..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Emine Piþiren




26 Ocak 2009
Bilinçaltý Þaka Kaldýrmaz  
Emine Piþiren
Ýçerde düze çýkamadýk, þimdi de dýþarý mý taþýrýyoruz. Geçmiþimizi, geleceðimizi ve eteðimizde olmayan taþlarýmýzý, onun bunun kafasýna atmanýn ne manasý var?


:AIHA:


Neler oluyor böyle? Bir yandan Can Dündar “Mustafa” adlý bir filmin yönetmenliðine soyunup senaryo yazýp, fiyasko ile sonuçlanýyor diðer yandan bir tiyatro sanatçýsýnýn sözel gaflarý, ortalýðý velveleye veriyor. Zaten bir kurt mu yoksa çakal mý çýkmýþ ulumuþ, ortalýðý “alabora” edip adýna “Ergenekon” diye imzalar atýlmýþ, vatandaþýn canýndan bezdirmiþ. Þimdi de bu ne iþtir?
Ýçerde düze çýkamadýk, þimdi de dýþarý mý taþýrýyoruz. Geçmiþimizi, geleceðimizi ve eteðimizde olmayan taþlarýmýzý, onun bunun kafasýna atmanýn ne manasý var? Efendim; Hürriyet gazetesinin bir haberi beni oldukça endiþe içinde býraktýðý gibi yüreðimi öfkeyle kýskývrak da burktu, hani…

“Tiyatrocu Atilla Olgaç’ýn, Kýbrýs Barýþ Harekatý sýrasýnda elleri baðlý esir bir Rum askerini baþýndan vurduðunu söylemesi Türkiye’nin ardýndan Yunanistan ve Kýbrýs Rum Kesimi’ni de karýþtýrdý. Tepkilerin büyümesi üzerine Olgaç, yazýlý açýklamayla "o anda senaryo uydurduðunu" söyledi.”

Türk basýnýn ve yabancý basýnýn gündemine “bomba” gibi düþen bu þok açýklama, Yunanlýlarýn ve Rumlarýn, iþtahlarýna baharat etkisi yapmýþtýr. Devlet Tiyatrolarýnýn usta sanatçýsý sevgili Atilla Olgaç da böyle bir hataya düþmesi Türkiye’nin tarihi stratejik onurunu zedelemiþtir. Oldu mu, Atýlla Olgaç? Senelerdir bir sýzý vardý, bir türlü geçmeyen bir sýzýydý bu, her iki yakamýz bir türlü bir araya gelmemiþti, gelememiþti. Ýçte ve dýþta bir alay dosya AHÝM de birikmiþ ve Türkiye sürekli tazminat ödemek durumunda. Her insan eline geçirdiði dosyalarý yüce Türk adaletine güvenmeyip, batýnýn adaletine teslim etmektedir.

Bu dosya teslimlerinde ise; Ermeniler, Aleviler, Kürtler, Yunanlýlar, Rumlar ve en üzücü olaný da Türkler ilk sýrayý almaktadýr. Zaten doðuda ki, PKK savunmasýna Türkiye’nin çok önemli bir bütçesi erozyona uðramakta, sen þimdi kalk bu AHÝM tazminatlarýna da ayrý bir bütçe ayýr. Oldu mu ya?
Bir devlet sanatçýsý ortaya çýkýp yalan yanlýþ söz ediyor, daha sonra da devreye, ellerinde hali hazýrda dava dosyalarý bulunan Yunan-Rum adalete koþturmaz mý? “Su uyur düþman uyumazmýþ.” Sen her ne kadar bunun adýna bir “senaryo idi” desen de, ok yaydan çýktý bir kere. Bunu düþünerek, eni konu þöyle bir tartýp da kefeye koymalýydýn, Atilla Olgaç Bey. Ki sen usta bir replikçi, diyalog ve monologlarda oldukça usta bir teatral düþünen, oynayan, rol yeteneðini “devlet sanatçýsý” ünvaný almýþ bir sanatçý, aktörsün. Nasýl böyle bir talihsiz duruma düþer, düþürürsün güzel yurdumu? Sizin bu narsist tavrýnýz, önümüzdeki günlerde kuluçkaya yatýrýlýþ bir tarihi anksiyeteye sebep olacaðýný, keþke düþünseydiniz.
Bilinçaltý þaka kaldýrmaz. Dudaklardan dökülen ilk sözcükler gerçeðimizdir. Bakýn þimdi ne olacak_?

“…Rum Yönetimi eski baþsavcýsý Alekos Markidis ise "Tarihi bir belge söz konusu. Ýlk kez bir kiþi iþlenen cinayetler için suçlu olduðunu itiraf ediyor" dedi. Markidis, Olgaç’ýn vicdan azabý çektiðinden yeni ifþaatta da bulunabileceðini ve hatta Rum askerlerini isimlerini bile açýklayabileceðini ileri sürdü. Yunan Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Yorgos Kumuçakos, Olgaç hakkýnda "Sarsýcý bir itiraf söz konusu. Daha sonra söylenenler, bilinen bir þeyi deðiþtirmez. Bilinen þey de Kýbrýs’taki yasadýþý Türk istilasý sýrasýnda uluslararasý ve insan haklarý hukukunun ayaklar altýnda çiðnendiðidir. AÝHM kararlarý uygulanmalý ve Türkiye istila sýrasýnda tüm kayýp vakalarýnýn aydýnlatýlmasý için iþbirliði yapmalýdýr" dedi. 24.01.2009/Hürriyet.”

Rumlara ve Yunanlýlara gün doðdu. Sevgili sanatçýmýz, çok iyi bir performans ile oyunculukta gösterdiði “Kurtlar Vadisinde” gösterdiði baþarý ile senelerce Türkiye gündeminden düþmemiþti. Ya þimdi?
Sonuç: Ýyi düþünüp doðru karar vermek için, boðaz dokuz boðumdur, derler. Dokuz kere yutkunmak gerek, konuþmadan önce. Aksi halde kaçýnýlmaz ve talihsiz sonuçlara taviz vermiþ olacaðýz. Yaþam arenasýnda rolümüz ise; “bir kuzu”

“Kurtlar sofrasýnda bir kuzu olan Türkiye’miz ne kadar çaresiz ve yalnýz.”

Sevgili yurduma aydýnlýk ve barýþ dolu günler diliyorum.

Emine Piþiren/Bursa/2009

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Katýlýyorum
Gönderen: Taner / , Türkiye
11 Þubat 2009
Seçtiðiniz konu ve anlatýmýnýz itibaý ile doðru tesbitler yapmýþsýnýz. ayný zamanda oldukça seviyeli bir dil kulanmýþsýnýz. Yeri gelince vatan hainlerine vatan haini de demek gerekir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki...
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým
Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 -
Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 -
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu
Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.