..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca sevgiyi öðret, çünkü sen osun. -Anonim
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Ömür Ýsfendiyaroðlu




24 Mayýs 2002
Akýl ve Yürek arasýndaki Gelgitler...  
Ömür Ýsfendiyaroðlu
Nesnelere anlam yüklemek… Gökyüzüne çizilen þemsiye, ahtapot… Sevgiliye verilen mendilin, her durumda ve her þartta anlamýný korumasý… Bana gerçek çözümün aklýmýzda deðil, yüreðimizde olduðunu düþündürdü.


:BEGE:
Sýradan bir iþ günü sonunda, 19: 10 seansýna yetiþip yetiþememe telaþýný da bindiðim taksi de býrakarak, Akmerkez AFM salonlarýna girebilmiþtim.Benim için þimdiye kadar sýradan olan sinemaya gitme durumunu özelleþtiren etkenlerinde, hemen yanýbaþýmda olduðu bir akþamüstü seansýndaydým.
Film baþlamadan önce film hakkýnda bildiklerim, 8 dalda Oscar adayý olmasý ve baþrol oyuncusunun, defalarca seyrettiðim Gladyatör filmindeki þu meþhur Russell Crowe olmasýyla sýnýrlýydý. Birde filmin, þu hiç sevmediðim matematikle bir ilgisi olduðunu biliyordum. Eski New York Times muhabiri Sylvia Nasar'ýn yazdýðý, Josh F. Nash'ýn yaþam öyküsünü filmde hayal kýrýklýklarýna uðramamak adýna mý okumamýþtým; bilemiyorum. Filmi seyretmeden önce Akýl Oyunlarý’ný okumuþ olsaydým, beni bu derece etkileyemeyeceðini hissetmiþtim belki de…

Akýl Oyunlarý’nda beni etkileyen matematik dehasý John Forbes Nash, Jr.'un yaþam öyküsü olmasýmýydý?

Sadece o kadar mý? Hayýr.

Arkadaþlýk – Dostluk

Arkadaþlarýna göre nasýl biriydi?
‘‘Son derece tuhaf, soðuk, kendini beðenmiþ, tepkisiz, tarafsýz, acayip, münzevi, garip.’’
Okul yýllarý boyunca Nash’ýn dýþlanýþýný, a sosyal davranýþlarýný, empatiyle izledim.

Hýrs

Okul yýllarýndan belki de filmde gösterilmeyen Nash’ýn doðum anýndaki gözyaþlarýyla start alan ve yaþamý boyunca peþini býrakmayan hýrsý belki de bir taktir duygusu uyandýrdý bende.

Rekabet

Bir kiþinin ekseninde bütün matematikçilerin dünyasý, matematikçi cemaatinin birbiriyle iliþkileri, acýmasýzlýkla sertleþen meslek rekabeti, duygunun, mantýðýn hem bir arada, hem ayrý yaþama arzularýnýn çarpýþmasýnda bende hýrslandým belki bilemiyorum.

Sevgi

Evet sevgi, matematiði ve bilimselliði fazla sevmeyen, duygusal yaným bu filmde de aðýr bastý sanýrým. Sevgiyi bu günlerde yanýbaþýmda hissetmemin ve bu güzel filmi sevgiliyle paylaþmamýn etkisini de gözardý edemem tabii.

Nesnelere anlam yüklemek…
Gökyüzüne çizilen þemsiye, ahtapot…
Sevgiliye verilen mendilin, her durumda ve her þartta anlamýný korumasý…
Bana gerçek çözümün aklýmýzda deðil, yüreðimizde olduðunu düþündürdü.



Princeton Üniversitesi'nin dahisi John Forbes Nash Jr'ýn zehir gibi çalýþan beyni tam 30 yýl boyunca þizofreninin karanlýk labirentlerinde, puslu çýkmazlarýnda dolaþýp durmuþtu. Yýllar sonra hem de hiç beklenmedik bir þekilde sis daðýldý... A Beautiful Mind'da Russell Crowe tarafýndan beyazperdede canlandýrýlan John Forbes Nash Jr, kelimenin tam anlamýyla delilik ile dahilik arasýnda gidip gelen bir matematikçinin hayatýndaki sis perdesinin daðýlmasýnda ve Nobel ödülünü almasýndaki en büyük etkende, onun hep yanýbaþýnda duran koskocaman yürek deðil miydi zaten? Bütün hezeyanlar, sanrýlar Nash'ýn özel yaþamýný olumsuz etkiliyordu ama karýsý; önceleri güçlü, yakýþýklý, akýllý bir adam olan ama daha sonra, hayal aleminde nefes alýp veren bir yaþayan ölü haline gelen Nash’ýn hep yanýndaydý.

Yani demek istediðim, hani o hep küçümsediðiniz sýradan, gündelik, küçük þeyler…

- ‘‘Þimdi bunlarý anlatmanýn ne alemi var? Bunlarla vakit geçirmenin, oyalanmanýn ne gereði var?’’ dediðimiz sýradan, insani duygularýn hayatta bilimsel anlamda dahi fevkalade önemi olduðunu hissettim.

Lütfen sizde filmi bir kere daha hatýrlayýn; görmediyseniz mutlaka görün.

Ve sizin için hayatta önemli olan, deðerlerin sýralamasýný bir kez daha yapýn.
Oyun kuramýný bilmenin insana saðladýðý faydalardan yararlanýp; uzlaþmazlýk giderme yani anlaþma yeteneðimizi hep beraber arttýralým.

Uzlaþmama taraflardan biri kazanmýþsa, diðeri mutlaka kaybetmiþtir (win-lose) paradigmasýna kilitlenmeden; gerçek hayatta iki tarafýn da kazanacaðý (win-win) veya iki tarafýn da kaybedeceði (lose-lose) gibi hallerin mevcut olduðunu unutmamak hepimiz için faydalý olacaktýr sanýrým.


Ömür Ýsfendiyaroðlu
19.03.2002



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duymaya Vakit Bulamadýðýmýz Martý Çýðlýklarý
"Ben" Klimt
Sylvia Plath Nerede?
Casanova Aþýk
Yine mi Pazartesi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mikado'nun Çöpleri
Bir Kelebeðin Ömür'ü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bulmaca [Öykü]
Pulkanatlý Öykü [Öykü]
Ýçinden bir isim tut [Öykü]
O Pity Pity Karamela Sepeti [Öykü]
Servi [Öykü]
Buluþma [Öykü]
Seni Seviyorum... [Öykü]
Maskeli [Öykü]
Sinek [Öykü]
Düþmek [Öykü]


Ömür Ýsfendiyaroðlu kimdir?

Kiþiliðimin tam anlamýyla gitmek istediði yoldan gitmek ve bunu yaparken de baþkalarýnýn bam tellerine dokunabilme isteði çoðu zaman hissettiðim. Yaþamýmýn hiçbir evresinde yazý olmadan yaþayabileceðimi düþünmüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her kitaptan, her satýrdan, her cümleden kýsacasý; yaþamýn sözcüklerinden etkilenirim


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömür Ýsfendiyaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.