..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Adem KALINSAZ




3 Haziran 2008
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz  
Adem KALINSAZ
"Kiminin saçý siyah, Kiminin saçý sarý... Ankara'da buluþtu, Dünyanýn çocuklarý."


:BGIJ:
Kiminin saçý siyah,
Kiminin saçý sarý...
Ankara'da buluþtu,
Dünyanýn çocuklarý.
(Altan ÖZYÜREK)
***
Tam 110 ülke ve 550 çocuk “Sevgi Dili Türkçe”de buluþmak için ülkemizdeler.
Kimi Afrika’dan; yanýk yüzlü, gülünce diþlerinin beyazlýðý daha da berraklaþýyor. Kimi Asya’dan gelmiþ çekik gözlü, kýsa boylu ama bir o kadar da yüreði büyük.
Kimisinin ülkesini kasýrga vurmuþ; hüzün yüklü. Kimisinin ülke yöneticileri “dünya bizden sorulur” kabadayýlýðýna kapýlýp çeþitli coðrafyalarda kan ve gözyaþý dökmekteler. Ancak bu çocuklardaki masumiyet “her günahkâr kendi nefsinden sorumludur” düsturunu hatýrlatmaktadýr.
Renkleriyle, ýrklarýyla, dilleri, dinleri ve kültürleri ile bir araya gelmiþ, el ele tutuþmuþlar ve dünyaya:
“Biz kardeþiz ve mutluyuz, gelecek bizimle þekillenecek, dünya bizimle daha güzel olacak. Gelin siz de Hz. Âdem’in evlatlarý olarak kardeþ olduðunuzun bilincine varýn, mutluluk gezegeninin atmosferini þimdiden oluþturalým. Bunu bize býrakýp bir nesli mutluluk, barýþ ve kardeþlik duygularýndan yoksun býrakarak kendi kendinizi heba etmeyin.” mesajlarý vermekteler.
Ne güzel mesajlar, aðýzlarýna ve yüreklerine saðlýk.

Fedakârlýk, azim, sebat ve baþarý biz Türk milletinin ruhunda var. Atalarýmýz Karahanlýlar’dan Osmanlý’ya devlet devlet ve fert fert baþarý ve fedakârlýk örnekleri ile dolu.
Atalarýmýz, bir ülkeyi cihat ile fethetmeden o ülkenin insanlarýný evlâd-ý fâtihanlar aracýlýðýyla serhat kalelerinden ahlâk-ý islamiye ile o ülkenin insanlarýnýn gönüllerini fethetmiþtir.
Yirmi iki milyon kilometre karede, hikmetle hüküm süren Devlet-i Âliye’yi Osmaniye, bugünkü Türkçe olimpiyatlarýndaki sevgi ve kardeþlik renklerini adaletle yüzyýllar boyunca bir arada tutmasýný bilmiþ, dünyaya önderlik etmiþ yegâne devlettir.
Ýþte bugün, Osmanlý’nýn torunlarý ayný sevgi, aþk, muhabbet ve kardeþlik duygusuyla dünya genelinde ataða geçerek, Sevgi Dili Türkçe’nin öðretildiði, Ýstiklâl Marþý’mýzýn okunduðu, gönderine þanlý Türk Bayraðýmýzýn dikildiði, dünya milletlerinin kardeþ olduðu mesajlarýnýn her körpe beyine sevgiyle iþlendiði Türk okullarýný açmaktalar.
Adý saný duyulmamýþ ülkelere gidip, oralarda okullar açarak küresel bir barýþ iklimi oluþturan Türk öðretmenlerinin her birinin hayatlarý ve hatýralarý büyük fedakârlýk örnekleri ile dolu.
Kimi yapayalnýz yaþlý annesini, kimisi cânanýný geride býrakmak zorunda kalmýþ, kimisi evinin tek evladý, kimisinin ekonomik olarak müreffeh bir ailesi var, kimisi de… Ama hepsinin ortak bir ideali var; dünya genelinde “Sevgi Dili Türkçe”nin konuþulacaðý ortak kardeþlik paydasýnda kurulmuþ bir dünya ideali oluþturmak. Bunun için de her türlü fedakârlýðý göze alarak yollara düþmüþler ve her birinin hayatý destansý hikâyelerle dolup taþmýþ.
Fedakârlýklarý bugün ürün olarak meyvelerini vermiþ; meyveleri 6.Türkçe Olimpiyatlarýnda “Sevgi Dili Türkçe”de hep birlikte, savaþ ve buhranlarla dolu dünyamýza kardeþlik türküleri söylemekteler.
Sevgi Dili’nin öðretildiði bu okullarýn baþarýsýný asýl, 15-20 yýl sonra göreceðiz. Çünkü bu okullarda okuyan öðrenciler, ülkelerinin en baþarýlý öðrencileri.
Bu öðrencilerin, Türkiye ve Türkçe sevdalýsý olarak yetiþip ülkelerinin yönetim kademelerinde yer aldýklarýnda, asýl kazananýn ülkemiz olacaðý âþikârdýr. Çünkü ülkemiz hinterlandý, gettolarý geniþ bir ülke hâline gelerek Sevgi Dili’nin konuþulduðu bu ülkeler ile ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel baðlarý hýzlanarak katlanacak, bu vesileyle Türk ekonomisi ve siyasetinin dünya ölçeðinde itibari artacak, turizmi zirve yapacak, BM’de Türkiye’nin tezleri geçerli olacak, hatta BM genel sekreteri Türk olacak ve dünyaya küresel barýþ mesajlarý sunacaktýr.
Bunlar hayal deðil. Çünkü bugünün istikrarlý ve güçlü Türkiye’si bile Ortadoðu’da barýþ ve istikrar denince ve NATO’da dünya güvenliði ile ilgili bir karar görüþüleceðinde ilk akla gelen ülkeler arasýnda yer almaktadýr.
Kendi gücümüzün farkýna vardýðýmýzda ve sevgi okullarýnýn oluþturduðu Türkiye sevgisi ve sempatisi sayesinde, yakýn gelecekte Türkiye, dünya küresindeki hak ettiði geliþmiþlik ve itibarlý yerini alacaktýr.
Buna bugünden katký saðlayan deðerli Türk öðretmenlerine ve ailelerine, ne kadar teþekkür etsek azdýr. Çünkü onlar, ferdî olarak gönüllerini ortaya koyarak gönüllü çalýþýp ülkemize itibar kazandýrmaktadýrlar.
Kendilerini kutluyor, baþarýlarýný Türk okulu olmayan diðer ülkelerle taçlandýrmalarýný diliyorum.

Olimpiyatlarýn þarký finalinin birincisi Azeri Hatice Alizade, laz þivesiyle âdeta Türkiye’ye sesleniyor:
“Ben seni sevduðumi da dünyalara bildirdum,
Ben seni sevduðumi da dünyalara bildirdum.”
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - II
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - I
Gezi Notlarý: Balýkesir Ýzlenimleri - II

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"
Aðlamak ve Gülmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.