýndan bir hayat rehberi olacaðý bilinciyle.

Duygu Asena bence bir köþe yazarýnýn (kendisi Özal devri çocuðudur, 68 ve 78 kuþaklarýný ne tanýr ne de anlamaya gayret sarf eder) yazdýðý gibi onun kuþaðýna bir þeyler öðretmedi. Onun kuþaðý eðitim konusu vs gibi bazý önemli konularda olmasa bile pek çok baþka konuda bize göre daha þanslýydý. Duygu Asena öncelikle bizim kuþaða çok güzel hitap etti. Bize yol gösterici oldu. 68 kuþaðýný da hareketlendirdi, bizden sonra gelen tüm nesillere de bir þeyler öðretti.

Hiç unutmam, bir gün Bab-ý Ali’den bir araba çýkýyordu anayola. Benim önümden geçti yavaþça ve içinde gördüðüm þeyi asla unutmam, hâlâ gözümün önünde. Fotoðraflarýndan da güzel bir kadýn, Duygu Asena arabayý kullanýyor, sað koltukta bazý dergiler, yüzünde hafif ve onu daha da güzel gösteren zarif bir gülümseme. Konuþmalarýna ve hareketlerine de yansýyan zarafeti araba kullanýþýnda da görmüþtüm. Kýyafetini bile hatýrlýyorum. Kýsa bir etek vardý üzerinde, bacaklarý ne kadar muntazam ve ne kadar biçimli bir vücudu var diye düþünmüþ ve hayranlýkla arkasýndan bakakalmýþtým.

Duygu Asena bir insanýn inandýðý yolda neler yapabileceðinin göstergesi oldu benim için hep. Bir feministin illâ ki çirkin, sivri dilli, erkek düþmaný olmasý gerekmediðini, hatta olmamasý gerektiðini öðretti benim kuþaðýma. Hatta kadýnlýðýn, kadýn olmanýn gücünü anlamak, kavramak, bunun bilincine varmak ve bunu doðru kullanmak gerektiðini. Yaptýðýndan piþman olmamayý, erkekist dünyada kendi ayaklarý üstünde durabilmeyi, kendine bir yaþam kurmayý, sevdiðin þeyleri yine sonsuz bir sevgiyle yapmayý ve bunlara dört elle sarýlmayý öðretti benim kuþaðýma. Bence yalnýzca kadýnlarý deðil, erkekleri de eðitti. Aslýnda toplum içinde her iki cinsiyetin birbirini ezmeden, saygý ve sevgi göstererek yaþamasýný öðrenmesinin erkeklerin çok daha hayrýna olacaðýný anlattý. Kadýnlarýn öncelikle erkeklerin eðitilmesi gerekliliðini öðrenmesini gösterdi. Anlayan anladý.

Duygu Asena bu bedeni ve bu dünyayý býrakýp gittiðinde, bana neler katmýþtý diye oturdum düþündüm. O kadar çok þey buldum ki, bugün beni ben yapan pek çok þeyin ardýnda aslýnda onun verdiði itici güç varmýþ. Ne mutlu bana.

Tipik bir koç kadýný. Pek çok konuda liderlik etti, bildiði yolda yürüdü. Koçlar baþý idare eder. Her anlamda. Yüzleri ile de öne çýkar, kendilerini belli ederler. O da yüzünün güzelliðiyle, ifadesiyle ‘ben bir koç kadýnýyým’ diye bangýr bangýr baðýrýyordu bence. Gene koçlar ne çekerlerse yüzlerinden ya da kafalarýndan çekerler. Onu da amansýz hastalýk kafasýndan, hem de o güzel beyninden vurdu. Gerçi gitme vakti gelince her þey bahane ama, aslan güneþinin altýnda aslanlar gibi gitti ve aslanlar gibi uðurlandý Duygu Asena.

Yolumuza hep ýþýk tuttun, hep ýþýk oldun. Senin de yolun ýþýk olsun!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yolun ýþýk Olsun! hk.
Gönderen: Taki Akkuþ / Ýstanbul/Türkiye
25 Aðustos 2006
Sevgili Nükhet, yazýný severek okudum.Kolay deðil bir çaða damgasýný vurmak, aslýnda Duygu esana bir çaða damga vurdu, sadece kadýnlara deðil, insanýn insanca yaþamasý ve insana insanca deðer verilmesinin mücadelesini baþlattý bence. 68 sekiz kuþaðýyým bende. Her ne ise beðeniyle okuduðum bir yazý. Kalemine diline saðlýk.Çaðdaþ insan, insana insanca deðer veren insan her yerde çýkar. Kendine iyi bak kal saðlýcakla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Zaman Amazon Zamaný
Mardin'de Bir Akþamüstü
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
Açýkhava Akýl Hastanesi
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.