..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Ocak 2008
Türk Atletizminin Mühim Kaybý: Cüneyt Koryürek  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trafik kazalarý dur durak bilmiyor. Her gün birileri trafik canavarýnýn pençeleri arasýnda can veriyor. Trafik kazalarý ölüm oranlarýnýn önemli bir kýsmýnýn sebebi olma özelliðini koruyor. Türkiye bu sorunun üstesinden gelemedi bir türlü. Sanki millet olarak araba kullanmayý bilmiyoruz. Direksiyon baþýna geçince üzerimize canavar gömleði giyiyoruz. Ne þoförler dikkatli davranýyor, ne de yayalar. Günümüzde yayalar arabadan hiç sakýnmýyor. Karþýdan karþýya geçiþlerde kimsenin trafik lambalarýna uyduðu yok. Ýþi þansa býrakýyoruz. Göz göre göre kendimizi tehlikeye atýyoruz. Þoförlerimiz bazý durumlarda yayalarýn geçiþ hakkýný tanýmýyor. Bunu bilmediklerinden deðil, kural tanýmazlýklarýndan yapýyorlar. Yoksa herkes yaptýðý hatanýn farkýnda. Millet olarak sorumsuz bir yapýmýz var.


:BFDB:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Trafik kazalarý dur durak bilmiyor. Her gün birileri trafik canavarýnýn pençeleri arasýnda can veriyor. Trafik kazalarý ölüm oranlarýnýn önemli bir kýsmýnýn sebebi olma özelliðini koruyor. Türkiye bu sorunun üstesinden gelemedi bir türlü. Sanki millet olarak araba kullanmayý bilmiyoruz. Direksiyon baþýna geçince üzerimize canavar gömleði giyiyoruz. Ne þoförler dikkatli davranýyor, ne de yayalar. Günümüzde yayalar arabadan hiç sakýnmýyor. Karþýdan karþýya geçiþlerde kimsenin trafik lambalarýna uyduðu yok. Ýþi þansa býrakýyoruz. Göz göre göre kendimizi tehlikeye atýyoruz. Þoförlerimiz bazý durumlarda yayalarýn geçiþ hakkýný tanýmýyor. Bunu bilmediklerinden deðil, kural tanýmazlýklarýndan yapýyorlar. Yoksa herkes yaptýðý hatanýn farkýnda. Millet olarak sorumsuz bir yapýmýz var.

Trafik canavarý köylü kentli, zengin fakir, gariban þöhretli, aydýn cahil ayrýmý yapmadan insanlarý önüne katýp ölüme veya zorlu geleceklere sürüklüyor. Trafik kazalarýnda kaybettiðimiz þöhretli kiþilerin sayýsý hiç de az deðil. Siyaset, sanat, müzik ve medya dünyasýndan birçok seçkin isim trafik canavarýna kurban gitti. Bunlar arasýnda þarkýcý Kerim Tekin, fotoðrafçý Sami Güner, þarkýcý Ajlan Büyükburç, eski bakanlardan Adnan Kahveci, eski valilerimizden Recep Yazýcýoðlu, futbolcu Metin Oktay, gazeteci-yazar Ýlhami Soysal, gazeteci Ercan Arýklý, televizyon sunucusu Boran Kaya ilk akla gelenlerdir.

Trafik kazalarýnda hayatlarýný kaybeden ünlü simalar zincirine yeni bir halka daha eklendi. Gazeteci Cüneyt Koryürek, Þiþli’de geçirdiði trafik kazasýndan sonra hayatýný kaybetti. Harbiye’de yaya olarak yolun karþýsýna geçmeye çalýþan 76 yaþýndaki Cüneyt Koryürek’e, bir otomobil çarptý. Taksim Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi’ne kaldýrýlan Koryürek’in vücudunun çeþitli yerlerinde kýrýklar meydana geldiði öðrenildi. Hastanenin yoðun bakým servisine alýnan Koryürek’in, yapýlan tüm müdahalelere raðmen kurtarýlamadýðý açýklandý. Böylelikle spor ve basýn dünyamýzdan bir yýldýz daha kaymýþ oldu.

19 Ocak 2008 tarihinde aramýzdan ayrýlan Cüneyt Koryürek, alanýnda önemli bir kiþiydi. Onun biyografisine göz attýðýmýzda önemli iþlerle uðraþtýðýný görürüz. 1931’de doðan Koryürek, Ankara Koleji'nde orta öðretimini tamamladýktan sonra üniversite eðitimi için gittiði ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Fresno State College’da gazetecilik, halkla iliþkiler ve yakýn çaðlar tarihi eðitimi aldý. 1962’de Ankara’da Delta Ajansý kurdu. 5. Cumhurbaþkaný Cevdet Sunay’ýn basýn müþavirliðini yaptý. Koryürek, Daily News’da Yazýiþleri Müdürü olarak çalýþtý. Avrasya Kýtalararasý Maratonu Yarýþ ve Organizasyon Direktörlüðü yapan Koryürek, yedi olimpiyatta gazetecilik yaptý. Koryürek, Amerikan Atletizm Yazarlarý Derneði, Uluslararasý Olimpiyat Tarihçiler Birliði ve Atletizm Ýstatistikçileri Birliði üyesiydi. Atletizm Federasyonu’nda, Genel Sekreter, Asbaþkan ve Baþkan olarak görev yaptý.

O, Türkiye’de atletizm sporuna her açýdan hâkim bir isimdi. Bu sahada her türlü görevde bulunmuþtur. Atletizm antrenörlüðünden atletizm federasyonu baþkanlýðýna kadar her kademede baþarýlý hizmetler vermiþtir. Vaktiyle merhum Kenan Onuk’la ve Hýncal Uluç’la iyi bir ekip olmuþlardý. Onun ölümüyle birlikte atletizm sporu da bir anlamda yetim kaldý.

Merhum Cüneyt Koryürek aydýn bir insandý. Bir röportajýnda her gün en az iki üç saat kitap okuduðunu belirtiyordu. Ayný röportajda, sanki ölümünün trafikten olacaðýný sezmiþ gibi trafikle ve sorumsuz þoförlerle ilgili þunlarý söylüyordu: “Ýki tane davar gütmesini bilmeyen adama direksiyonu verirseniz, o adam çýlgýndýr, kalabalýðýn içine atýlmýþ veba mikrobu gibidir. Trafiðe çýkmamalarý gerekir. Aynaya bakmasýný, sinyal vermesini bilmeyen insanlar, sadece iyi direksiyon kullandýklarýný zannederek trafiðe çýkýyor. Bizde sanki herkes sahaya cýkmýþ, ayaðýnda top, çelme atar gibi araba kullanýyor. Futbol oynama arzumuzu zannederim ki kara yoluyla çýkartýyoruz. Öyle büyük bir para cezasý vereceksiniz ki, kimse altýndan kalkamayacak ve kaidelere uyacak. Hatta ehliyetini dahi alacaksýnýz.”(Cüneyt Koryürek’le Söyleþi-Nilgün Sarar Tuncay )…Hayat böyledir iþte; geldik, gidiyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.